Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U kunama gotovo polovica kredita građana – 47 posto

Kreditni rast ponovno se temelji na osobnoj potrošnji: za 5,5% rasli su nenamjenski krediti, dok stambeni stagniraju, čak su pali 0,2%
24. prosinca 2017. u 17:05 6 komentara 790 prikaza
kune
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Prema podacima iz najnovije publikacije makroekonomskih kretanja HNB-a, nakon šest godina završilo je razdoblje razduživanja stanovništva. No, kreditni rast temelji se ponovo na osobnoj potrošnji: na godišnjoj razini gotovinski nenamjenski krediti rasli su 5,5 posto, dok stambeni krediti stagniraju – čak su pali 0,2 posto.

hnb HNB U ovoj godini rast BDP-a za 3,1, u idućoj za 2,9 posto

Na kraju listopada ukupni krediti stanovništvu iznosili su 118,8 mlrd. kn, s rastom od 0,7% na mjesečnoj, odnosno 0,9% na godišnjoj razini. Sve se više zadužuje u domaćoj valuti; ukupni kunski krediti iznose 56,4 mlrd. kn, što je 8,2 mlrd. kn (17 posto) više nego u istom razdoblju lani. Devizni su krediti pali za 7,1 mlrd. kn (10,3 posto).

U kunama je gotovo pola kreditnog portfelja građana: s 41 posto u listopadu 2017. udio kunskih kredita povećao se na 47 posto. U ukupnim je kreditima 52,1 mlrd. kn stambenih, od čega 25,4 posto kunskih, 6,4 postotna boda više nego lanjskog listopada. Gotovinski nenamjenski krediti dosegnuli su iznos od 42,9 mlrd. kn, s udjelom kunskih od 66,3 posto. Rast kredita korporativnom sektoru iznosi pet posto u prvih devet mjeseci 2017.

– To je zdrav rast; nije puno, ali je oporavak. Najviše je kredita odobreno u turizmu, u ostalim sektorima je kreditna aktivnost slaba – prokomentirao je guverner Boris Vujčić predstavljajući makroekonomska kretanja i prognoze za 2018. Troškovi financiranja i dalje padaju i povijesno su na najnižim razinama, a likvidnost banaka je rekordna te Vujčić ističe da ima prostora za daljnji pad kamatnih stopa u 2018. No, bez dodatnog momenta gospodarskog rasta nije optimističan u pogledu kreditne ekspanzije banaka.

>> Reutersove fotografije godine

kune
1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
novac Slaba potražnja Opet će pasti kamata na stare kredite Zagrebačka banka Dobra vijest Zaba od 1. siječnja snižava kamatne stope na postojeće kredite građanima Zdravko Marić, Boris Vujčić Valentina Wiesner Mijić Minimalni dohodak veći – hoće li i minimalnih biti još više? Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ Evo koliko je Hrvatska uštedjela refinanciranjem dugova
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?