Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Istraživanje pokazalo: Mladi u Hrvatskoj nezaposleni, potplaćeni i zabrinuti za budućnost

Gotovo polovina ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju 'Mladi na tržištu rada' kaže da im plaća uopće ili većinom nije dovoljna za zadovoljavanje životnih potreba
23. travnja 2015. u 11:00 1 komentara 1527 prikaza
nezaposleni
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Mladi u Hrvatskoj su nezaposleni, potplaćeni, nezadovoljni kvalitetom života, zabrinuti za svoju budućnost i gotovo 34 posto njih učestalo razmišlja o preseljenju u inozemstvo, pokazuju rezultati istraživanja "Mladi na tržištu rada" koje je dio projekta "Za rad spremne" koje provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina i Mrežom udruga Zagor, priopćio je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

U istraživanju provedenom putem online upitnika sudjelovalo je 2.947 osoba iz cijele Hrvatske između 18 i 30 godina  koje su završile neki oblik školovanja te se nalaze na tržištu rada. Među njima je bilo 77,2 posto žena i 22,6 posto muškaraca. Rezultate istraživanja prenosimo u nastavku:

''Samo 35 posto zaposlenih mladih radi na ugovor na neodređeno, dok su preostali zaposleni preko nestalnih i nesigurnih oblika rada. Čak 65 posto ispitanih je nezaposleno, a oni koji rade, u više od 60 posto slučajeva imaju plaću ispod hrvatskog prosjeka – manju od 4.500 kuna.

Gotovo polovina ispitanika kaže da im plaća uopće ili većinom nije dovoljna za zadovoljavanje životnih potreba. Sukladno tome, čak 65,7 posto ispitanih mladih odgovara da im netko financijski pomaže. U najvećoj mjeri to su roditelji (67,5%) te partner ili partnerica (44,2%).

Primjetna je rodna razlika – muškarci su zastupljeniji među onima koji rade na ugovore na neodređeno te dominiraju u privatnom sektoru, dok su žene češće zaposlene putem ugovora na određeno vrijeme te češće rade u državnoj službi i civilnom sektoru. Unatoč tomu što žene postižu bolje rezultate tijekom školovanja te su češće obrazovanije od muškaraca, i dalje zarađuju manje od muških ispitanika. 

Ukupno 73,1 posto ispitanih osoba smatra da njihova struka nije adekvatno cijenjena u društvu, a 72,1 posto smatra da im struka nije adekvatno plaćena, što uzrokuje dodatno nezadovoljstvo položajem u svijetu rada.

Kada je riječ o strahovima vezanim za budućnost, 42 posto ispitanih boji se gubitka posla, a 39,9 posto strahuje kako se neće zaposliti. Također, prisutne su bojazni i od nemogućnosti financijskog osamostaljenja, kao i nemogućnost osnivanja obitelji zbog nedostatka financijskih mogućnosti i preopterećenosti poslom.

Studenti Istraživanje Mladima najveći problem što ne mogu naći posao mladi Ovisni o roditeljima 66% mladih živi s roditeljima do 30. godine

Više od polovine ispitanika navodi kako većinom ili stalno osjeća uznemirenost (58,2%), razdražljivost (52%), napetost (65,8%), zabrinutost (75,4%) te nesigurnost (60,2%), iz čega se može zaključiti kako nezaposlenost ili nesigurno i slabo plaćeno radno mjesto dovodi do kroničnog nezadovoljstva kvalitetom života.

Unatoč uvriježenom mišljenju kako će mladi lakše pronaći posao ako su tijekom studija radili, volontirali ili usvajali dodatna znanja, ovo istraživanje pokazalo je suprotno. Naime, od ukupnog ispitanog uzorka, 37 posto njih je imalo prethodno radno iskustvo. Međutim, od mladih koji su radili ili volontirali tijekom studija, samo je njih 40 posto od toga imalo koristi u svijetu rada tj. samo ih je toliko u konačnici zaposleno.
S obzirom na sve spomenute podatke, zaista ne čudi što čak 34 posto mladih učestalo, a 53 posto mladih katkad razmišlja o preseljenju u inozemstvo. Gotovo svima razlozi za to vezani su uz dobivanje posla, visinu plaće, mogućnosti napredovanja i daljnje edukacije te općenito bolje uvjete rada. Više od polovice ispitanih na razmišljanje o odlasku navodi i stanje u području ljudskih prava, drukčiji mentalitet te dostupnost nekih proizvoda i usluga.'

>> 'Kandidate za posao pitamo 'Što si radio osim fakulteta?''

Nevrijeme u Sisku i Petrinji
Jak vjetar nosio sve pred sobom
FOTO Nevrijeme u Sisačko -moslavačkoj županiji: Stabla padala po autima, u Kutini vjetar odnio krov sa školske dvorane
8 činjenica zbog kojih ćete se osjećati bolje u svom tijelu – čak i ako imate koju kilu viška
  • LANA555:

    Da mladima treba pomoci da se zaposle da rade i stvaraju obitelj.Zato ja kazem ne mrzim ja Mikija al on treba otic u mirovinu i pustit nekog mladog covjeka da radi Miki ima sve i previse i nek doma odmara.To ... prikaži još! je valjda ok.Pa doklen on jos misli nas rajcati