Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupiti ili prodati

Kupiti ili prodati euro: U kunama štedite ako ste se u njima i zadužili

euro novac
Foto: Antonio Bronic/Pixsell
1/3
26.07.2012.
u 14:00

Slobodan pad. 
U odnosu na kolovoz 2011., euro se prema dolaru strmoglavio 16,5%

Euro je pao na najnižu razinu u odnosu na dolar u posljednje dvije godine pa se za jedan euro dobije 1,21 dolara, a trend pada se nastavlja. Među svjetskim ekonomistima posljednjih se dana vode žustre polemike – je li došlo vrijeme da se prodaju euri i kupe dolari ili treba čekati da se trend okrene. Euro posljednjih mjeseci pada pod teretom krize, a najnoviji događaji u eurozoni ne daju naslutiti da će se kriza uskoro riješiti. U odnosu na kolovoz prošle godine euro se prema dolaru strmoglavio čak 16,5 posto – tečaj je sa 1,45 pao na 1,21.

Povećana volatilnost

– Odnos tečaja eura u odnosu na dolar s jedne strane treba promatrati kroz probleme u eurozoni, kojoj također odgovara slabiji euro zbog poboljšanja konkurentnosti. S druge pak strane, Europska središnja banka nedavno je srezala depozitnu kamatu koju plaća na položene viškove banaka na nulu, što je europsku prekonoćnu stopu spustilo ispod adekvatne američke, a to bi moglo sugerirati da je središnja banka otvoreno pokazala preferenciju za slabijim eurom. Dolar ujedno zadržava status valute sigurnog utočišta kad investitori žele smanjiti izloženost riziku – komentirao je Hrvoje Stojić, glavni analitičar HYPO banke.

Prema Stojiću, isplatilo bi se eure prebaciti u dolare jer očekuje daljnji pad europske valute.

– Očekivao bih daljnje jačanje dolara prema euru nadomak 1,15, otprilike do kraja ove godine – prognozira Hrvoje Stojić.

Slabljenju jedinstvene europske valute pridonijele su i daljnje mjere ekspanzivne monetarne politike ECB-a, a neki analitičari očekuju da će se tečaj eura u odnosu na dolara stabilizirati na 1,20.

– U uvjetima povećanje volatilnosti na svjetskim financijskim tržištima te kada je rješenje dužničke krize ponajprije političko pitanje, a samim time i rezultat krajnje neizvjestan, nezahvalno je prognozirati kretanja valutnih parova pa makar i na kratak rok. Međutim, većina prognoza upozorava kako bi se u idućim tromjesečjima trgovanje moglo nastaviti oko razine od 1,20 dolara za euro – smatra Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Šantić ističe da je potencijal za daljnje jačanje američke valute donekle ograničen i činjenicom da postoji i daljnja neizvjesnost o budućnosti fiskalnih poticaja, a koji ovise o dogovoru dviju američkih najvažnijih političkih opcija.

Izbori u SAD-u slabe dolar

– U slučaju izostanka dogovora dodatno bi ojačali rizici za američko gospodarstvo, a i pritisci na FED-a da nastavi s nekonvencionalnim mjerama ekspanzivne monetarne politike, što bi vjerojatno izazvalo i određeno slabljenje dolara – ističe Zdeslav Šantić.

U uvjetima kada je potencijal za daljnje jačanje američke valute sužen, a maksimalan vrijednost franka naspram euru fiksirana, investitori se okreću ulaganjima u jen i skandinavske valute.

– Prosječni građani, s prosječnom ušteđevinom, trebao bi u sadašnjim okolnostima težiti smanjenju svih rizika, pa tako i valutni. Valutni rizik se minimalizira u slučaju da je štednja u onoj valuti u kojoj se troši i/ili ima kreditno zaduženje – zaključio je na kraju Šantić.

>>Njemačka će na izlasku Grčke iz eurozone uštedjeti 7 mlrd. eura

Ključne riječi

Komentara 25

GO
google385
14:57 26.07.2012.

neki dan sam sreo jednog bankara koji mi rece da politicari i tajkuni masovno prodaju eure i kune i to je znak niti kune niti eure kupovati i jos mi rece da je potraznja za dolarima i francima

ER
erdedi
15:26 26.07.2012.

Hrvati koji posjeduju pošteno stečenu ušteđevinu, kupujte kakav komadić obradive zemlje. Nešto novaca za tekuće troškove u kunama podignite iz banaka i čuvajte doma na sigurnom mjestu. Ne nasjedajte na bankarske priče, oni i onako pojma nemaju što će njihove gazde zionisti odlučiti, koji od šarenih papirića $, €, CHF će "više vrijediti" Ne podignete li sada svoje ušteđevine u 10, 11 mjesecu, nećete moći, jer bankarska priča u ovom obliku(djelomične rezerve) će završiti. http://patriotpokret.com.hr/

VU
vucko
14:46 26.07.2012.

Veliki je uspjeh EU da se europske drzave ujedinjuju ,jer se time izbjegavaju osvajacki ratovi koje su proslog i pretproslog vijeka vodjeni u Europi,sto je stajalo gubitak socijalnog i brojcanog stanja tih drzava. Daleki je put dok EU zajednica unica u potpunosti be sazivi,jer se nade i zelje razlicitih naroda ne usaglase a to je ;ekonomija,sudstvo,policija,vojska a i vjerske slobode.Mastrich bio je prvi korak a potom je doslo do uvodjenja zajednicke valute € samo za one drzave koje su ispunjavale usaglasene norme, dok su druge na cekanju. Drzave koje ne postuju te uslove i norme ,a koje su laznim prikazima gospodarkog i financijskog stanja slali u Brüssel i nisu zavrijedili da koriste blagodati EU . Ne mogu lopovske vlade da zive na grbaci drugih naroda ,niti je EU za to osnovana. Grcka i njezina vlada ( socijalisti u koaliciji) da ostanu na polozaju godinama su umjetno prikazivali i dijelili socijalna prava koju svojim radom nisu zaradili .Krediti i drzavne obveznice samo su dobivali i prodavali dovelo je do financijskog bankrota..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije