Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasplet ili...

Ivica Todorić i meksički partner kupili hotel Koločep za 36 milijuna

'06.02.2013., Zagreb - Agrokor, Ivica Todoric predsjednik Agrokor koncerna i Rick Weilens, predsjednik Uprave NineSigma za Europu potpisali ugovor o suradnji. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
06.06.2013.
u 19:00

Prema najavama, već prve sezone očekuje se popunjenost hotela od 83,5 posto, dok se preuređenje objekata očekuje nakon završetka sezone.

Kao što se i očekivalo, dionice hotela Koločep kupio je na javnoj dražbi jedini ponuđač, tvrtka Karisma Hotels Adriatic (KHA1) u vlasništvu Agrokora i meksičke hotelske grupacije. Za 88 posto Koločepa platili su 36,4 milijuna kuna, što je bila i početna cijena za koju se hotel prodavao.

Ugovor nikad nije raskinut

Ukupna investicija KHA1 u projekt hotela Koločep ipak je puno veća i iznosi 18,6 milijuna eura. Naime, osim iznosa za dionice, tvrtka će 4,7 milijuna eura dati za otplatu postojećih i preuzetih dugova, dok oko devet milijuna eura planira uložiti u obnovu, menadžment i promociju. Prema najavama, već prve sezone očekuje se popunjenost hotela od 83,5 posto, dok se preuređenje objekata očekuje nakon završetka sezone.
 Zavrzlama oko tog turističkog kompleksa traje godinama, a i sada kada je prodan, ima pojedinaca koji smatraju da s pravne strane prodaja nije bila moguća te da je cijena po kojoj je prodan podcijenjena s obzirom na razvoj tog područja posljednjih godina te da je prije osam godina za Koločep bio ponuđen dvostruko veći iznos od onoga Gorana Štroka. Tada je ipak Koločep prodan po znatno nižoj cijeni neprofitnoj instituciji Otok znanja, čiji je jedan od osnivača Željko Markota, koji i danas vodi pravnu bitku protiv države. Privredna banka je 2005. godine kreditirala Otok znanja u kupnji Koločepa, no kako ta institucija nije obavila sva potrebna ulaganja, PBZ je i proglasio stečaj nad njima i zbog toga se cijeli postupak prodaje vodio preko stečajne upraviteljice, odnosno nadležnog suda u Dubrovniku. No sporno je uvijek ostalo, zašto država nije raskinula ugovor s Otokom znanja, što je morala učiniti, jer nakon pet godina nisu bili ispunjeni uvjeti iz ugovora. Zato postoje tumačenja da su se trebala prodavati dionice koje su u vlasništvu države, a ne Otoka znanja.

Izbjegnut stečaj

Na dražbu se prijavio i PBZ, ali je od nadmetanja odustala, pa je i jedini ponuđač ostao KHA1, koji mora u roku od 15 dana uplatiti potreban iznos, nakon čega će vlasništvo biti potvrđeno. Ove su godine, naime, već propale dvije dražbe pa se sumnjalo da je razlog pravne naravi. No prodajom je ipak izbjegnut vjerojatni stečaj Koločepa.

>> Vlasnici Mercatora: U igri još samo Agrokor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije