Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Cijene povrća, plina, stanovanja i kruha digle srpanjsku inflaciju na 1,1 posto

Analitičari RBA uočavaju da je u Hrvatskoj najveći doprinos padu cijena tijekom srpnja u odnosu na lipanjske došao od sezonskih rasprodaja i 11,6% nižih cijena odjeće i obuće.
17. kolovoza 2019. u 06:47 12 komentara 1282 prikaza
Novčanik i novac
Foto: Getty Images

Uz pad na mjesečnoj razini od pola posto, u srpnju je godišnja stopa inflacije ubrzala na 1,1% prema lipanjskih 0,6%, objavio je DZS. Prvi je to put od studenog 2018. godine da je inflacija neznatno prešla jedan posto.

Prema prvoj procjeni Eurostata, slična dinamika rasta cijena tijekom srpnja zabilježena je i u eurozoni, gdje je inflacija osmi mjesec zaredom bila ispod ciljane razine od dva posto koju je postavila Europska središnja banka.

Ilustracija Eurostat Hrvatska među zemljama EU-a s najnižom godišnjom inflacijom u lipnju

Analitičari RBA uočavaju da je u Hrvatskoj najveći doprinos padu cijena tijekom srpnja u odnosu na lipanjske došao od sezonskih rasprodaja i 11,6% nižih cijena odjeće i obuće.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, ubrzanje godišnje stope rasta na 1,1 posto dogodilo se zbog viših cijena alkoholnih pića i duhana koji u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 5%, a ostvarile su godišnji rast od 5%, te cijene stanovanja s udjelom u potrošačkoj košarici od 16,5% i rastom cijena od 3,9%.

Novac | Autor : Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

S obzirom na povećanje cijene plina za kućanstva od 1. travnja ove godine, cijene plina u srpnju su u odnosu na srpanj 2018. bile više za 5,1%, navodi RBA. U odnosu na prošlu godinu cijene restorana i hotela više su 3,3 posto, a njihov je udio u ukupnoj strukturi 4,2%.

Kad je riječ o hrani i bezalkoholnim pićima, na što u strukturi potrošačke košarice odlazi gotovo 28%, zabilježen je blagi godišnji rast cijena od 0,3%. Povrće (plus 3,7) te kruh i žitarice (plus 2,7 posto) prednjače po rastu cijena, dok je cijena voća niža oko osam posto, a za jedan posto je jeftinije i meso.

Đuro Đaković Đuro Đaković Gubitak 16,2 milijuna kuna, do kraja godine nova otpuštanja radnika

Analitičari RBA podsjećaju da se ukupno gledajući razina cijena u Hrvatskoj nalazi na 68% prosjeka EU28. Pritom treba napomenuti da se primjerice cijene hrane i bezalkoholnih pića već nalaze na 97% prosjeka EU dok se cijene električne energije, plina i goriva nalaze na 65% prosjeka Unije.

Analitičari vjeruju da će i predstojeće razdoblje donijeti umjeren rast cijena i inflaciju koja će biti ispod dva posto, ali ograđuju se time što veći odmak od prognoza mogu uzrokovati neočekivani i teško predvidivi poremećaji na svjetskim robnim tržištima. Nervozu stvaraju pad burzi, usporavanje ekonomskog rasta i zaoštravanje trgovačkog rata SAD-a i Kine.

Financije
Vrhunska edukacija
OTKRIVAMO: Kako top menadžeri, unatoč manjku vremena, savladavaju MBA programe?

A1 izdvaja za Vas

  • Hrvat a nisam lopov:

    Ali.. Kako je to moguće, kada večeru naplaćujemo 100 eura.. Zar se na moru nije pojavilo dovoljno kvalitetnih gostiju? Ili su sitnozubi opet zauzeli stolove, grickali pizzu polako sitnim zubićima i ispijali kradom vlastitu rakju ispod stola

  • Javnodobro:

    Realno inflacija u nazad par godina 25% sigurno. A kad uvedu euro onda bude pravi sex inflacija 100%.

  • ObrenM:

    Nemojte se zabrinjavati,jer sve pod kontrolom drzi ministar,koji je na pocetku mandata rekao,da ce njegova poreska politika biti nesto nevidjeno.Moramo priznati da je to jedno od rijetkih obecanja odrzano mnogo vise nego je obecano-Zna se.