Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNI POVJERENIK

Ramljak: Prestanite od Sberbanka raditi monstruma

Ante Ramljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
09.11.2017.
u 13:35

Ramljak je na konferenciji rekao kako je u restrukturiranju angažirano 19 profesionalnih kompanija s ukupno 141 stručnjakom. Ukupno su imali 18,2 milijuna eura troškova.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak kako je postupak izvanredne uprave u Agrokoru trenutno najveći postupak restrukturiranja u Europe, a iznio je i podatak kako će troškovi svih savjetnika u postupku, kojih je više od 140, iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka.

Na konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno stanje ukupnih priznatih tražbina prema Agrokoru, Ramljak je istaknuo da je to bila zadnja informacija koju je izvanredna uprava bila dužna objaviti te da sada s tim podatkom "svi zajedno možemo krenuti prema dogovoru s vjerovnicima oko konačnog cilja, a to je konačna nagodba s vjerovnicima".

Izvanredna Uprava Agrokora, naime, izvijestila je da je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna

Ramljak je ustvrdio da iznos osporenih tražbina od 16,5 milijardi kuna nije mali. "Svjestan sam da je ukupni iznos tražbina 58 milijardi kuna, i ovih 16,5 milijardi u cijelom postupku nagodbe mogu biti vraćene, tj. mogu biti priznate, tako da s te strane cijelo vrijeme baratamo s 58 milijardi kuna ukupnih tražbina. Ukoliko se ostvare pravni uvjeti da se neke tražbine još dodatno priznaju, normalno da ćemo ih i priznati", rekao je Ramljak.

Ante Ramljak
1/14

 Najavio je i kako će izvanredna uprava, zbog interesa javnosti i transparentnosti ovog postupka, od sljedećeg mjeseca u svom redovitom izvješću objavljivati i troškove cijelog tog postupka.

 Ujedno je predstavio i dosadašnje troškove svih savjetnika, rekavši da na postupku, koji obuhvaća ukupno 160 kompanija, "radi 19 profesionalnih savjetnika, odnosno ukupno 141 najbolji stručnjak u financijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja", ocijenivši da je u ovom trenutku to najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi.

  "Procijenjena ukupna naknada do kraja ovog postupka za profesionalne savjetnike će iznositi negdje oko 58 milijuna eura. Ovisno o duljini trajanja procesa, a ja se iskreno nadam se da će trajati što je kraće moguće, do proljeća sljedeće godine i do uspješnog sklapanja nagodbe, trošak se može povećati na 69 milijuna eura za sve savjetnike koji su angažirani. To je na ukupni dug ove kompanije negdje manje od 1 posto", kazao je Ramljak.

 Naveo je i da u taj iznos nisu uključeni troškovi koje je Agrokor imao oko angažmana savjetnika Alvarez&Marsal, kao ni troškovi revizorske kuće PriceWaterhouseCoopers od oko 1,6 milijuna eura te troškovi bivšeg revizora, tvrtke Baker Tilly Hrvatska, koji za 2016. iznose oko 4,7 milijuna eura. 

 Prema podacima koje je predstavio, dosadašnji troškovi savjetnika za restrukturiranje, do 30. rujna ove godine, iznose približno 9 milijuna eura, troškovi financijskih savjetnika oko 3,3 milijuna eura, a pravnih 6 milijuna eura, odnosno oko 8 milijuna eura, ako se doda i iznos za listopad. Dakle ukupno do 30. rujna trošak svih savjetnika je 18,2 milijuna eura, rekao je Ramljak.

Ante Ramljak
1/10

 Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu iznosi 118.940,70 kuna, a u neto iznosu 71.395,52 kuna.

 Zahvaljujući svim savjetnicima, Ramljak je istaknuo da su došli tek do pola puta, ali da je "motiv još uvijek vrlo visok u svih nas i siguran sam da ćemo do kraja ovog cijelog postupka postići uspješnu nagodbu".

- Mislim da još uvijek postoji mogućnost da Sberbanka prihvati kompromis - rekao je Ramljak. Što se tiče najvećeg vjerovnika, svi bi bili najsretniji da i taj pojedinačno najveći vjerovnik pristupi postupku i da napravimo nagodbu zajedno. 

Poručio je i da se od Sberbanke 'ne radi monstruma'.

Ramljak: Vjerujem da će Sberbank prihvatiti kompromis

Ante Ramljak je izjavio kako vjeruje da postoji mogućnost da najveći pojedinačni vjerovnik koncerna, ruski Sberbank prihvatiti kompromis

Izvanredna Uprava Agrokora na konferenciji za novinare izvijestila je kako je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna, kao i da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Ramljak je rekao da je jutros kontaktirao s predstavnicima Sberbanka, kako između izvanredne uprave i te banke postoji stalna komunikacija te da je izvanredna uprava stalno "pružala ruku" i da nisu napravili ni jedan agresivan potez prema Sberbanku.

"Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane", kazao je Ramljak.

I u odgovorima na više novinarskih pitanja oko Sberbanka, Ramljak je više puta ponovio kako postoji naznaka s njihove strane da su spremni za kompromis te kako bi, ako ta banka povuče tužbe, predstavnici te banke ušli u stalno vjerovničko vijeće.

Naime, izvanredna je uprava osporila potraživanja Sberbanka zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega 7,4 milijarde kuna se odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendncije (vodi se više ovršnih postupaka).

Ramljak je više puta ponovio kako će se, ako se steknu pravni uvjeti da se osporene tražbine priznaju, one i priznati te kako smatra da je ukupni dug Agrokora 58 milijardi kuna. 

"Sberbank je jedan od vjerovnika. Zašto od njih radite monstruma? Oni imaju 18 posto ukupnih potraživanja, ali ne mogu zaustaviti nagodbu", rekao je Ramljak. 

Napominjući kako se u medijima govori da iza te banke stoji ruska država i politika, ili primjerice iza Knighthead fonda američka država i politika, izvanredni povjerenik je poručio kako se radi od odnosu jedne korporacije s drugom. "Ovo je odnos u kojem i mi imamo vlastiti dignitet, u kojem ćemo postupiti prema svemu što nam zakon omogućava. Mislim da su toga svjesni svi kreditori, mislim da polako toga postaje svjestan i Sberbank", rekao je. 

Sberbank, koji prema Agrokor ima 1,1 milijardu eura potraživanja, pokrenuo je arbitražu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a može se žaliti na odluku suda u Londonu, koji je priznao 'lex Agrokor'. Ramljak kaže kako mu predstavnici te banke u današnjem razgovoru nisu najavili žalbu, ali i kako je siguran da će se žaliti.

Nakon odluke suda u Londonu, taj postupak arbitraže staje i Sberbank se može vratiti na sud u Zagrebu ili se odlučiti za ovrhu imovine Agrokora u zemljama koje nisu priznale 'lex Agrokor' odnosno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. "Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti", rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos. 

Na novinarski upit ima li zainteresiranih za pojedine kompanije iz sastava Agrokora, Ramljak je rekao kako interesa ima na dnevnoj bazi, no kako se u ovoj fazi postupka, odnosno prije sklapanja nagodbe, neće ići na pojedinačnu prodaje. 

Nije htio prejudicirati koliki bi mogao biti otpis duga, napominjući da bi, i na osnovu strateških planova, svaki vjerovnik mogao izračunati na koliki bi povrat mogao računati. 

Na upite o iznosima prijavljenih tražbina s obzirom da je dijelu dobavljača, kao i financijskih vjerovnika koji su sudjelovali u roll-up kreditu dio potraživanja već plaćen, Ramljak je istaknuo da se ukupne tražbine vjerovnika odnose na sve njihove tražbine, neovisno o tome je li im u međuvremenu nešto već plaćeno.

Po podacima izvanredne uprave, ukupne tražbine Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave iznose 197 milijuna kuna, a nešto je manji iznos od toga potražuju lokalne jedinice. 

Ramljak je i danas ponovio kako jači da u postupku u Agrokoru porezni obveznici neće platiti ni kune.  

Ramljak: Sud u Londonu odlučio priznati 'lex Agrokor'

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak je izjavio da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Kako je Ramljak pojasnio na početku novinske konferencije na kojoj se prezentiraju ključne informacije o tražbinama vjerovnika i dobavljača prema koncernu Agrokor, to znači da će sve tužbe koje se budu pokretale na britanskim sudovima biti vraćene u postupak na hrvatske sudove.

"Mislim da je to jedna vrlo značajna informacija za sve", kazao je Ramljak, dodavši da ona govori da su bili na ispravnom putu i da to u velikoj mjeri olakšava cijeli postupak izvanredne uprave.


 

Komentara 4

PU
Pukovnik
13:52 09.11.2017.

Monstrum je Todorić. Sberbanka je samo prevarena banka kreditor.

Avatar dobry
dobry
14:31 09.11.2017.

"...a iznio je i podatak kako će troškovi svih savjetnika u postupku, kojih je više od 140, iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka." Jbt, ovaj ima više savjetnika i pomoćnika od D. Trumpa! Sada fino blokorajte neki Todorićev bankovni račun, kako bi ste mogli naplatiti "svoj rad"!...ili ovršite Šeksa &Co., koji su mu omogućili da je (i u njihovo ime i džep) uradio to što je uradio.

KA
kamenjar0404
17:57 09.11.2017.

Jugofili i srbofili se jedino brinu za Sberbank kao i za Jugobanku a mi svi neka crknemo ili u Njemačku !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije