Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Admiral Markets

Je li došlo vrijeme za kupnju australskog i novozelandskog dolara?

australski dolar
Foto: Reuters/PIXSELL
10.08.2015.
u 16:19

Uzroci slabljenja ovih dviju valuta bili su usporavanje rasta potražnje za sirovinama iz Kine

Posljednjih nekoliko godina australski i novozelandski dolar nalaze se na popisu valuta koje su najviše gubile na vrijednosti, objavila je analitička kuća Admiral Markets. Novozelandski dolar u posljednje četiri godine u odnosu na američki dolar izgubio je 25% vrijednosti dok je australski dolar u istom razdoblju izgubio čak 33% vrijednosti. Slabljenje u odnosu na euro bilo je nešto slabije, pa je novozelandski dolar ostao na približno istoj vrijednosti dok je australski dolar oslabio 13%.

Uzroci slabljenja ovih dviju valute bili su usporavanje rasta potražnje za sirovinama iz Kine koja je najveći kupac australskih i novozelandskih ruda i poljoprivrednih proizvoda, što je prouzročilo usporavanje gospodarskog rasta u obje navedene zemlje. Zbog toga su i australska i novozelandska centralna banka godinama zagovarale slabljenje domaće valute kako bi na taj način postigle nižu cijenu sirovina za inozemne kupce, od čega se očekivao ponovni rast potražnje. Za razliku od australske, novozelandska centralna banka zadnjih je godina u više navrata direktno intervenirala na tržištu i prodavala NZD te mu na taj način namjerno rušila tečaj. No nakon što je prije nekoliko mjeseci tečaj NZD/USD pao na 0,7000, što je po centralnoj banci fer razina, centralna banka u svojim izvješćima prestala je naglašavati da želi nastavak slabljenja novozelandskog dolara. Na zadnjem sastanku australske centralne banke napravljen je isti korak – više se ne spominje nužnost daljeg slabljenja australskog dolara.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su navedene promjene u komentarima dviju centralnih banaka vrlo značajne i mogu upozoravati na okret dugogodišnjeg trenda kretanja tečaja ovih valuta. Australski i novozelandski dolar u idućih godinu do dvije dana možda neće značajno ojačati u odnosu na američki dolar od kojeg se također očekuje jačanje, ali mogli bi ojačati 5-10% u odnosu na euro od kojeg se očekuje slabljenje u idućih godinu do dvije dana.

>> Cijena zlata uskoro ispod 1000$ po unci?

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
21:56 13.08.2015.

Kineska ekonomija ide u sve brzi kolaps i trebat ce dugo da se oporavi! Prema tome kada bi Aus. i NZ $ ovisio samo o izvozu sirovina u Kinu kupovina tih valuta bi trebalo pricekati jos nekoliko godina jer ne zelite zamrznuti gotovinu na dugo vrijeme! Medutim sva svjetska ekonomija ce osjetiti negativne posljedica implozije kineske ekonomije i trzista ce biti dugo poremecena. Amerika, Japan i Australia su vec dugo od Kine zahtjevali povecati vrijednost kineske valute, smanjiti umjetnu motivaciju ekonomije ispraznom gradnjom bez pokrica i ubaciti vise gotovine na domace trziste. Kina u zamjenu trazi da se Juan prihvati kao valuta deviznih rezervi svijeta uz USA $, Jap.Yen, Britansku Funtu i Euro ali da im se to odobri Kina se mora odgovornije ponasati na svjetskom trzistu! Primjer neodgovornog ponasanja je devalvacija kineske valute da bi umjetno motivirali povecanje izvoza s namjerom otkloniti negativne posljedice nelikvidnosti domaceg kineskog trzista koje je prezaduzeno i domaca masovna potrosnja vise nema gotovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije