Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ PODUZETNICIMA

Kako doći do 200.000 € iz pretpristupnih fondova EU

'16.11.2011. Zagreb -  Palinovecka 43, PJR consulting. Ana Fresl, zavrsila je Ekonomski fakultet i Executive MBA program na poslovnoj skoli Cotrugli. Svoje znanje i iskustvo u podrucju EU fondova i pr
'Marko Prpic/PIXSELL'
02.01.2012.
u 12:00

Do 20. veljače otvoren je natječaj za sredstva iz pretpristupnog programa IPA za male i srednje poduzetnike. Doznajte kako se i gdje prijaviti, koliki novac potraživati, koje uvjete treba ispunjavati...

Često se piše i govori o sredstvima europskih fondova koja hrvatskim građanima stoje na raspolaganju, ali u velikoj mjeri ostaju neiskorištena. Večernji list u dva nastavka, u ponedjeljak i utorak, objavljuje tekst direktorice tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. Ane Fresl, o tome kako doći do sredstava iz pretpristupnog programa IPA komponenta III C Regionalna konkurentnost. Riječ je jednoj od tvrtki koje posreduju između zainteresiranih za europska sredstva i fondova.

U sklopu spomenutog programa u prosincu je otvoren javni natječaj: potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva. Natječaj, na kojemu je raspoloživo tri milijuna eura, objavljen je na mrežnim stranicama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije SAFU (www.safu.hr), a otvoren je do 20. veljače 2012.

Ovim se natječajem nastoji povećati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva ulaganjem u proizvodnju i tehnologiju te proizvodne metode i povećanje proizvodne efikasnosti domaćih malih i srednjih poduzeća. Također, sredstvima ovoga fonda nastoji se pomoći promocija zelenog poslovanja, energetske učinkovitosti i korištenja eko standarda u proizvodnim procesima. Ovaj natječaj dugo je iščekivana shema dodjele bespovratnih sredstava malom i srednjem poduzetništvu koja može biti iznimno interesantna široj javnosti.

Phare samo za izvoznike

Posljednji put ovakav je natječaj bio otvoren 2008. godine u pretpristupnom programu Phare 2006. Taj je natječaj također bio orijentiran na proizvodna poduzeća, ali isključivo na ona koja 25 posto svojih prihoda ostvaruju iz izvoza i moglo se tražiti maksimalno 100.000 eura granta za svoj projekt. Neovisno o tome koliko je taj Phare natječaj bio popularan i koliko se činilo da postoji interesa među poduzećima, ipak nije sakupljen dovoljan broj kvalitetnih projektnih prijedloga te je ugovoreno samo 77,5 posto sredstava dostupnih na natječaju. Potpisana su 24 ugovora, a s jednim od tih uspješnih poduzeća, HSTEC iz Zadra, iz natječaja Phare u utorak u nastavku ovog priloga objavit ćemo intervju.

U usporedbi s Phare natječajem, ovaj IPA natječaj za mala i srednja poduzeća otvoren je širem profilu sektora industrije te je pojedinačnim projektom moguće na natječaju potražiti dvostruko veći iznos bespovratnih sredstava (do 200.000 eura).

Na ovom natječaju financirat će se sljedeće vrste projekata:

• uvođenje novih proizvodnih metoda i/ili novih tehnologija koje su vezane uz uvođenje učinkovite uporabe energije i eko standarda u proizvodni proces, uključujući specijaliziranu obuku o korištenju novih tehnologija i/ili rukovanje novom opremom

• jačanje zaštite okoliša u proizvodnim pogonima

• unapređivanje kvalitete proizvoda/usluga kupnjom i instalacijom opreme i/ili rješenja informacijskih tehnologija za analizu i/ili testiranje

• poboljšanje i povećanje razine proizvoda/usluga pomoću certificiranja procesa u poduzeću i proizvoda (primjerice upravljanje kvalitetom).

Za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti obrasce objavljene na istoj stranici gdje i sam natječaj. Za prijavu na natječaj za rok 20. veljače 2012. potrebno je predati koncept projekta, a u drugi korak natječaja će samo oni prijavitelji čiji će projektni koncepti biti najbolje ocijenjeni u prvom koraku. Tada će trebati poslati detaljnu projektnu aplikaciju, proračun projekta, tzv. logičku matricu projekta i poslovni plan.

Svi koraci do potpisa

U taj drug krug SAFU će zvati dvostruko više prijavitelja nego što ima sredstava u natječaju (znači onaj broj koncepata projekata koji ukupno iznose šest milijuna eura). Poziv u drugi krug može se očekivati tijekom svibnja 2012. godine.

Nakon što se ocijene potpuni projektni prijedlozi, uslijedit će opet informiranje prijavitelja o uspjehu prolaska projekta u tom drugom koraku i tada će se zatražiti dostava cijelog niza potpornih dokumenata kojima se dokazuje prihvatljivost prijavitelja s obzirom na uvjete natječaja.

Konačna odluka o tome koji projekti će se financirati i sam potpis ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s odabranim prijaviteljima očekuje se na samom kraju 2012. godine.

Komentara 15

LU
lutomirski
17:19 03.01.2012.

ipak nije sakupljen dovoljan broj kvalitetnih projektnih prijedloga .eto vidite niste sposobni projekte napraviti ali bi kasirali novac. ***c novac, zato u EU NE;NE

Avatar patkovic
patkovic
14:28 02.01.2012.

i kriminalci prevaranti kada hoće da te uštrikaju prvo ti kao nude neku laku dobit da se upecaš

OB
-obrisani-
23:15 02.01.2012.

te pare samo moze dobit Njemac i pokoji Francus drugi puse .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije