Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
harač i tehnologija

Ivica Mudrinić: Porez će destimulirati investicije

Okrugli stol operatera
Tomislav Miletić/PIXSELL
17.01.2012.
u 17:18

Porezni namet mobilnim operatorima utječe na cjelokupni ICT-sektor čiji poslovi dolaze u pitanje

Mobilni operatori trebali su u srijedu pohoditi Vladu i pregovarati o tome kako ublažiti posljedice kriznog poreza koji im je ponovno nametnut, no čini se kako se to ipak neće još dogoditi. Naime, iz Vlade su odgodili sastanak do daljnjega. Danas se na okruglom stolu, na kojem su sudjelovali predsjednici uprava svih triju operatora, moglo razaznati kako zajedničke strategije i prijedloga za Vladu nema te se čini da će čekati ponudu, pa potom tek promišljati. Jer svaki od trojice, a riječ je o Ivici Mudriniću, prvom čovjeku Hrvatskog telekoma, Mladenu Pejkoviću, čelniku Vipneta, i Julijanu Ogrinu iz Tele2 Hrvatska, ima svoje viđenje, smjer i rasplet situacije.

Diskriminacija sektora

Doduše, zajedničko im je iznenađenje ponašanjem Vlade i uopće uvođenje poreznog nameta od šest posto na prihode od glasovnih usluga, SMS-a i MMS-a te činjenica da će manje u to ime investirati. Usto i svi naglašavaju, da razumiju fiskalne potrebe i manjak u proračunu. No, ne vide zbog čega bi oni trebali biti solidarniji od drugih te zbog čega su samo oni na udaru harača.

– Neosporno je da će porez na dio usluga mobilnih operatora destimulirati investicije. No, imamo naznake Vlade da se ipak traži rješenje – kazao je I. Mudrinić.

Prema Mudriniću, ako Vlada, kako je izjavljivano i ponudio LTE spektar u ovoj godini trebali bi se zalagati da im se za to daju i olakšice. LTE ili mreža koja omogućava superbrzi internet u Hrvatskoj, naime, ne može zaživjeti u 2012., zbog toga što susjedne zemlje nisu očistile svoj prostor od analognog signala, a usto nedostaje i uređaja koji funkcioniraju na toj tehnologiji. No, ipak, moglo bi se unaprijed platiti što bi značilo ukupno tri milijarde kuna od čega gotovo sve ide državi te naručiti oprema. Julian Ogrin iz Tele2 podržao bi tu ideju. Ipak, Mladen Pejković, ustvrdio je da LTE svakako jest budućnost, ali da i nema dogovora o tom pitanju te da za LTE ima vremena, s obzirom na to da nema ispunjenih svih preduvjeta za njegov kratkoročni razvoj.

– Uvođenje poreza nije samo poruka telekom sektoru ili ICT-sektoru, već svim ulagačima, da nema stabilnosti za ulaganja. Osim telekom sektora negativno će porez utjecati na brojne partnere i kooperante jer će se smanjiti ulaganja u radio pristupnu mrežu – naglasio je Pejković te dodao da je riječ o svojevrsnoj diskriminaciji jednog sektora, dok drugi nisu zahvaćeni takvim kažnjavanjem. Pejković je usto istaknuo i da je Hrvatska trpi po svjetskim kriterijima visoke poreze.

Smanjene narudžbe

Ogrin iz Tele2 uz to što je razočaran takvom odlukom nove Vlade, smatra i da bi Vlada i posebno njezino Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture moralo imati jasnu viziju razvoja i očekivanja od telekom sektora te se nada da će to ova Vlada ipak više razmotriti nego prethodne, inače će Hrvatska i dalje zaostajati za Europom i svijetom, posebno u optici. Na okruglom stolu sudjelovala je i Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona Nikola Tesle. Izjavila je da je zbog harača ENT osjetio smanjivanje narudžbi i investicija te izrazila nadu da će se pronaći model jer je ICT pokretač društva.

Komentara 24

SC
Scorpion
19:12 17.01.2012.

Koji su to Mudrinicevi patenti ??? Mudrinic nikad Hrvatske nebi vidija da nije 1990 razvlacija zice za ozvucenje, prilikom posjete Franje Tudjmana Hrvatskom Centru u Norvalu ,

Avatar drInternet
drInternet
20:19 17.01.2012.

*** Kada bi vladi bio interes naroda i zemlje ispred interesa vladajuće birokratske kaste onda bi se trojni kartel ukinuo uvođenjem još dva nova operatera i projektom masovne internetizacije koja sama osigurava 1,5-2% rasta..... Ovako, plaćamo Mudrinićeve patente za Internetet flat rate točno 40% više nego je isti paket, kod iste firme, koštao u Munchenu 2002 (25EU). ^_^

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
18:53 17.01.2012.

Mislim da je taj porez krivi korak - treba uvesti porez na iznošenje kapitala iz zemlje - neka to bude 25% najbolje. Sva naša tri mobilna operatera imaju zajedničko to da su u stranom vlasništvu a strancima je na pameti samo kako pobrati pare. Mislim nisu operateri iznimka - i banke to isto rade, zato država i propada što se na godinu milijarde i milijarde iznesu a ne uloži se ni 20% od tog iznosa. Plus naravno korupcija što nas uništava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije