Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi igrač na Funderbeamu

Kiimo cilja tržišni udjel od 300 milijuna eura – ‘lov’ kreće iz Zagreba

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
19.05.2021.
u 16:35

Novac prikupljen na Funderbeamu za prvu fazu razvoja tehnologije umjetne inteligencije

Ulazak Zagrebačke burze (ZSE) u vlasništvo sjevernomakedonskog tržišta kapitala počeo je davati rezultate dolaskom startupa Kiimo na platformu za prikupljanje kapitala Funderbeam, u kojoj ZSE ima trećinu udjela.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, u idućim tjednima Kiimo će organizirati kampanju prikupljanja kapitala, a kako nam je rekao suosnivač tvrtke David Pavlovski, cilj je doći do 500.000 eura.

– Taj će novac biti iskorišten za financiranje prvih operacija i prve faze razvoja tehnologije umjetne inteligencije koju koristimo – pojasnio je Pavlovski.

Kiimo je startup iz područja dostave paketa. Osmislili su peer-to-peer sustav dostave temeljen na ekonomiji dijeljenja.

– Ulazimo i pozicioniramo se unutar tržišnih segmenata zadnjeg kilometra te urbane dostave. Dok je dostava zadnjeg kilometra dugo bila ključni izazov s kojim se suočavala branša dostave paketa, namirnica i hrane, Kiimo nudi rješenje korištenjem svih modela prijevoza, dostave istoga dana te cjenovno povoljnog i potpuno osiguranog dostavnog procesa – kaže Pavlovski.

Suradnja s DPD-om

Prema brojkama koje je iznio, dostava paketa u regiji jugoistočne Europe golem je posao u kojem se doslovno vrte milijarde eura. Ističe da se godišnje u našoj regiji dostavi 1,5 milijardi paketa, a Kiimo želi pet posto tog kolača.

– Uzimajući u obzir prosječni trošak dostave od 4 eura po dostavljenom paketu, tržišni udjel koji cilja naš tim vrijedi 300 milijuna eura – poručuje Pavlovski.

S obzirom na to da naplaćuju proviziju od 25 posto za korištenje njihove platforme, godišnji prihodi trebali bi dosegnuti 75 milijuna eura. Kako najavljuje Pavlovski, Kiimo će led što se tiče poslovanja probiti upravo u Zagrebu i to već ovog tjedna. Start u Zagrebu uključuje partnerstvo s dostavljačkom tvrtkom DPD oko testiranja mogućnosti dostave istoga dana u određenom dijelu grada, točnije Novom Zagrebu.

– Ukupno, imamo više od deset novih gradova u jugoistočnoj Europi u našim planovima za idućih 18 do 24 mjeseci – kaže Pavlovski.

No, pokretanje poslovanje u deset gradova tražit će nova ulaganja, pa Pavlovski najavljuje novu rundu dokapitalizacije sredinom 2022. U idućih nekoliko godina Kiimo bi trebao biti prisutan u svim velikim gradovima jugoistočne Europe, kaže prvi čovjek tvrtke.

Ovo nije prvi put da Kiimo koristi mogućnosti koje pruža hrvatska financijska industrija.

Prije dvije godine Kiimo je bio dio skupine od 25 startupa koji su dobili ulaganje od prvog hrvatskog fonda rizičnog kapitala, Fil Rouge Capitala.

Povezivanje burzi

Kiimovo prikupljanje pola milijuna eura preko Funderbeama rezultat je pak vlasničkog povezivanja burzi u Zagrebu i Skoplju.

Zagrebačka burza od 2019. godine drži 5,3 posto udjela u Makedonskoj burzi, a ove je godine regulator odobrio povećanje ZSE-ova udjela za 10-20 posto.

– Makedonsko tržište nam je blisko godinama, upravo zato smo i pokrenuli aktivnosti da Funderbeam ponudimo i sjevernomakedonskim kompanijama i ulagačima – kaže predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić.

Otkriva kako su sjevernomakedonske vlasti bile vrlo fleksibilne te čak izmijenile neke propise kako bi to bilo moguće, a cijeli proces je podržao i lokalni USAID jer je prepoznao manjak opcija financiranja za lokalne inovativne startup kompanije.

 

Koktelima možete pojačati imunitet: Donosimo jednostavne recepte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije