Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao na Islandu

Jurilj: Ma kakvi obnovljivi izvori, geotermalna energija je budućnost

04.02.2016., Bjelovar, Velika Ciglena - Godinama iscekivani projekt izgradnje geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni u punom je jeku nakon zapocetih rodova lani sredinom svibnja. Ovaj pilot projekt obnovljivih izvora energije, jedini te vrste u Hrvatskoj
Foto: Danijel Špehar/PIXSELL
19.05.2016.
u 20:08

Za razliku od solarnih ili vjetroelektrana, geotermalne rade 24 sata na dan, a nakon početka rada mogu biti u funkciji i do 50 godina

Geotermalna energija budućnost je energetike, posebice u segmentu obnovljivih izvora, objašnjava Dragan Jurilj, vlasnik tvrtke Geothermal. Naime, Jurilj, s turskim partnerom Muharremom Baletom, vlasnikom MB Holdinga i energetske grupacije Mege, investira u prvu hrvatsku geotermalnu elektranu u Velikoj Cigleni kod Bjelovara. Elektrana bi, kaže investitor, trebala biti puštena u probni rad u svibnju iduće godine. Istodobno, hrvatski i turski partner kreću u istraživanja niza potencijalnih izvorišta vrele vode u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Bez podrške banaka

− Superiornost geotermalne energije u odnosu na ostale, bilo da je riječ o fosilnim, nuklearnim ili obnovljivim izvorima, nemjerljiva je. Većina obnovljivih izvora energije može funkcionirati samo uz velike poticaje, a kada oni prestanu, mislim da tehnologije poput drvne sječke neće više biti isplativo eksploatirati. Usto, vjetroelektrane rade samo kad ima vjetra, a solarne kad ima sunca. Geotermalne rade 24 sata na dan. Kod geotermalne tehnologije najveći je problem neizvjesnost istraživanja, koja banke zbog rizika ne žele kreditirati. Nakon ispitivanja i nakon dvije godine pokusnog rada, elektrana može biti u funkciji 200 ili 500 godina i donositi profit − kaže Jurilj, javnosti poznatiji kao bivši suprug i poslovni partner manekenke i poslovne žene Sunčice Lalić s kojom je ulagao u njezinu elektranu na biomasu u Babinoj Gredi.

Dodaje da se na istraživanje odnosi i do 50% ukupne vrijednosti geotermalne elektrane, a s obzirom na to da su za jednu elektranu potrebna četiri izvora, po dva proizvodna i dva utisna, a svaki košta 30-ak milijuna kuna, riječ je o velikom novcu i riziku. Juriljeva elektrana kod Bjelovara bit će neto snage 10 megavata, slično kao i ostale, ako istraživanja pokažu isplativost ulaganja. Trenutačno Geothermal radi na četiri polja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a radove izvodi domaći Crosco.

Jurilj procjenjuje da se 60% opreme za geotermalnu elektranu može proizvesti u Hrvatskoj, a tvrtke poput Crosca mogu obaviti sav posao ispitivanja terena. Balet se geotermalnom tehnologijom bavi više od 40 godina i ima pet elektrana u Turskoj. Hrvatska mu je prvi strani projekt, a za našu se zemlju odlučio zbog sličnosti geoloških ležišta.

Turski pristup

− U Turskoj država sama provodi istraživanja i onda prodaje koncesije investitorima na istraženim lokacijama, što je bankama lakše financirati. Naravno, to košta. Kod nas je slučaj da dobiješ koncesiju pa što bude, uz tvoj rizik i financiranje. Puno nam pomažu manje ili više javni podaci Ine koja je proteklih desetljeća imala puno bušenja u cijeloj zemlji − navodi Jurilj. Lideri u korištenju geotermalnih izvora su sjevernoeuropske zemlje gdje se takav izvor može naći već na 200 metara. U Hrvatskoj, i Europi, riječ je o složenijim tehnologijama pronalaženja i iskorištavanja vruće vode na dubinama većim od 2500 metara.•

>> Želite 15.000 kuna za grijanje kuće i vode? Evo kako možete dobiti

Komentara 1

PP
puf-pant
23:25 19.05.2016.

Sve to super zvuci, al onda pise da je rijec o Jurilju. Taj covjek je lopov bez skrupula, lazov i prevarant i zato nista ni ne vjerujem. Na zalost na svojoj kozi sam to dozivio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije