Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor Microsofta Hrvatska

Ivan Vidaković: Treba poticati industriju 21., a ne 17. stoljeća

Ivan Vidaković
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.10.2014.
u 17:00

Vladina IT turneja - Cilj je bio da premijer i izaslanstvo spoznaju ulogu IT industrije u današnjem društvu

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegova delegacija u sklopu američke IT turneje bili su u posjetu središnjici Microsofta u Redmondu, nedaleko Seattlea. Tamo su primljeni na visokoj razini točnije domaćin im je bila Amy Hood, izvršna potpredsjednica tvrtke zadužena za financije i investicije.

Ivan Vidaković, prvi čovjek Microsofta Hrvatska, naravno bio je uz bok hrvatske delegacije. S njim smo razgovarali o temama posjeta ovom neprikosnovenom svjetskom IT divu, što je bilo 'na stolu' ili može biti, kakve su šanse Hrvatske da se preobrazi u napredno konkurentno društvo i što IT zajednica očekuje od vladajućih.

- Prije svega želim naglasiti da cijeli posjet nije bio zamišljen kao komercijalno-prodajni sastanak, već je namjera američke IT turneje bila da premijer i cjelokupna delegacija spoznaju ulogu informatičkih tehnologija (IT) u današnjem globalnom društvu i kakav potencijal može ponuditi Hrvatskoj. Dugo se planirao ovaj put i nadam se da će posjeti na ovakvoj razini biti organizirani barem svake dvije godine. Jer IT je jedini koji prolazi kroz sve pore društva – komercijalne i javne, potrošačke i poslovne te može transformirati državu i učiniti je konkurentnom.

Znači nije se šopingiralo niti su se potpisivale velike investicije?

- Ponavljam, takvo što nije bio ni cilj posjeta jer ne možete nešto sada potpisati što već ranije nije ugovoreno, niti ugovoriti nešto što ranije nije dogovarano. Takve špekulacije dijela javnosti događaju se u nedostatku informacija, to su besmislice. Koliko znam informatička zajednica je zadovoljna jer konačno smo dobili pravu pažnju vladajućih, koju i zaslužujemo. Da, pojavio se i jedan kritičar u našim redovima no, kritika koju bih jedino prihvatio jest zbog čega ovakav put nije organiziran ranije.

Dakle, što je premijer vidio i trebao spoznati na tom putu?

- Vidio je najinovativnije svjetske tvrtke, spoznao što znači upravljati talentima i što donosi kontinuirana transformacija i borba na tržištu. Kako surađuju gospodarstvo i akademska zajednica i kakve to dobrobiti ima po društvo. Želimo li biti napredna zemlja, i konkurentna i socijalna, moramo poraditi na ovom, konkurentnom dijelu. Jako mi je drago što je dio posjete obuhvatio i Stanford sveučilište. No svi znamo da je to doista pravi svjetski primjer kakav sinergijski učinak može proizvesti kad se udruže inovativni akademski sektor i inovativno, brzoreagirajuće gospodarstvo! Krajnji rezultat je društvo znanja podržano inovacijama i tehnologijom.

Vratimo se posjetu Microsoftu, što je konkretno u vašoj središnjici premijer imao priliku vidjeti?

- Izdvojio bih iznimno impresivnu posjetu Envisioning the Future laboratoriju u kojem je pokazano kako će za koju godinu izgledati naš posao, odmor, zabava, boravak doma... Kako će prostor, zahvaljujući senzorima, ali i budućim tehnologijama i tehnološkim rješenjima omogućiti neka potpuno nova iskustva i doživljaje.. Također se razgovaralo i o tehnološkim mega trendovima, kao što su cloud, odnosno računalstvo u oblaku, mobilnost i društvene mreže, 'big data' fenomenu odnosno mogućnosti upravljanja i analiziranja nezamislive količine (već danas raspoloživih) podataka, računalne sigurnosti te kakve izazove, ali šanse oni donose pojedincima, tvrtkama, ali i nacijama.

Foto: Twitter/ Vlada RH

S obzirom na sastav delegacije i dosadašnjih izvještaja u razgovorima su dominirala dva sektora obrazovanje i zdravstvo?

- Točno. Obrazovanje, koje je ključno za uspješnu budućnost i zdravstvo koje ključno kako danas tako i u budućnosti. Tu se dotaknulo i tema Microsoftovih partnera. IN2, naime, lani je s obzirom na kvalitetu svojih rješenja u zdravstvu, na svjetskoj razini proglašen Microsoftovim partnerom godine. To nije mala stvar. Bila je to prva tvrtka iz Hrvatska koja je dobila Microsoftovu globalnu partnersku nagradu. Ove godine su hrvatski partneri dobili dvije globalne nagrade – Combig, u kategoriji rješenja u oblaku za male tvrtke i Algebra, koja je osvojila nagradu u kategoriji obrazovanja. To su doista uspjesi. Razgovaralo se i o poticanju startupa. Naime, Microsoft ima tri inovacijska centra u Hrvatskoj s tim da ih u svijetu ukupno ima sto. I u tom dijelu se može puno učiniti jer to upravo novi tehnološki trendovi i Internet omogućavaju.

U kojem segmentu po vama Hrvatska ima svoju priliku?

- Gledajte, ako je softverska industrija uspjela postati 10. najveći hrvatski izvoznik, a bez da postoji bilo kakav gospodarski fokus na IT, posebni poticaji, obrazovanje fokusirano na priradne i tehničke znanosti itd, itd... onda IT odnosno softverska industrija zasigurno zaslužuje pažnju. I bez 'babe i stričeva' male softverske tvrtke su uspjele zaposliti 1300 ljudi u protekle dvije godine i značajno podići izvoz. Ako znamo da hrvatsko visoko obrazovanje godišnje proizvede samo oko 300-350 računalnih ili ekvivalentnih inženjera, onda je taj uspjeh još fascinantnioji. A što bi tek bilo da je država već prije prepoznala taj potencijal i usmjerila ga. Nadam se da je sada prepoznat.

Očekivanja su vam velika, što točno smatrate da bi Vlada sada trebala poduzeti?

- Da, očekujem prvi fokus na obrazovanju, potrebna je jedna ubrzana reforma kojom će se značajno povećati kvote na prirodoslovnotehnološkim fakultetima, a smanjiti na društvenim; kojom će IT preko noći postati obavezan predmet u osnovnim školama i kojom će se apsolutno vratiti dignitet nastavnicima i profesorima. Očekujem i da će IT postati glavna poluga transformacije javnog i državnog sektora, po pitanju transparentnosti, mjerenja uspješnosti, kolaboracije i integracije te ubrzanja i kvalitete usluga. Kod nas imamo i problem jednog dijela akademske zajednice koja se žestoko bori za status quo dok ta ista akademska zajednica, u najkonkurentnijim zemljama svijeta predstavlja onaj ključni pozitivni razlikovni faktor. U 21. stoljeću teško da postoji posao koji nema u osnovi tehnologiju i osnovna okosnica rasta i razvoja leži na inovacijama. Zajednički cilj nam mora biti da Hrvatska postane konkurentno društvo pošto samo u tom slučaju može imati i izraženu kvalitetnu socijalnu komponentu.

Smatrate li da Vlada za ovog mandata može već nešto učiniti?

Kad se hoće uvijek se nešto može napraviti, zar ne? Vjerujem da je cilj ove vlade transformacija države, ali vremenski faktor od prijatelja postaje neprijatelj. U svakom slučaju Ministarstvo gospodarstva treba organizacijski i poticajni fokus na ICT, Također, glavni državni informatičar mora 'raportirati' premijeru, pošto bez IT-a nema ni transformacije države i tu bit vjerujem da je premijer spoznao. I trebale bi ga prepoznati sve buduće vlade..

Dobro, što biste im za početak predložili?

- Osim već nabrojanih mjera ne bi škodile niti određenje dodatne strateške mjere kao podrška izvoznicima softverašima. Na kraju dana poticali bi industriju 21. stoljeća, a ne

17og.

>>Amerikanci najviše interesa pokazali za naše e-zdravstvo

>>'S Microsoftom već imamo ozbiljna i temeljita partnerstva'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije