Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Još jedan loš tjedan za fondove

Zagrebačka burza ilustracija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
23.06.2015.
u 16:05

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati, naime od ukupno 25 tjedna, 16 je bilo pozitivnih.

Protekli tjedan je od 77 aktivnih otvorenih investicijskih fondova poraslo njih 24, a dva fonda ostvarila su rast veći od jedan posto. Ukupno je 53 fondova tjedan završilo u crvenom a njih 12 pali su više od jedan posto, javlja hrportfolio.hr.

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati, naime od ukupno 25 tjedna, 16 je bilo pozitivnih. Sumarno su fondovi u zadnja 66 tjedna zabilježili 53 pozitivna tjedna.

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se tri dionička, dva mješovita, četiri novčana i jedan obveznički. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +1,64 do -2,45 posto.

U proteklom je tjednu od 29 dioničkih fondova njih 4 poraslo. Najviše je vrijednost uvećana fondu HPB Dionički koji je ostvario tjedni rast od +1,64 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. HPB Dionički 48 posto portfelja drži investirano u Hrvatskoj, 17 posto u Njemačkoj te po 14 posto u Srbiji i Makedoniji. U portfelju je najzastupljeniji industrijski sektor (33%) zatim potrošački (21%) te sirovine s udjelom od 10 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi Platinum Global Opportunity s tjednim rastom od 0,23 posto te A1 koji je porastao za 0,17 posto. Fond ZB BRIC+ bilježi najveći tjedni pad (-2,45%) a slijedi Ilirika BRIC s padom od 2,39 posto i Ilirika Azijski tigar (-2,05%).

Svih pet posebnih fondova bilježe pad. Najmanje je pao ZB Future 2025 (-0,36%) a najviše Raiffeisen zaštićena glavnica (-0,84%).

U proteklom tjednu samo su dva mješovita fonda zabilježila rast cijene. Najveći tjedni prinos ostvario je ICF Balanced, uvećan je za 1,29 posto, a slijedi HPB Global s rastom od 0,99 posto. Kod mješovitih najviše je pao HI-balanced, cijena mu je umanjena za 0,53 posto a slijedi PBZ Global fond (-0,38%).

Od devet obvezničkih fondova porastao je samo Capital One (+0,20%). Ostali fondovi bilježe pad vrijednosti u rasponu od -0,16 do -0,52 posto. Najveći pad bilježi HI-conservative (-0,52%) te Erste Adriatic Bond (-0,42%).

Od 20 novčanih fondova 17 ih je poraslo. Pad od 0,02 posto bilježe OTP euro novčani i HPB Euronovčani a OTP novčani fond pao je za 0,003 posto. Ostali su porasli a najviše Locusta Cash , Money One i Agram Euro Cash (za 0,02%).  

Cijeli članak možete čitati ovdje

>> Fondovi ponovno rastu, dobitnik Ilirika Azijski tigar (3,76%)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije