Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Inovacijski kapacitet rastu uz korištenje napredne tehnologije

'23.11.2010.Zagreb, Hrvatska -   Hotel Regent Esplanade.Konferencija Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske.Ivan Vidakovic, direktor Microsofta Hrvatska.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
23.11.2010.
u 20:00

Sustavan pristup inovativnosti, kroz blisku suradnju poduzeća, akademskog sektora i države te napredno korištenje suvremene informacijske tehnologije, jačaju nacionalni inovacijski kapacitet

Znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske naziv je konferencije koja je jučer održana u Zagrebu u organizaciji Microsofta.

– Primjeri najkonkurentnijih zemalja svijeta pokazuju jasno kako sustavan pristup inovativnosti, kroz blisku suradnju poduzeća, akademskog sektora i države te napredno korištenje suvremene informacijske tehnologije, jačaju nacionalni inovacijski kapacitet i stvaraju nužne preduvjete za uspješnu izgradnju konkurentnog gospodarstva i dugoročan održivi razvoj – istaknuo je Goran Radman, član Nacionalnog vijeća za konkurentnost i dekan Veleučilišta Vern.

Premalo ulaganja

A kada se radi o ljestvicama konkurentnosti, Hrvatska uglavnom loše stoji, pa i kada je riječ o ICT-u. Naime, kad je posrijedi ukupno ulaganje u istraživanje i razvoj, Hrvatska jedva stigne do 0,81 posto bruto domaćeg proizvoda. Istodobno, Slovenija je taj postotak digla na 1,45, a Finska 3,48 posto BDP-a uloži u istraživanje i razvoj. Prema Lisabonskoj agendi, svi bi trebali postotak dogurati do 3 posto BDP-a.

Odgovornost države

– Danas je tehnologija neizostavan čimbenik razvoja svakog društva. Kvalitetno korištenje tehnologija i oslonac na razvijenu ICT infrastrukturu nužan su preduvjet jačanju nacionalne konkurentnosti. Država ima posebnu ulogu i odgovornost u korištenju tehnologija za poboljšanje vlastite učinkovitosti, a time i konkurentnosti – istaknuo je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije