Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cro Eco Energy Expo

Iz obnovljivih izvora stvaramo tek jedan posto ukupne energije

sajam
Marko Jurinec/Pixsell
10.11.2011.
u 12:38

Od Hrvatske se traži da do 2020. godine 20 posto energije stvara iz obnovljivih izvora

– Od Hrvatske se traži da do 2020. godine 20 posto energije stvara iz obnovljivih izvora. No, sadašnjom situacijom ne možemo se pohvaliti jer iz obnovljivih izvora stvaramo tek jedan posto ukupne energije – istaknuo je Slobodan Mikac, član organizacijskog odbora sajma na sajmu obnovljivih izvora energije "Cro Eco Energy Expo 2011." u Varaždinu.

– No i to se svakim danom sve brže mijenja. Zapreka razvoju bila je složena administracija. Do sada se na sve potrebne papire čekalo i po godinu dana. Danas je procedura skraćena na tri mjeseca, a želja je da sve svede unutar mjesec dana – istaknuo je Mikac.

U sportskoj dvorani na Dravi otvoren je 3. međunarodni sajam obnovljivih izvora energije “Cro Eco Energy Expo 2011.”, koji je privukao tridesetak izlagača iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Slovenije. Posjetitelji se tako u izravnom kontaktu s proizvođačima opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, mogu upoznati s novitetima u ovoj grani energetike, koja je u Hrvatskoj još uvijek u povojima.

Među izlagačima svoje su mjesto pronašli i domaći proizvođači opreme. Jedan od njih je i ludbreški Energy Plus.

– Počeli smo s fotonaponskim sustavima, ali smo razvili i svoju liniju LED rasvjete, koja je jednako kvalitetna u rasvjetljavanju prometnica, kao i zatvorenih prostora. Postoji interes kod velikih potrošača. No, želja nam prednosti naših proizvoda predstaviti i malim potrošačima. Zbog toga smo ušli u program za razvoj Ujedinjenih naroda te smo pokrenuli info-centar kroz koji male potrošače savjetujemo o energetskoj učinkovitosti – otkrio nam je voditelj prodaje Zoran Kunić.

Među veće proizvođače fotonaponske opreme spada i tvrtka Solvis, koja svoj proizvodni pogon ima i u Varaždinu.

– Čak 95 posto proizvodnje izvozimo, ali nas veseli sve veće zanimanje koje dolazi iz Hrvatske. Vjerujemo kako će Hrvatska u sljedeće dvije do tri godine napraviti veliki iskorak prema izgradnji fotonaponskih elektrana – mišljenja je prodajni savjetnik Sovisa Dario Obadić.

Sajam ima i edukativni karakter. Posebna pažnja posvećena je djeci, koja kroz igru i zabavu imaju priliku naučiti sve o obnovljivim izvorima energije. U tome im u velikoj mjeri pomaže tvrtka Ara Solar iz Varaždina, s linijom solarnih igračaka.

– Želimo djeci približiti nešto što će im u budućnosti biti puno bliže nego što je trenutačno nama. S druge strane, roditeljima želimo pokazati da postoje mobilne igračke za koje nisu potrebne baterije. Ova grana proizvodnje u Hrvatskoj je tek na svojim počecima i tek trebamo vidjeti kako će reagirati tržište – zaključio je direktor Damir Vragović.

Komentara 2

TZ
tarantula-zg
13:20 10.11.2011.

S obzirom na broj hidroelektrana u Hrvatskoj, ne vjerujem da iz njih dolazi samo 1% elektricne energije...

IN
ino99
13:31 10.11.2011.

U obnovljivive izvore ne spadaju hidroelektrane,to su vjetroenelektrane,fotonaponske,plima i oseka ,bio plin .... daleko smo mi još od tog evropskog plana. Za primjer ,dobijanje električne energije putem fotonaponskih panela u Hrvatskoj ,dopušteno je samo 1 MW ili 1000 KvA snage,ovo je već zauzeto prijavama tako da do formiranja novog sabora ništa se po ovom pitanju ne može raditi.Znači opet birokracija na svim poljima caruje pa tako i na ovom.Ako išta imamo u izobilju onda je to sunce,ali očito to nama ni blizu nije dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije