Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Končar će posuditi 12,4 milijuna eura Uljaniku za dva broda

“Povući ću se iz NO-a Afaraka kad bude jasno da sam kandidat za EP”, izjavio je Jakovčić o svom angažmanu u Končarevoj finskoj tvrtci
26. srpnja 2018. u 07:15 4 komentara 977 prikaza
Danko Končar
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Strateški partner pulskog Uljanika Danko Končar proteklih se mjeseci uporno držao po strani i oklijevao s preuzimanjem posrnulog škvera dok Vlada i Bruxelles ne odobre plan njegova restrukturiranja, no dramatična situacija u Uljanikovoj blagajni natjerala ga je da ipak priskoči i posegne u novčanik. Jučer je Kermas energija Uljaniku posudila 12,4 milijuna eura za završetak “Novogradnje 500” čijom bi se isporukom državi smanjio i iznos aktivnih jamstava sa 600 milijuna eura za stotinjak milijuna.

uljanik Previranje Nadzorni odbor se osipa, država će postaviti svoje predstavnike

– Pomogli smo pozajmnicom Uljaniku da vrati dug banci kako bi nastavio normalno poslovanje. Spas Uljanika je svima zajednički cilj; zaposlenicima, Vladi, upravi Uljanika i nama i nadamo se da smo time svima dokazali da kao strateški partner imamo ozbiljne namjere u Uljaniku i u gradnji brodova i u očuvanju škvera – kazali su iz Kermasa.

O detaljima pozajmice i osiguranjima koja je za njega dobila, Končareva tvrtka nije govorila. Podsjetila je samo da joj to nije i jedina aktivnost, da je s potencijalnim naručiteljima osigurala da u trenutku kada preuzme Uljanik ima spremne nove poslove vrijedne milijardu dolara. No, u Vladi i u samom Uljaniku takva poruka nije ono što žele čuti jer problem te grupacije nije manjak posla, naprotiv, nego prekomjerni broj ugovorenih gradnji koje ne mogu završiti i zbog kašnjenja plaćaju penale.

Danko Končar
1 / 8
Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita
Uljanik Iva Puljić Šego Hoće li politika i dalje pokrivati metastaze u pulskom Uljaniku?

Sve otvorenije dovođenje u vezu Končara s lokalnim vladajućim političkim snagama IDS-a i intervencijom države u spašavanje Uljanika otvorilo je i ponovno problematiziranje sudjelovanja počasnog predsjednika te stranke i europarlamentarca Ivana Jakovčića u Nadzornom odboru Afarak grupe u Finskoj u kojoj je najveći dioničar s većinskim utjecajem Danko Končar.

Procurila je vijest da je Končar zamolio Jakovčića da se povuče s pozicije u Afaraku na kojoj je već tri godine, međutim, takva informacija iz Afaraka jučer još nije bila objavljena. Na službenim stranicama tvrtke, koja kotira na helsinškoj i londonskoj burzi, Jakovčića se još vodi kao nezavisnog člana “boarda”.

Brodogradilište Uljanik Kriza u pulskom brodogradilištu Ministri ne vjeruju upravi Uljanika, EU sumnjičav prema Vladinu planu za spas

Končar se jučer nije očitovao o tome, a Jakovčić nam je, pak, dao znakovit odgovor. Ne ulazeći u odnose s Končarem poručio je: “Povući ću se iz Nadzornog odbora Afaraka kad bude jasno sa sam kandidat za Europski parlament kako bih se potpuno posvetio kampanji!” Svoju ulogu kad je u pitanju Uljanik on vidi u “objašnjavanju Europskoj komisiji važnosti i ozbiljnosti potrebe efikasnog restrukturiranja poduzeća”.

Boris Miletić DAVOR IVANKOVIĆ Zar će Vlada dati u bezdan Uljanika po milijardu kuna za svaki od tri IDS-ova glasa?

– Uvijek ima negativnih ocjena, ali je istina to da sam uspio staviti na dnevni red Europskog parlamenta raspravu o europskoj brodogradnji jer bez angažmana Komisije i Vlade nema spasa Uljanika. Končar može postati strateški partner, ali ne može sam spasiti Uljanik. To sam više puta jasno rekao. Treba sve učiniti za spas Uljanika jer bez njega nema brodogradnje u Hrvatskoj. Tko će postati vlasnik, manje mi je bitno – razjasnio je svoju ulogu Jakovčić.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • suvaja:

    Uljanik je izrazito neprofitabilna firma i jedino je pravo i pravedno rjesenje stecaj ...poduzece koje po svakom brodu ostvari veliki gubitak treba odmah zaustaviti u daljnjim aktivnostima...skuplji je materijal izrade koji se uvozi i placa unaprijed nego brod koji se ... prikaži još! isporucuje kupcu...cemu i komu sluzi takva ekonomija...pogledajte marica kako bjezi kad kaze da je uljanik u nadleznosti horvata a jamstva su u cijoj nadleznosti...njegovoj..uljanik ...cini se da prica ima kraj...

  • dalibor.hren:

    Kad mu vrati obitelj Cetinski!

  • Artukovic:

    Končar posudio 12 milja Eura Uljaniku da bi prisilio vladu da aktivira 500 milijuna Eura jamstva.....Pa nije on glup.Opet se privatna firma spašava novcem poreznih obveznika