Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razočarana trojka

Njemačka će na izlasku Grčke iz eurozone uštedjeti 7 mlrd. eura

'za podravinu...10.5.2004...bjelovar...novac... krivotvoreni...euri...nisu...stigli...do...kupaca... snimio: zeljko rukavina'
''
25.07.2012.
u 22:54

Najveći zagovornici ostanka Grčke u eurozoni, Nijemci su izračunali da bi ih njezin izlazak koštao 82, a ostanak 89 milijardi eura

Grčka je na pragu izlaska iz eurozone. Sve je očitije da svjetski financijski moćnici ne žele više naslijepo upumpavati novac u Atenu. Financijski revizori međunarodnih vjerovnika, Trojka, razočarani su provedbom reformi koje je Atena obećala u zamjenu za drugi paket pomoći težak 130 milijardi eura. Kako piše njemački Spiegel, Trojka će izvijestiti da Grčka ne može kontrolirati svoj deficit te im neće produljiti rok za provedbu žestokih mjera štednje i strukturnih reformi.

– Analiza održivosti duga bit će prilično strašna – kazao je jedan dužnosnik EU, upoznat s analizom grčkih financija, koju provode MMF, EU i ECB.

Nema rezanja duga

Bude li Trojka rekla da Grci nisu ispunili svoja obećanja i poduzeli prve korake da javni dug počnu kresati sa sadašnjih 162 na 120 posto BDP-a, što su obećali da će ispuniti do 2020. godine, Atena će ostati bez 31,3 milijarde eura iz druge tranše pomoći, što će zemlju gurnuti u bankrot. Nakon toga preostaje samo jedno rješenje – Grčka će morati napustiti euro i vratiti se nacionalnoj valuti drahmi. A do sada najveći zagovornici ostanka Grčke u eurozoni pod svaku cijenu, Nijemci se već lagano opraštaju od “euro Grčke”.

Tako je ugledni Ifo-institut iz Münchena objavio studiju troškova izlaska i ostanka Grčke u eurozoni iz perspektive Njemačke.

Njemačka bi po toj studiji na izlasku Grčke iz monetarne unije uštedjela 7 milijardi eura. Izlazak Grčke iz eura njemačku će državu koštati 82 milijarde eura, a ostanak u zajedničkoj uniji njemačke porezne obveznike koštat će 89 milijardi eura.

Više gubi gospodarstvo

Analitičari ističu da ova razlika i nije tako velika jer se do sada smatralo da bi izlazak Atene iz zajedničke monetarne unije Njemačku mogao koštati stotine milijardi eura. No, treba naglasiti da ovdje nije računati gubici njemačkog gospodarstva koje će uslijediti gubitkom zajedničkog valutnog tržišta.

Ključne riječi

Komentara 20

PE
peugeot
23:21 25.07.2012.

Grcka bolesna djeca i odrasli placuci izlaze iz bolnica jer nema "citostatika" za medicinsku terapiju. Gotovo svaki dan neko izvrsi samoubojstvo zbog gubitka posla ili zbog nemoguceg nivoa zivota. Vlade su u zadnjih dvadeset godina uzimale kredite koji Grcima uopce nisu bili potrebni i ne ne konsultirajuci uopce pucanstvo koje ih sada grcajuci vraca. Njemacki "ekonomski imperijalizam" razara i unistava ekonomije malih zemalja clanica EU da bi ih primorao da uvoze industrijske proizvode iz Njemacke. Dam ti kredit ako ces kupiti u Njemackoj! Osim toga kamate na kredite date Grcima su vise nego lihvarske - cak 8 posto! A Nijemci kad se zaduzuju kamata im je na kredite - 0 (nula) posto! Jao se Hrvatskoj kad udje u EU!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:25 25.07.2012.

grčkoj je ovakav scenarij ujedno i jedini mogući izlaz jer sa novom tranšom i novim zaduživanjem plaćaju samo kamate a dug kresanjem svih mogućih socijalnih prava . no za grčki narod ionako nitko nije mario ni dok mu je davao kredite pa zašto bi sada kad treba vraćati. što se tiče "dobrog života" o kojem neki bezveznjaci govore na njega se nije teško naviknuti a oni koji su im to omogućili učinili su to radi sebe a ne zbog naroda jer su tako sebi mogli osigurati još veće povlastice. ako ja tebi dam 500 eura plaću onda sebi mogu dati 2000- 2500 eura ali ako ti dam 1000 onda sebi mogu 4000-5000 zar ne?

OB
-obrisani-
22:58 25.07.2012.

grci su banditi naučili dobro živjeti a ništa raditi , socijalna prava imaju jača od njemaca a novca upola manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije