Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanje na hotelskoj sceni

Lekino carstvo kupio Adris: Ostaje mu 12% dionica u HUP-u

Hotel Lone
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
06.02.2018.
u 10:50

Kupnjom većinskog udjela u Expertusu, Adris grupa postaje vlasnik 44 posto udjela u HUP-u Zagreb, a Leki ostaje udio od 12 posto.

Ono o čemu se nagađalo otkako je zagazio u osamdesete godine, jučer je i potvrđeno: Anđelko Leko više nije na tronu svog hotelijerskog carstva s hotelima i vilama u Zagrebu i na dubrovačkom području. Strateški partner i vlasnik 77,7 posto udjela u Expertusu, većinskom dioničaru HUP-a Zagreb, postala je moćna Adris grupa, što su svojim potpisima u Zagrebu zapečatili prvi ljudi uprava HUP-a i Adrisa, Anđelko Leko i Ante Vlahović.

Kupnjom većinskog udjela u Expertusu, koji u HUP-u drži 58,6 posto dionica, Adris grupa postaje vlasnik 44 posto udjela u HUP-u Zagreb, Leki ostaje udio od 12 posto, a dva mirovinska fonda Raiffeisen banke posjeduju oko 12,3 posto kompanije. S njihovim udjelima Adris Grupa može postati većinski vlasnik, a tamo se može pak čuti da se “nadaju dobroj ponudi”.

HUP vrijedi 1,5 milijardi kuna

Koliko je Vlahović platio, nije poznato, ali se prema tržišnoj vrijednosti kompanije koja iznosi 1,5 milijardi kuna i uobičajenoj praksi može nagađati da je riječ o iznosu koji se kreće oko 800 milijuna kuna. Adris Grupa posljednjih je godina u turizam uložila ukupno četiri milijarde kuna, a ne krije ambiciju da preuzme Hotel Marjan u Splitu niti da oči drži otvorenima za nove akvizicije.

Hotel Lone
1/9

Rovinjska tvrtka kontinuirano diže ljestvicu kvalitete turističke ponude i postavlja nove granice i standarde, što je čini liderom u sektoru. U Adrisu ne kriju zadovoljstvo činjenicom da nakon Rovinja i Dubrovnika ulaze u Zagreb i u segment gradskih hotela. Time će produljiti sezonu s obzirom na to da Zagreb bilježi rast noćenja od 13 posto, a Dubrovnik više od sedam posto i destinacije su koje rade cijelu godinu, za razliku od Rovinja, koji je ipak više vezan uz ljetni dio turističke sezone. S druge strane, hoteli HUP Zagreba su redom hoteli visoke kategorije i gotovo 80 posto HUP-ovih hotela nosi četiri i pet zvjezdica.

Adris najavljuje da će nastaviti suradnju s brendovima Marriott grupacije, Sheratonom i Westinom, s kojima HUP radi godinama, ali i da će dodatno ulagati u poboljšanje tih hotela. Još je rano reći, ali čini se da bi ova transakcija, koja je novi moment u poslovanju Adrisa, mogla usporiti ulaganje u zgrade Croatia osiguranja na Trgu bana Jelačića i na Miramarskoj ulici koje su trebale biti pretvorene u hotel. Adris, podsjetimo, radi i na hotelu Park u Rovinju koji je najveća pojedinačna turistička investicija u Hrvatskoj.

– Stalno investiramo, godišnje više od 600 milijuna kuna, i jačamo konkurentnost. Uz organski, dvoznamenkasti rast svih naših poslova, ova strateška akvizicija još će značajnije pridonijeti razvoju i dugoročnoj održivosti Adrisa – ocijenio je predsjednik Uprave Adrisa Vlahović, koji poručuje da je Adris usredotočen na turizam i sektor zdrave hrane.

Leko počeo kao konobar

– Zadovoljni smo zbog potpisa ovog ugovora jer će snaga Adris grupe zasigurno pridonijeti rastu i razvoju HUP Zagreba te sigurnosti naših zaposlenika i dioničara – komentirao je doajen domaćeg hotelijerstva, 85-godišnji Anđelko Leko.

Već neko vrijeme nije krio da je došao trenutak za poslovni zaokret, prodaju ili partnersko preslagivanje. Adris kao kupac nije iznenađenje, spominjan je u više navrata, a jedna od ozbiljnijih spekulacija potkraj prošle godine upućivala je i na austrijski Falkensteiner.

Promatrači su bili sigurni da oprezni Leko neće brzati i da će odluku donijeti tek kad sve bude posloženo kako je zamislio. Njegov HUP sa šest hotela u Zagrebu i tri u Dubrovniku poslovao je stabilno. Primjerice, 2016. okončao je s 262,9 milijuna kuna prihoda i 64,9 milijuna dobiti. Poslovno carstvo s petstotinjak zaposlenika, koje je stvorio konobar koji se zaposlio u Pivovari u zagrebačkoj Ilici davne 1959., ima(lo) je budućnost, ali ne i nasljednike koji bi s istom strašću kao Leko radili, bolje rečeno živjeli, hotelijerski biznis. Doajen hrvatskog hotelijerstva ima dva sina, Ivana, koji je završio ekonomiju, smjer turizam i član je uprave HUP-a, te pravnika Miroslava, koji ima uspješni odvjetnički ured. No, Leko nije bio u dilemi, kad smo razgovarali prije mjesec-dva, da bi obitelj voljela ostati vlasnički prisutna, ali i da su ključne odluke vezane uz sudbinu HUP-a ipak na njemu.

Komentara 1

SI
siskic
12:26 06.02.2018.

pretvorbe i pljačke sa početka devedesetig...gansteri i lupeži pod patronatom kradoljuba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije