Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIN KAO ORUŽJE

Senat SAD-a predlaže sankcije akterima projekta Sjeverni tok 2

Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL
31.07.2019.
u 21:38

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se projektu Sjeverni tok tvrdeći da će on još više ojačati europsku ovisnost o ruskom plinu.

Vanjskopolitički odbor američkog Senata u srijedu je dao zeleno svjetlo za sankcije tvrtkama i pojedincima koji sudjeluju u projektu Sjevernog toka 2, plinovoda od Rusiji do Njemačke, no zakon još treba potvrditi cijeli Senat, ali i Zastupnički dom.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se projektu Sjeverni tok tvrdeći da će on još više ojačati europsku ovisnost o ruskom plinu. 

Vanjskopolitički odbor Senata je izglasao sankcije s 20 prema 2. Prijedlog, koji odražava američki strah od ruskog utjecaja u Europi, još treba proći glasanje u cijelom Senatu i Zastupničkom domu te ga treba potpisati predsjednik Donald Trump kako bi postao zakon..

"Rusija se u prošlosti već koristila energentom kao oružjem", kazao je republikanski senator Ted Cruz.

Nositelj projekt Sjeverni tok 2 je ruska državna tvrtka Gazprom, a polovicu financijskih sredstava osiguravaju tvrtke iz Njemačke Uniper i BASF, nizozemsko-engleska Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Protiv su glasali senator Rand Paul, republikanac te demokratski senator Tom Udall. Paul smatra da je zakon štetan jer sankcionira američke saveznike  i šteti međunarodnim tvrtkama koje zapošljavaju tisuće Amerikanaca.

Ključne riječi

Komentara 16

IK
ikbmibm
11:56 01.08.2019.

Sankcije su bolje oruzje od svakog rata. Putin kršćanin bi trebao razmisliti zašto je s Erdoganom tikve sadio-

TO
Toni66
22:14 02.08.2019.

Ameri su majka znaju da su Rusi prokleti i smrtni neprijatelji ali znaju i to da su saveznici jako glupi- kreteni pojma nemaju pa ih oni Ameri moraju urazumiti silom kažnjavanjem da se opamete... Kako vidimo shvatili su da susu Kina S. Koreja Iran Rusija Njemačka - ( EU ) sve isto bagra koju treba financijski kažnjavati pljačkati i izgladnjivati . Dok su oni ( nešto poput srba -Božanski narod !)

GV
golub Vaso
23:03 31.07.2019.

tko ne kupuje skupi američki LNG mora trpjeti sankcije, sva sreća da naša suverena vlada nije u toj skupini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije