Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekord

Kina je najveći svjetski potrošač energije zbog velikog rasta

Jiabao
AFP
23.07.2010.
u 11:24

Iako Kina troši najviše energenata, SAD je ipak i dalje najveća svjetska ekonomija, ali i najveći potrošač nafte na svijetu.

Zbog snažna ekonomskog rasta u posljednjih nekoliko desetljeća Kina je postala najveći svjetski potrošač energije. Naime, prema podacima Međunarodne energetske agencije, Kina troši 2252 milijarde tona ekvivalenta nafte, a to su sve vrste potrošene energije, uključujući naftu, nuklearnu energiju, ugljen, prirodne plinove i obnovljive izvore.

Količina koju Kina troši prošle je godine bila četiri posto viša od one koju troši SAD, koji je lani potrošio 2170 milijardi tona. No iako je Kina sada najveći svjetski potrošač energije, SAD je još najjača svjetska ekonomija, a i najveći potrošač nafte.

SAD najveći potrošač nafte

Amerikanci u prosjeku potroše 19 milijuna barela nafte u danu, a Kina troši oko 9,2 milijuna. Iako nemaju svoje točne podatke, sa statistikama Međunarodne energetske agencije ne slaže se glasnogovornik glavne kineske energetske agencije Zhou Xian.

Prije deset godina potrošnja energije u Kini bila je dvostruko manja od američke, ali Kinezi su prestigli Amerikance mnogo prije nego što se očekivalo jer je globalna recesija pogodila SAD mnogo teže nego Kinu i usporila američku industrijsku aktivnost i potrošnju energije.

Kineski ekonomski rast nije bio potaknut potražnjom kao u SAD-u nego teškom industrijom i gradnjom infrastrukture koji su zahtijevali velike količine energije.

Potražnja na vrhuncu

Mnogi analitičari vjeruju da je potražnja za energijom u SAD-u na vrhuncu te da u idućim godinama zbog bolje energetske učinkovitosti i sve strožih odredbi za učinkovitost goriva u vozilima vjerojatno neće mnogo rasti. Ako brzina rasta kineske industrije uspori i ako se prihvati politika učinkovite upotrebe energije, ima izgleda da se kineski apetiti smanje. Za nekoliko godina više neće biti potrebe za velikom infrastrukturnom gradnjom i urbanizacija će se usporiti. Kineski će radnici možda tražiti bolje uvjete i plaću pa bi se teška industrija mogla prebaciti u neke druge zemlje. A to bi moglo imati suprotan učinak jer bi veće plaće značile i veću potrošnju energije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije