Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Libija će povratiti proizvodnju nafte na prijeratnu razinu do kraja 2012.

S trenutačnim rastom outputa od 600.000 barela po danu, predviđa se da će do kraja godine output rasti minimalno za dodatnih 200.000 barela dnevno
14. studenoga 2011. u 11:56 9 komentara 1 prikaza
naftovod
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Očekuje se da će se do kraja 2012. godine libijska naftna industrija u potpunosti oporaviti te da će se ukupni output vratiti na prijeratnu razinu, piše BBC News.

S trenutačnim rastom outputa od 600.000 barela po danu, predviđa se da će do kraja godine output rasti minimalno dodatnih 200.000 barela dnevno, smatra Nerouin Berouin, predsjednik nacionalne naftne korporacije u državnom vlasništvu. Berouin je istaknuo da je od ukupno 600.000 čak 460.000 barela dnevno otpalo na izvoz dok je ostatak namirio zahtjeve domaćeg tržišta. Na ekonomskom forumu izvoznika nafte u Kataru Berouin je dodao i da će infrastrukturni popravci u naftnom sektoru stajati  stotine milijuna dolara.

Na prošlotjednom sastanku Međunarodne agencije za energiju u Parizu pohvaljen je oporavak naftne industrije u Libiji čiji je napredak brži i efikasniji negoli su stručnjaci predviđali. Procjenjuje se da je čak 10 posto ukupne infrastrukture u zemljama članicama OPEC-a uništeno ili oštećeno za vrijeme osmomjesečnih pobuna.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Združeni bivši kolonijalisti i \"pobunjenici\" na početku \"narodnog ustanka\" su vojno osigurali izvorišta, terminale, ukrcajne luke, prijevoznu infrastrukturu (naftovode, crpne stanice, ...). Specijalne postrojbe su \"čuvale\" sva ta postrojenja. To jasno, sasvim jasno, govori o karakteru \"narodne pobune\" u Libiji.

 • -obrisani-:

  Moji Rothschild ( francuski i engleski) već su prije invazije napravili plan razvoja libijske naftne industrije.Uskoro slijedi privatizacija i dolazak MMF-a koji će pomoći srediti stanje libijskog gospodarstva .

 • Ugo Kajvez:

  Hahahahaha ............. ako im zeleni otpor dozvoli, nije rat još gotov kako si EU želi misliti .........