Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je i zbog čega htio odgoditi predaju ponuda za škverove

J. Kosor stopirala odgodu prodaje brodogradilišta

brodogradiliste
Goran Kovačić
27.09.2009.
u 11:55

Predsjednica Vlade za "prtljanje" s rokovima ponude doznala je iz novina i odmah odlučila da percepciju namještanja i korupcije nikako ne želi te je naredila da se prvotni rok poštuje.

Sva razmišljanja o produljenju roka za privatizaciju brodogradilišta kako bi svi zainteresirani imali vremena ispuniti uvjete iz međunarodnog natječaja presjekla je, doznajemo iz dobro upućenih Vladinih izvora, osobno premijerka Jadranka Kosor.

Nakon što je iz medija doznala za to, predsjednica Vlade kratko je i jasno kazala suradnicima da to ne dolazi u obzir jer bi odgoda, ma koliko bila kratka, izazvala sumnje u transparentnost i zakonitost velikog privatizacijskog projekta.

– Bilo bi nemoguće izbjeći optužbe da se rok pomiče kako bi se natječaj namjestio za nekoga, što bi, pak, samo pridonijelo tome da ionako visoka percepcija korupcije u Hrvatskoj još više poraste. Odgoda bi negativno odjeknula i na međunarodnoj sceni. Kako bismo, uopće, objasnili Europskoj komisiji da pomičemo rok kako bi neki koji nisu stigli ispuniti uvjete dobili dodatno vrijeme? – argumentacija je kojom je premijerka zaključila priču što je preplavila medije.

HFP je, pak, danas odlučno demantirao bilo kakve špekulacije o odgađanju roka za ponude. No, istodobno ne demantiraju činjenicu da se na tome radilo. U priopćenju među ostalim tvrde: “Bilo je upita pojedinih potencijalnih investitora o mogućnosti produljenja roka za predaju ponuda kako bi mogli obaviti detaljnije ‘dubinsko snimanje’... HFP je o toj mogućnosti proveo anketu među svima koji su otkupili ponudbenu dokumentaciju, međutim, utvrđeno je da je prvotno vrijeme trajanja natječaja dovoljno.”

Ušminkano priopćenje
Ono što ne navode u “ušminkanom” priopćenju jest to da su anketu provodili u petak poslijepodne i zapravo u “pet do dvanaest” ili četiri dana prije roka, a bilo kakva odgoda morala je biti najavljena osam dana prije. Dakle, nije riječ o špekulacijama medija, već o brzopletom i neprimjerenom pokušaju odgode koji je pokazao neozbiljnost državnih institucija, što potvrđuju i zainteresirani.

Šok i nevjerica u Zepteru
– To je pravi skandal. Nazvali su petak, nisu se ni predstavili, samo su rekli da zovu iz HFP-a te kazali neka pošaljemo faksom suglasnost o odgodi, a nisu rekli ni kamo da ga pošaljemo. Još sam u šoku – izjavio je danas Blaž Buble, direktor Propele, vlasnika Filipa Zeptera koji je otkupio natječajnu dokumentaciju za brodogradilište Kraljevica.

– Mi smo ozbiljna kompanija, no nismo više sigurni na kakvo tržište ulazimo i što možemo očekivati. Prije mjesec i pol dana predložili smo da se rok produlji, no tada nitko nije reagirao. A sada, iako smo se spremili, ne znam što ćemo na kraju odlučiti i hoćemo li predati ponudu jer više ništa nije jasno – ogorčeno je objašnjavao B. Buble.

Mijo Opačak, direktor tvrtke Feliks regulacija zainteresiran za brodogradilište “3. maj”, mislio je da je sve odgođeno jer, kazao je, tako su mu rekli telefonom. Prema nekim informacijama, upravo zbog odbijanja Zeptera odgoda nije uspjela jer je bila potrebna suglasnost svih. Iako je leđa za neuspjelu odgodu podmetnuo HFP, ostaje nedoumica tko je, što i zašto pokušavao.

Vedran Duvnjak, čelnik HFP-a, doznao je za akciju odgode od naše novinarke u subotu, dok su u Ministarstvu gospodarstva znali na čemu se radi, a za začetnika akcije izvori “terete” Lea Begovića, sad već prvog čovjeka HEP-a.

Ključne riječi

Komentara 65

LD
ldraskic
22:02 27.09.2009.

osnovno i primarno je osigurati egzistenciju radnika stoga ova privatizacija mora proći u potpunosti u skladu sa zakonom te interesima radnika što je brzopleto nemoguće izvesti.

BA
banijash
21:46 27.09.2009.

Kome ide lova kad se to proda?

C0
cs5.0
21:58 27.09.2009.

@cillie daj covjece sumnjam da ce itko popusiti foru da strani multimilijunas koje misli kupiti brodogradiliste komentira clanke na vecernjem, pogotovo sto glumis da ne znas hrvatski a opet si nasao clanak i procitao ga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije