Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kad vam Uber najviše treba, vožnju ćete platiti i više nego dvostruko

Drugi taksi prijevoznici u Zagrebu imaju iste cijene za dnevnu i noćnu vožnju neovisno o tome je li vikend ili praznik
11. siječnja 2017. u 08:39 10 komentara 2619 prikaza
Uber
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uber je šokirao mnoge koji su u protekloj novogodišnjoj noći koristili njegove usluge u Zagrebu jer su cijene prijevoza bile višestruko veće od uobičajenih. Tako je, primjerice, vožnja Uberom od Gajeve do Ozaljske ulice (radi se o udaljenosti od samo nekoliko kilometara) na Silvestrovo koštala 100 kuna, dok je korisnik Ubera vožnju od Vinogradske do Dubrave u najluđoj noći platio čak 277 kuna.

Iz Ubera su, doduše, prije 31. prosinca upozorili korisnike na dinamičko određivanje cijena koje ta aplikacija primjenjuje već neko vrijeme u Zagrebu i Hrvatskoj, a zbog kojih je Uber najskuplji onda kad je najpotrebniji, odnosno onda kad je najveća potražnja za prijevozom u gradu i kad je jako teško naći slobodni taksi.

Uber Održiv poslovni model? Ulaganje u koješta Uberu gubitke povećalo za 800 milijuna dolara uber DIREKTOR ZA HRVATSKU: 'Uber nije tu da ikome uzme posao. Nakon našeg dolaska taksisti imaju više posla i veći promet'  Zoran Šlosar MULTIPLIKATOR Tijekom novogodišnje noći cijene Ubera povremeno su bile veće gotovo tri puta

Korisnik prihvaća ili odbija

U Uberu inače tvrde da se ne bave taksi prijevozom, nego uslugom iznajmljivanja vozila s vozačem, makar u resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jasno navode da to što radi Uber jest klasični taksi prijevoz. U odnosu na druge taksije, Uber ima najniže osnovne cijene – start je šest kuna, svaki prijeđeni kilometar tri kune, a svaka minuta vožnje 40 lipa. Radiotaksi pak naplaćuje start 10 kuna, a svaki kilometar šest kuna. Kod Eko taksija je start 8,80 kuna, a svaki prijeđeni kilometar naplaćuje se šest kuna. Cammeo taksi start naplaćuje šest kuna, koliko košta i vožnja njime po kilometru. No, vožnja Uberom, primjerice u popodnevnim satima, nakon završetka radnog vremena ili vikendom navečer, nije najjeftinija i zna biti čak dvostruko skuplja od uobičajene. Tako vožnja Uberom koja inače košta 20-ak kuna, ako je potražnja kad naručujete prijevoz velika lako na kraju može iznositi 40-ak kuna.

Korisnika se pri naručivanju vožnje upozori da je cijena viša i sam odlučuje hoće li je prihvatiti ili ne. Za takvo dinamičko određivanje cijene prijevoza u Uberu kažu da se radi o pravednom i učinkovitom načinu korigiranja nejednakosti u ponudi i potražnji tijekom razdoblja najveće gužve. – Baš kao što cijene zrakoplovnih karata i hotelskog smještaja zbog potražnje porastu tijekom blagdana, i dinamično određivanje cijena događa se kada je potražnja za prijevozom velika, a u Uberovu sustavu nema dovoljno vozača koji bi razriješili priljev – kažu u Uberu. Objašnjavaju da cijene prijevoza privremeno rastu kako bi se vozače potaknulo da se priključe platformi i ponude uslugu prijevoza te zadovolje potražnju.

– Svi korisnici usluge mogu zatražiti da ih obavijestimo o kraju dinamičnog određivanja cijena, a prije nego što zatraže prijevoz, moraju ručno potvrditi faktor množenja – navode u Uberu.

Uvijek iste tarife

Njihovi konkurenti na tržištu nemaju dinamičko određivanje cijene. Eko taksi se, primjerice, na web stranicama hvali da ima jednake cijene za dnevnu i noćnu vožnju te vožnju nedjeljom i praznicima.

U Cammeu su nam kazali da su njihove tarife uvijek iste neovisno o vremenu vožnje u svim gradovima u kojima tvrtka posluje.

>>Mislav Munivrana: Ovakva tržišna utakmica s Uberom nije ravnopravna

>>Inspektori naplatili 1,5 milijuna kuna globe Uberovim vozačima

Elipso

  • stefj:

    Da, cijena se mijenja ovisno o potražnji, no cijena se zna unaprijed, kao i put kojim će taxi voziti, a uvijek se dobije i račun. Osim toga, taxi je uvijek dostupan ili se bar može vidjeti kada će biti slobodan, ... prikaži još! a probajte dobiti bilo koju taxi službu na telefon na staru ili novu godinu... A ako idete sa aerodroma u Zagreb, onda plaćate visoku cijenu, bez obzira je li nova godina ili neki drugi dan.

  • burza:

    Borimo se. Protov sive ekonomije a ovi rade nezakonito i jos ih se reklamira umjesto da agencija za trzisno natjecanje reagira Zanima me tko je podmazan da oni vec godinu dana rade nelegalno i nikom nista a baka koja je ... prikaži još! prodavala hlace natresnjevki na crno dobila kaznu

  • cibetka:

    Znaci i ostale taxi sluzbe bi mogle onda putnicima unaprjed reci kolko kosta voznja.Ako putnik pristane nije prenaplata i nema se pravo zaliti.Tako bi mogli ducani i svi ostali odokativno po izgledu ljudi odredivati cijene i sve je po zakonu.Zivio ... prikaži još! kapitalizam i trzisno natjecanje.