Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FABRIS PERUŠKO:

Iza Fortenove je najbolje prvo polugodište dosad

Fabris Peruško
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
31.08.2021.
u 07:50

Zbog velikog pada prodajnih cijena svinjskog mesa u odnosu na prvo polugodište 2020., poslovno područje poljoprivreda zabilježilo je pad prihoda od 12,5%, što je rezultiralo i smanjenjem EBITDA-e od 19 milijuna kuna i EBIT-a od 21 milijun kuna.

Fortenova grupa ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 318 milijuna kuna, za razliku od gubitka zabilježenog u istom  razdoblju lani, priopćili su jučer iz Fortenova grupe, nakon predstavljanja rezultata imateljima depozitarnih potvrda. Prilagođena konsolidirana EBITDA za prvih šest mjeseci 2021. porasla je 14%, a Grupa je imala 1,8 milijardi kuna novčanih sredstava na svojim  računima, zadržavši snažnu poziciju likvidnosti.

– S konsolidiranim prihodima iz kontinuiranog poslovanja od 12 mlrd. kuna, prilagođenom konsolidiranom EBITDA-om u iznosu od 1,1 mlrd. i 318 mil. kuna neto dobiti, iza nas je najbolje prvo polugodište dosad ne samo u rezultatskom smislu nego i zbog  uspješnog zaključenja nekoliko velikih projekata koji su Grupu postavili na put jačanja profitabilnosti. Prije svega, to je poslovna  integracija Mercatora i njegova konsolidacija u naše financijske izvještaje od 1. svibnja 2021. S obzirom na izvrsnu turističku sezonu,  Grupa nastavlja snažno poslovati u trećem kvartalu, a to će – zajedno sa sinergijama koje ostvarujemo u maloprodaji te  očekivanim zaključenjem prodaje grupe Zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods – značiti da će se financijska pozicija Fortenova  grupe i dalje poboljšavati – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Kad je riječ o nekonsolidiranim rezultatima temeljnih djelatnosti koji se odnose na 21 kompaniju u poslovnim područjima  maloprodaja, prehrana i poljoprivreda, ukupni ostvareni neto prihod od prodaje bio je 2,4% veći, EBITDA 12,5%, a EBIT čak 39,5%  u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad se uključi Mercator na jednakoj osnovi. Prehrana je ostvarila najveće poboljšanje  rezultata u usporedbi s prošlom godinom s 12,5% većim neto prihodom od prodaje, porastom EBITDA-e od 23,6% i povećanjem  EBIT-a od 40,1%.

U maloprodaji su, uključujući Mercator, prihodi rasli 1,2%, EBITDA 10,9%, a EBIT 65,9%. Ta su poboljšanja  rezultat sinergija, boljih općih uvjeta trgovanja te toga što se segment veleprodaje u Konzumu počeo snažno oporavljati nakon popuštanja mjera vezanih za COVID-19 i otvaranja HORECA kanala, tvrde iz Fortenove. Zbog velikog pada prodajnih cijena  svinjskog mesa u odnosu na prvo polugodište 2020., poslovno područje poljoprivreda zabilježilo je pad prihoda od 12,5%, što je  rezultiralo i smanjenjem EBITDA-e od 19 milijuna kuna i EBIT-a od 21 milijun kuna.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije