Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irena Weber:

'Konzum posluje izvrsno, nama su naši dobavljači vrlo važni i postići ćemo dogovor'

Irena Weber
Foto: Robert Anic/PIXSELL
03.09.2019.
u 13:43

Dobavljači su ljutiti jer su na stol dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem piše da će ove godine dobiti oko 5 milijuna eura zaostalog duga

Nakon što je Vlada prošlog tjedna dala punu podršku dobavljačima u sporu s upravom Fortenove vezano za isplatu graničnog duga, jučer su na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem stigli glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. Vlada i dalje stoji uz dobavljače, ali malo je popustila i stava je da se isplata može rastegnuti. Čini se da su vladajući prihvatili argument da je odgoda isplate graničnog duga uvjet za refinanciranje pa je resorni ministar Darko Horvat nakon sastanka istaknuo da “ništa ne smije ugroziti refinanciranje te da će se postići dogovor o podršci tom kreditu”.

Podsjetimo, dobavljači su na stol dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem piše da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga. S obzirom na to da je nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe.

Naime, ove su godine trebali dobiti 17,5 milijuna eura na temelju poslovanja Konzuma iz prošle godine. U Fortenovi su nove uvjete isplate vezali za kredit od 1,2 milijarde eura ističući da su kreditori HPS Investments i VTB bank ograničili ukupne isplate dobavljačima i Sberbanku na 15 milijuna eura u iduće tri godine. Zbog toga su dobavljači najavili “rušenje refinanciranja”, odnosno najavili su da neće glasovati za odobrenje izdavanja jamstava Agrokoru na privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora, koje je odgođeno za srijedu.

O tome govori ministar Horvat kad najavljuje da će se postići dogovor o podršci refinanciranju, ali kako možemo doznati, traži se kompromis i jedne i druge strane. Vlasnici su spremni na pregovaranje, ali na tragu prethodnih razgovora s dobavljačima o tome da se dio duga od osam milijuna eura isplati sada, a ostatak do kraja godine. Spor vezan za isplatu graničnog duga otvorio je i pitanje poslovanja Fortenove, u koje sada mnogi sumnjaju jer se spori oko nekoliko milijuna eura.

– Konzum posluje izvrsno i nama su naši dobavljači vrlo važni i postići ćemo dogovor – poručila je dobavljačima Irena Weber ističući da se spor može razriješiti.

Dobavljači su i do sada bili iznimno konstruktivni, ali su se i Vladi i javnosti požalili na lošu komunikaciju i jednostrane odluke. Peruško je nakon sastanka istaknuo da nisu ni propitivali obvezu isplate duga, nego dinamiku isplate. Naime, za kašnjenje isplate ugovorena je kamata od četiri posto za kašnjenje do godinu dana, a potom kamata od šest posto. U tom kontekstu moglo se čuti da je plan isplatiti granični dug za tri godine uz kamatu, međutim taj će plan očito morati promijeniti.

Komentara 8

MO
moškov
13:53 03.09.2019.

Konzum posluje izvrsno !!!!! A izmirivati obveze prema dobavljacima ne mogu... tu nesto ne valja...kompanija koja radi izvrsno tj.radi sa paznjom dobrog gospodarstvenika podmiruje svoje obveze prema dobavljacima i po drugim osnovama...gdje su financijska sredstva ako se posluje izvrsno...

JO
josipkucko59
14:29 03.09.2019.

konzum je i prije tebe poslovao isto kao i sad posluje , todoric je nekome zasmetao stvorila se ekipa koja ga je maknula irena svati to

DU
Deleted user
16:40 03.09.2019.

ako negdje radi minimalan broj blagajni onda je to Lidl, u 90 posto slučajeva RADI JEDNA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije