Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Bilo bi dobro da se i kod nas 2. siječnja proglasi neradnim danom

Svaka se zemlja treba truditi uspostaviti dobru ravnotežu između vremena koje čovjek provede radeći i odmarajući se
02. siječnja 2018. u 15:20 26 komentara 5129 prikaza
trg
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ma koliko ih bilo, blagdana i praznika nikada dosta.

Rekordan uvoz radnika HUP pozdravlja rast kvota, sindikati ne!

Uglavnom zato što su to slobodni, neradni dani koji – osobito u ovo naše stresno doba kada se radi sve užurbanije i dulje pa je vremena za ljekoviti predah i opuštanje te obiteljska druženja i okupljanja sve manje – posebno dobivaju na vrijednosti. I zato ih nestrpljivo i s veseljem iščekujemo. A onda kada stignu mahom prođu u hipu i eto nas opet na poslu. Ne čude stoga želje da se onim već uvriježenim prazničnim i blagdanskim neradnim danima pridoda možda još koji.

U Sloveniji i BiH – dva dana

Osobito se to odnosi na sam početak nove godine. Jer, ako danas radite, ili ste kao i mi novinari radili već i jučer, dali bismo se kladiti da ste jutros pomisli: “Eh, da mi je još i danas ostati doma”. Naime, ako se novogodišnji doček protegne do ranih jutarnjih sati, onda prvi siječanjski dan mnogima protekne u nadoknađivanju neprospavanih sati te oporavku od burne i vesele noći pa bi još jedan neradni dan taman dobro došao da se posve vratimo u normalu i uobičajeni ritam. I dok se u našoj zemlji o toj ideji još razmišlja s čežnjom, u zemljama našeg okruženja to je već riješena stvar. Tako su, primjerice, u Sloveniji te Bosni i Hercegovini neradni 1. i 2. siječnja. Štoviše, tamo se i svibanjski Praznik rada obilježava s dva neradna dana. U BiH su otišli i korak dalje pa, ako jedan od ovih praznika pada vikendom, onda se kao slobodan i neradan pridodaje još jedan dan. Naravno, ako se tako može u našem najbližem susjedstvu, logično je poželjeti da tako bude i kod nas. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ovu ideju, a mogli bismo reći i inicijativu, osnažuje dodatnim argumentima, pritom znajući kakvim će “oružjem” uzvratiti protivnička, poslodavačka strana.

– Bilo bi dobro da se i u nas 2. siječnja proglasi neradnim danom. No kod nas se često javljaju razni dušobrižnici koji uvijek zbrajaju i ističu koliko je neradnih dana u Hrvatskoj zbog različitih praznika i blagdana iako mi u tome nimalo ne odskačemo od europskog prosjeka. Mnogi od tih dušobrižnika zagovaraju da bi zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji trebalo više raditi te smanjiti broj tih praznika i blagdana. Neki čak zagovaraju i produljenje radnog tjedna. Sve su to liberalističke težnje i svi oni gospodarstvo prosuđuju isključivo kroz prizmu novca i kapitala, a ne kroz prizmu čovjeka. Njihova je filozofija da čovjek postoji radi stvaranja kapitala, a ne da kapital i novac postoje da bi ljudima bilo bolje. I to ne samo nekima nego svima. Isto je i oko tih neradnih dana – sažeo je Sever dodajući da isti ti dušobrižnici radnika poimaju kao sredstvo, a ne kao osobu. Sredstvo koje stvara nove vrijednosti i čija je svrha samo umnažanje kapitala te u radniku ne gledaju ljudsku osobu sa svim obilježjima čovjeka od kojih je rad samo jedno od njih.

Čovjek ne živi zato da bi radio

– Svatko zna da svrha čovjekova postojanja nije samo raditi. Čovjek ne živi zato da bi radio, nego radi zato da bi živio, što znači da poštovati treba i sve ostale dimenzije osobnosti vezane uz obitelj, odmor, rekreaciju, razonodu, dokoličarenje, spavanje... Zato se svaka zemlja treba truditi uspostaviti dobru ravnotežu između vremena koje čovjek provede radeći i vremena koje provodi u odmoru, opuštanju, s obitelji, prijateljima. Stoga je iznimno važno imati dostojno radno vrijeme, dostojno vrijeme godišnjeg odmora, ali isto tako i različite blagdane tijekom kojih se ne radi. Sve je to vrijeme važno za radnikovo obnavljanje, i fizičko i psihičko. Jer takav odmoren radnik može puno više i kvalitetnije raditi, a ujedno je i odaniji te predaniji poslu. Osim toga, iscrpljenost rezultira i mnogim bolestima i ozljedama na radu – zaključio je Sever podsjećajući da su radnici u Hrvatskoj po broju odrađenih radnih sati u godini u vrhu EU.

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

trg
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Krešimir Sever Dostojanstvo rada Hrvatska hitno treba veće plaće, sindikati će ih tražiti i akcijom na ulici radnici radni vijek Građani u EU mogu očekivati da će prosječno raditi 35,6 godina; u Hrvatskoj manje od 33 Zagreb: Premijer Plenković održao sastanak sa članovima GSV-a Poruke nakon GSV-a 'Socijalni dijalog može biti bolji, sastajat ćemo se svakih šest mjeseci'

Koliko slobodnog imaju drugi

U Republici Srbiji 1. siječnja i 2. siječnja službeni su državni praznici pa time i neradni dani

I naši susjedi Crnogorci mogu nakon novogodišnjeg slavlja dva dana odmarati jer su praznici i 1. i 2. siječnja

Osim Slovenije, Rumunjska je jedina članica Europske unije koja ima dva neradna dana za Novu godinu

Gruzija je također u grupi zemalja u kojima su službeni državni praznici i neradni dani i 1. i 2. siječnja

U Rusiji pak nemaju slobodan dan za Novu godinu, nego cijeli tjedan. Praznik ondje tako traje pet dana

U Armeniji su spojili Novu godinu s pravoslavnim Božićem pa u toj zemlji praznici traju sedam dana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
  HLEBINSKO ČANGRIZALO:

  Mi moramo Dan Pobjede slaviti dva dana, 4. i 5.8., to je najvažnije da ljudi to dožive kako Bog zapovijeda !!! Meni je to najdraži Blagdan u Hrvata, pravi Božji dar, dar naših junaka, branitelja !!!

 • malala:

  Populistu bolje se ti potrudi da ti clanstvo ne radi nedjeljom. 2.1. radi cijela Europa.

 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  Bilo bi još bolje da vi sindikati pošteno zaradite svoju nemalu plaću