Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isporučene 63 brane

Iz Brodosplita posljednje brane otišle u Veneciju

Brodosplit
Brodosplit
06.03.2018.
u 14:09

Posao je vrijedan više od 75 milijuna eura koji obuhvaća 20.000 tona ugrađenog čelika s ostalim radovima zaštite od korozije, završnog opremanja i transporta.

Iz Brodograđevne industrije Split isplovila je posljednja isporuka čeličnih brana za spas Venecije od utjecaja plime. Brodosplit je isporučio 63 brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine oko 300 tona. Posao je vrijedan više od 75 milijuna eura koji obuhvaća 20.000 tona ugrađenog čelika s ostalim radovima zaštite od korozije, završnog opremanja i transporta.

“Ovim se poslom radnici Brodosplita izrazito ponose jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji između brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije” poručili su iz Odjela za odnose s javnosti splitskog škvera.

Brodosplit
1/4

Naglasili su i kako je ovako velik projekt bio prilika da se zaposle ustanove i druga poduzeća u Hrvatskoj, poput Fakulteta brodogradnje i strojarstva iz Zagreba gdje su se obavila ispitivanja kvalitete materijala, tvrtke Gumiimpex iz Varaždina, koja je izradila gumene odbojnike koji prilikom spuštanja brana na morsko dno na sebe prihvaćaju cijelu njihovu težinu i apsorbiranom energijom ih vraćaju u horizontalni položaj.

Projektom je predviđeno postavljanje ukupno 78 brana, uz vijek trajanja od oko 100 godina. Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom leže na dnu mora, a ispunjene zrakom se podižu prema površini mora i zatvaraju ulaze u lagunu. Kada se zrak ispusti, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

Ključne riječi

Komentara 3

KR
Krotila
18:25 06.03.2018.

čestitam Brodosplit

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
14:12 06.03.2018.

Iz Brodosplita posljednje balkanske vrane otišle u Veneciju

PR
prarvat
15:27 06.03.2018.

šta sad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije