Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reformski zahvat

Lex Agrokor – prekretnica načina poslovanja u Hrvatskoj

Ante Ramljak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
10.11.2017.
u 08:54

Ključno je da najzdravije tvrtke koncerna rade što kvalitetnije i što više. Vladino donošenje Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja nominirano je za Gospodarski događaj godine

Godinu koja polako izmiče obilježila je kriza u koncernu Agrokor. Krovnu tvrtku hrvatskog gospodarstva, koja je do početka 2017. bila nedodirljiva ogolila je revizija kreditnog rejtinga i upozorenje najvećih bonitetnih kuća da je poslovanje Agrokora, odnosno njegova sposobnost da otplati svoje dugove upitna u srednjem roku.

Uslijedio je pad vrijednosti obveznica koncerna na svjetskim tržištima, panika među njegovim dobavljačima, ali i ozbiljna diskusija o tome može li hrvatsko gospodarstvo preživjeti ovakav udar. Agrokor je bio dužan dobavljačima, bankama, fondovima, a kolaterali za te dugove isprepletali su se u mrežu koju je teško bilo rasplesti. Financijski vjerovnici uglavnom su strane institucije, dobavljači domaće tvrtke pa se u usijanoj atmosferi tražila intervencija države.

Vlada je Zakonom o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja koji je aktiviran 10. travnja i postavljanjem povjerenika Ante Ramljaka pokušala stati na kraj histeriji, blokadama, pražnjenju polica u maloprodajnom lancima i krizi u nabavci sirovina za proizvodnju. To je privremeno i ostvareno. Dobavljači su umireni injekcijom likvidnosti, odnosno plaćanjem dijela potraživanja, a dio financijskih vjerovnika roll-up kreditom koji je pomladio dio dugova.

Od početka intervencije Vlada ponavlja da je zakon popularno nazvan Lex Agrokor reforma ‘per se’ koja će, kako premijer Andrej Plenković kaže, obilježiti čistilišni, transformacijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Ipak, kako se i moglo očekivati gospodarska priča skrenula je u političku arenu u kojoj je svakodnevno pod utjecajem napada motiviranih i pokušajem političkog poentiranja. Više od 28 tisuća zaposlenih samo u Hrvatskoj te prihodi na razini od 10 posto godišnjeg BDP-a daju pojašnjenje velikog interesa za svaki događaj u Agrokoru, ali je da bi se poslovanje stabiliziralo i postigla nagodba nužna za opstanak većine tvrtki, potreban mir i ekonomska logika.

Popis tražbina uključuje oko 58 milijardi kuna dugova prema više od 5700 dobavljača, a na izvanrednoj je upravi da suprotstavljene interese stavi za stol i usuglasi zajedničko rješenje koje će dovesti do namire dijela dugova, ali i nastavak poslovanja za većinu od 140 tvrtki u sastavu koncerna Agrokor u nekoliko zemalja regije. Do nagodbe će biti teško doći jer će uključivati brojne otpise i bit će nemoguće zadovoljiti sve strane pa je u idućih nekoliko mjeseci na Ramljaku diplomatska zadaća izmirivanja financijskih vjerovnika iz raznih država s interesima dobavljača.

Dodatna otežavajuća okolnost u slučaju Agrokor je i činjenica da je kapital koji je u obliku kredita i investicija u obveznice i ostale dužničke papire došao iz različitih država i iz fondova s različitim pristupom rješavanju sporova. Tužbe su već krenule, a ako budu prihvaćene, rješavat će ih arbitražni sudovi izvan Hrvatske. Pravosuđa zemalja regije imaju zadnju riječ u odluci o tome hoće li dozvoliti naplatu dugova ovrhom imovine u svojim zemljama.

Veliki korak napravljen je priznanjem Lex Agrokora u Londonu čime je britansko pravosuđe odbilo sudjelovati u svakom novom postupku protiv Agrokora, ali otvoreno je niz tužbi na sudovima u regiji putem kojih bi se dio financijskih vjerovnika mogao naplatiti ovrhom imovine koja i nije u procesu izvanredne uprave.

Pritisci dolaze sa svih strana, a ono što je ključno je da Agrokor s naglaskom na najzdravije tvrtke koncerna među kojima su perjanice prehrambene industrije i poljoprivredne proizvodnje hrvatskog gospodarstva rade što kvalitetnije i više. Ako stane proizvodnja i ako padnu operativni prihodi za Agrokor nema svijetle budućnosti, a to bi bilo pogubno i za većinu njegovih dobavljača, ali i za hrvatsko gospodarstvo u cijelosti.

Komentara 23

DO
doktor1
10:05 10.11.2017.

Jos jedan od brojnim gluparija VL. Lex Agrokor je prtupravno drzavno uplitanje u privatnu imovinu kojom se pogoduje lesinarskom amesrickom fondu uz provizije akterima u Vladi i sikaniranje ruske banke. To je ozakonjen drzavni kriSDP-HDZ Partije. Ako je Todoric krao prije onda to Vlada nastavlja sada. Ne mozes potezom pera nekome izbrisati 1,2 milijarde EUR koje je dao. To nikako i nikada nece proci.

DU
Deleted user
09:52 10.11.2017.

Ovo je stvarno dno padanja Večernjaka. Taj protupravni "zakon" potpuno je odvojio Hrvatsku od civiliziranog svijeta, a vidljiva je namjera ovog Ramljaka da radi sve isto što je radio i Todorić, te je jasno da ova sramna antiekonomija nije krivnja jednog čovjeka, već posljedica izopačenog mentaliteta marksističke političke ekonomije. Ja bih i volio da mu "ekonomisti" daju nagradu, jer hrvatski "ekonomisti" su se odavno odvojili od bilo kakvog zdravog razuma i pravila struke koji vladaju u ikakvom normalnom svijetu."Pravnici" i "ekonomisti" uteg su koji drži Hrvatsku na svjetskom dnu.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
09:53 10.11.2017.

Budući da sam dugi niz godina pratio slučaj LJubljanske banke, mogu reći da je Vlada RH postupila poput slovenske u zlosretnim devedesetima. Tada su potezom pera sve dugove Ljubljanske banke prema južnjacima ostavili staroj banci, a aktivu prebacili u Novu ljubljansku banku. Te zabranili sudske postupke protiv lJubljanske banke u Sloveniji!? I 25 godina, dok nije napokon reagirao Europski sud za ljudska prava, diskriminirali Hrvate, Bosance i Makedonce, ponavljali otrcanu frazu da je njihova pokradena štednja dio sukcesije koja može trajati 50 godina. Vlada RH pak potezom pera zabranjuje sudsko utjerivanje dugova i smišlja nakaradni "roll-up" koji američkomu lešinarskomu fondu daje povlašteni status što su ga iskoristili da već, bez po' muke, zarade 200 milijuna eura. Da je nešto mutno, bilo je jasno iz činjenice što Amerikanci kompaniji pred bankrotom dali kredit sa 4 posto kamata!? Iako takve kamate Agrokor nije dobivao ni na vrhuncu moći! Istodobno su najveći vjerovnici Rusi gurnuti u stranu, a Ramljak se prema njima ponaša kao da dolaze iz neke afričke zabiti koja je tek nedavno izašla iz srednjega vijeka. Prezaduženi Agrokor dobio je nove kredite koje sigurno ne će moći vratiti, a trošak će na svojoj grbači preuzeti hrvatski državljani kojima će Plenković i kompanija slati poljupce iz briselske hladovine. U međuvemenu će Ramljak dekretom propisati koliko potraživanja morat će otpisati ostali "vjerovnici sitnoga zuba", vjerovnici koji su pošteno isporučivali svoju robu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije