Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Intiman odnos s kupcem san je svakog brenda

Marketinški stručnjak Davor Bruketa o godinama na čelu HURA-e, brendiranju...
01. prosinca 2019. u 09:58 1 komentara 166 prikaza
Davor Bruketa
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Rast prihoda za 8% u lanjskoj godini, izvoza za 7%, a agencija članica na 42 tvrtke, samo su neki od rezultata kojima se ovoga tjedna u Rovinju obilježava 20. godina djelovanja Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA), 90 godina od prvog sastanka hrvatskih propagandista, a ujedno i završava četverogodišnji mandat predsjednika HURA-e Davora Brukete, jednog od najvećih domaćih marketinških stručnjaka te člana Radne skupine Predsjednice za razvoj identiteta i brenda RH.

Zgrada Kraša RADNICI PRODALI SVOJE DIONICE Bitka za Kraš gotova, Braća Pivac preuzela kontrolu nad tvrtkom

Oporavak na krilima izvoza

U odnosu na početak mandata uprave na odlasku, HURA danas broji 62% više članica koje, prema procjenama, zastupaju 75% ukupnih marketinških budžeta u RH, a samo su lani uprihodovale 1,4 mlrd. kuna, kaže Bruketa. Rekordni prihodi refleksija su rasta gospodarske aktivnosti u zemlji, izvoza od 250 mil. kuna te činjenice da su se članice HURA-e počele baviti i poslovnim savjetovanjem, kreiranjem novih proizvoda i usluga, digitalnim transformacijama i svime drugim što mogu isporučiti, a nisu reklame.

– Uspješno smo se oporavili od snažnog pada 2008. – tvrdi Bruketa.

Na zadnju veliku krizu 2015. godine, agencije su pak odgovorile izvozom, koji je od tada rastao 65%. Od 20-ak tvrtki, koje su prije 20 godina osnovale HURA-u, danas postoje samo četiri. Puno ih je nestalo, još više novih se pojavilo, a kriza koja ih je naučila da pronađu izvore prihoda izvan slabo oporavljajućeg hrvatskog tržišta pokazala se dobrom za stabilnost biznisa. Tim više što u inozemstvu uopće ne postoji percepcija o Hrvatskoj kao izvozniku kreativnosti. Ipak, da bi se rast izvoza nastavio, puno se ulaže u edukaciju. Jedan od najjačih edukativnih projekata HURA-e je Dani komunikacija, koji je nedavno dobio priznanje britanskog Association Excellence Awardsa za jedan od najboljih evenata.

Brodosplit USPJEH Novi ponos hrvatske brodogradnje: Brodosplit za američku tvrtku gradi brod za polarne ekspedicije

Moć je u novčaniku

– Mali lokalni festival izrastao je u mjesto koje posjećuju neke od najvećih faca naše industrije, sir Martin Sorell, Susan Bennett, Peter Sunde, Alex Braun, Brad Parscale, Mark Adams... Neki od njih upleteni su u najvažnije i najsloženije događaje na planetu – kaže Bruketa. Uvjeren je kako su sjajna vremena “za ljude s nabildanim kreativnim mišićem”.

– Danas najbolji oglas ne izgleda kao oglas, nego kao sadržaj koji želite konzumirati, o njemu pričati, dijeliti ga s prijateljima ili sudjelovati u njemu. “Intiman” odnos s kupcem san je svakog brenda koji želi biti megauspješan. Živimo u vremenima kad kompanije moraju objasniti ne samo što rade, nego i kako to rade i kakve su šire posljedice za društvo. Počinjemo razumijevati da najveća moć na planetu ne leži u nuklearnim raketama nego u našem novčaniku i da su naše svakodnevne odluke pred policom u dućanu, odluke koje oblikuju budućnost naše vrste – ističe Davor Bruketa.

Dodijeljene nagrada Zlatna kuna VELIKO PRIZNANJE Dodijeljene nagrade HGK Zlatna kuna: Cedevita najbolja među velikim tvrtkama

Kao član radne skupine hrvatske predsjednice misli li da se radi dovoljno na brendiranju Hrvatske?

– Treba zaštititi i dosljedno primjenjivati sve elemente hrvatskog vizualnog identiteta. Nije to nuklearna fizika. Crveni i bijeli kvadrat, prepoznatljivi diljem planeta, naša su nacionalna vrijednost koja raste dosljednom upotrebom, a tako je i sa sustavom vrijednosti iza kojeg kao društvo stojimo – poručuje Davor Bruketa. 

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality