Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GIS Cloud

Kad je riječ o performansama, superiorniji smo od Googlea

'24.02.2010.,Zagreb,Hrvatska - Hotel Westin. 2.Konferencija  Private Equity u jugoistocnoj Europi - Financiranje kompanija u krizna vremena.Na fotografiji je Dino Ravnic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
'Davor Puklavec/PIXSELL'
18.03.2010.
u 08:00

Dino Ravnić, jedan od autora projekta, ističe kako je tehnologija za vizualizaciju prostornih podataka temelj projekta GIS Cloud.

Kartografski projekt koji su predstavili na konferenciji u Londonu zasad je relativno nepoznat, no Ravnić ističe kako su putem Twittera privukli veliku pozornost, što je popraćeno komentarima na nekoliko blogova i to im je u jednom danu donijelo više od stotinu zahtjeva za korisničkim računom. – Našu kartografsku tehnologiju uspoređujemo i s vodećim svjetskim kartografskim rješenjima kao što su Google Maps te možemo sa sigurnošću tvrditi da je, kad je riječ o performansama korisničkog doživljaja, naša tehnologija superiornija u odnosu na onu koju korisnicima nudi Google Maps, zaključuje Ravnić.

Na nedavno održanoj Private Equity konferenciji u Zagrebu među predstavljenim projektima bio je i GIS Cloud. Riječ je o prvom svjetskom geografskom informacijskom sustavu koji u potpunosti pruža sve mogućnosti GIS-a unutar običnog internetskog preglednika. Kako nam je objasnio jedan od pokretača projekta GIS Cloud Dino Ravnić, njegov je cilj ubrzati i poboljšati kvalitetu donošenja odluka u poslovnom i privatnom svijetu kroz prostornu vizualizaciju bilo kakvih podataka, primjerice katastra i zemljišnih knjiga. Prema Ravnićevim riječima, projekt je aktivan na internetskoj adresi www.giscloud.com, a trenutačno je u primjeni beta-verzija koja je besplatna za sve korisnike.

– Imamo više od 450 korisnika diljem svijeta, od Amerike, Europe, Japana, Indonezije, Australije, Novog Zelanda, Kine, Afrike, a dnevno primamo prosječno 10 do 15 novih zahtjeva za korisničkim računom, ističe Ravnić. Na pitanje kako je nastala ideja za projekt GIS Cloud Ravnić kaže kako je sve počelo još prije pet godina, kada su on i njegov kolega Marko Šantić razvili tehnologiju za prikaz prostornih podataka za potrebe također njihova projekta karteGradova.com.

– Taj je projekt u međuvremenu prerastao u projekt karte.hr, danas vodeći kartografski portal u Hrvatskoj, kaže Ravnić.

Kad je o samom GIS Cloudu riječ, tehnologija za vizualizaciju prostornih podataka temelj je i toga projekta, a za tu su tehnologiju njezini autori nagrađeni i hrvatskom nagradom za inovacije u visokim tehnologijama e-novation. Prije tri godine osnovali su tvrtku Omnisdata u kojoj su nastavili raditi na razvoju samog projekta, ali i novih ideja, a prošle godine priključio im se i Vanja Andrić koji je također zajedno s njima pomogao u razvoju GIS Clouda.

– Projekt je namijenjen širokom krugu industrije u privatnom i javnom sektoru. GIS je primjenjiv za potrebe telekomunikacija, vođenja poslovanja, donošenja poslovnih odluka, marketinga, katastra, sigurnosti, ekologije i slično, ističe Ravnić, dodajući kako je posebnost projekta u revolucionarnom načinu naplate aplikacija.

– Do sada su se GIS aplikacije naplaćivale unaprijed. Dakle, bilo je potrebno unaprijed pribaviti hardver, softver, podatke, edukaciju i sve ostalo, što je predstavljalo znatan financijski teret za organizaciju koja bi htjela imati GIS, objašnjava Ravnić. Njihovo rješenje naplaćuje se prema načelu pretplate te putem interneta omogućavaju pristup hardveru, softveru, podacima i edukaciji.

Što se dosadašnjeg financiranja projekta tiče, Ravnić kaže kako su sve financirali sami.

– Najviše smo zapravo uložili vlastitog vremena, više od pet godina u razvoj tehnologije i posljednje dvije godine u razvoj GIS Clouda. Sami radimo na razvoju i u tom vremenu skupilo se više od 150.000 linija koda, ističe Ravnić. Naglašava kako, s obzirom na to da im je glavni fokus globalno tržište, trebaju investiciju od otprilike 2 milijuna eura, koja je prije svega potrebna za otvaranje novih radnih mjesta i marketing.

Upravo zato zadovoljni su sudjelovanjem na Private Equity konferenciji u Zagrebu te ističu kako im je bila čast sudjelovati i biti u konkurenciji s raznolikim i zanimljivim projektima koji su ondje predstavljeni.

– Što je najvažnije, na konferenciji smo ostvarili kontakte s regionalnim, ali i europskim investitorima, ističe Ravnić. Osim nastupa na posljednjoj konferenciji, Ravnić ističe i nedavno sudjelovanje u finalu najjačeg europskog inkubatora za start-up projekte Mini Seedcamp u Zagrebu.

– U međunarodnoj konkurenciji naš je projekt proglašen jednim od najboljih, što nas je kao pobjednike izravno plasiralo na glavni događaj u Londonu ovog ljeta, kaže Ravnić i dodaje kako su na tom događaju ostvarili, među ostalim, važne kontakte s vodećim ljudima u domaćem, ali i europskom IT sektoru, pa vjeruju da se ostvarenjem tih kontakata može očekivati i tržišni uspjeh.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
04:09 23.03.2010.

Naizgled... izgleda ružno ko bugarska menza. :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije