Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Troškovi života lagano rastu

Cijene povrća, plina, stanovanja i kruha digle srpanjsku inflaciju na 1,1 posto

Novčanik i novac
Foto: Getty Images
17.08.2019.
u 06:47

Analitičari RBA uočavaju da je u Hrvatskoj najveći doprinos padu cijena tijekom srpnja u odnosu na lipanjske došao od sezonskih rasprodaja i 11,6% nižih cijena odjeće i obuće.

Uz pad na mjesečnoj razini od pola posto, u srpnju je godišnja stopa inflacije ubrzala na 1,1% prema lipanjskih 0,6%, objavio je DZS. Prvi je to put od studenog 2018. godine da je inflacija neznatno prešla jedan posto.

Prema prvoj procjeni Eurostata, slična dinamika rasta cijena tijekom srpnja zabilježena je i u eurozoni, gdje je inflacija osmi mjesec zaredom bila ispod ciljane razine od dva posto koju je postavila Europska središnja banka.

Analitičari RBA uočavaju da je u Hrvatskoj najveći doprinos padu cijena tijekom srpnja u odnosu na lipanjske došao od sezonskih rasprodaja i 11,6% nižih cijena odjeće i obuće.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, ubrzanje godišnje stope rasta na 1,1 posto dogodilo se zbog viših cijena alkoholnih pića i duhana koji u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 5%, a ostvarile su godišnji rast od 5%, te cijene stanovanja s udjelom u potrošačkoj košarici od 16,5% i rastom cijena od 3,9%.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

S obzirom na povećanje cijene plina za kućanstva od 1. travnja ove godine, cijene plina u srpnju su u odnosu na srpanj 2018. bile više za 5,1%, navodi RBA. U odnosu na prošlu godinu cijene restorana i hotela više su 3,3 posto, a njihov je udio u ukupnoj strukturi 4,2%.

Kad je riječ o hrani i bezalkoholnim pićima, na što u strukturi potrošačke košarice odlazi gotovo 28%, zabilježen je blagi godišnji rast cijena od 0,3%. Povrće (plus 3,7) te kruh i žitarice (plus 2,7 posto) prednjače po rastu cijena, dok je cijena voća niža oko osam posto, a za jedan posto je jeftinije i meso.

Analitičari RBA podsjećaju da se ukupno gledajući razina cijena u Hrvatskoj nalazi na 68% prosjeka EU28. Pritom treba napomenuti da se primjerice cijene hrane i bezalkoholnih pića već nalaze na 97% prosjeka EU dok se cijene električne energije, plina i goriva nalaze na 65% prosjeka Unije.

Analitičari vjeruju da će i predstojeće razdoblje donijeti umjeren rast cijena i inflaciju koja će biti ispod dva posto, ali ograđuju se time što veći odmak od prognoza mogu uzrokovati neočekivani i teško predvidivi poremećaji na svjetskim robnim tržištima. Nervozu stvaraju pad burzi, usporavanje ekonomskog rasta i zaoštravanje trgovačkog rata SAD-a i Kine.

Ključne riječi

Komentara 12

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
07:24 17.08.2019.

Ali.. Kako je to moguće, kada večeru naplaćujemo 100 eura.. Zar se na moru nije pojavilo dovoljno kvalitetnih gostiju? Ili su sitnozubi opet zauzeli stolove, grickali pizzu polako sitnim zubićima i ispijali kradom vlastitu rakju ispod stola

JA
Javnodobro
07:25 17.08.2019.

Realno inflacija u nazad par godina 25% sigurno. A kad uvedu euro onda bude pravi sex inflacija 100%.

OB
ObrenM
07:07 17.08.2019.

Nemojte se zabrinjavati,jer sve pod kontrolom drzi ministar,koji je na pocetku mandata rekao,da ce njegova poreska politika biti nesto nevidjeno.Moramo priznati da je to jedno od rijetkih obecanja odrzano mnogo vise nego je obecano-Zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije