Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika

Kickert: Mnogi Austrijanci odustaju od ulaganja u Hrvatsku

'16.03.2010., Zagreb - Komemoracija u spomen na znanstvenicu Gretu Pifat Mrzelj u institutu Rudjer Boskovic-Robert Huber, Jan Kickert, veleposlanik Republike Austrije.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
15.03.2011.
u 22:31

O velikom padu interesa austrijskih investitora za Hrvatsku, najviše svjedoče brojke - izravna ulaganja iz Austrije smanjuju se od 2007. godine i to za gotovo 50 posto svake godine

Hrvatsko gospodarstvo dobilo je novu kritiku s visoke razine, od austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj Jana Kickerta, na Austrijskom poslovnom krugu koji je sinoć održan u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.
- Veliki problem u Hrvatskoj su i netransparentni javni natječaji i zbog toga se mnogi austrijski investitori više na njih i ne javljaju  - kazao je austrijski veleposlanik Jan Kickert.

Predstavnici 100-tzinjak austrijskih i hrvatskih tvrtki okupili su se u Zagrebu na temu kako Hrvatska može iskoristiti sve prednosti EU fondova i u kojim bi projektima svoje interese mogli pronaći austrijski investitori. Austrija je uvjerljivo najveći ulagač u Hrvatsku, a od 1993. godine ukupno su u našu zemlju investirali 6,5 milijardi eura.
O velikom padu interesa austrijskih investitora za Hrvatsku, najviše svjedoče brojke - izravna ulaganja iz Austrije smanjuju se od 2007. godine i to za gotovo 50 posto svake godine.  Sa dvije milijarde eura u 2007., ulaganja su pala na 270 milijuna eura u prva tri tromjesečja 2010. godine.

Austrijski poduzetnici osim netransparentnih natječaja kao glavne probleme u Hrvatskoj ističu birokraciju, sporo pravosuđe, poreze…Austrijske investitore u Hrvatskoj najviše interesira energetika, odnosno ulaganja u obnovljive izvore energije. Istaknuto je da Austrija i Hrvatska gaju izvrsne odnose, a jedan od razloga je i taj što je jedan posto austrijske populacije rođen u Hrvatskoj.

O mogućnostima ulaganja u Hrvatsku, Austrijancima su sinoć govorili i šef zagrebačkog ureda Svjetske banke Hongjoo J. Hahm., direktorica hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj Zsuzsanna Hargitai. Oni su istakli da je Svjetska banka do sada u Hrvatsku plasirala tri milijarde dolara u 46 projekata, dok je EBRD uložio 2,5 milijarde u 130 projekata.

Ključne riječi

Komentara 61

SP
Spezispezi
23:21 15.03.2011.

Koliko puta i koliko ljudi iz cijeloga svijeta ovoj i svim ranijim Vladama mora reći koji je problem u Hrvatskoj: birokracija, birokracija, BIROKRACIIIJAAAA !!! To je problem broj 1, a sve ostalo je mizerija spram tim, pa čak i koprupcija je mačiji kašalj prema mlitavoj i nefunkcionalnoj birokraciji. Koliko godina će još proći da to netko čuje u Hrvatskoj, a koliko tek da počne riješavati ???!

TM
tesla moj ponos
08:55 16.03.2011.

Ulagati u lopovsku i prijetvornu zemlju u kojoj ne znaš što će biti danas a kamoli za 5 godina. Loša je garancija lopovska banda na vlasti čiji glavni učitelj lopovčina nad lopovima Smradaner obitava u austrijskom zatvoru. I nada se pomilovanju austrijskog pravosuđa. Jer naše je sigurno loše.Postavljeno od njega. Nalik slikom na sliku. Pa ti ulaži svoje novce. Jok.

OB
-obrisani-
23:18 15.03.2011.

Tip kaze,.....nemoze se raditi sa pokvarenim prljavim zlim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije