Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virje i Sisak

Inine solarne elektrane proizvodit će struju za 5000 kućanstava

storyeditor/2022-12-01/sisak.jpg
Foto: \'Nikola Čutuk/PIXSELL\'
1/4
02.12.2022.
u 07:53

Ina u Virju gradi drugu po veličini solarnu elektranu u Hrvatskoj, u koju će biti ugrađeno 18.670 solarnih panela, a u Sisku elektranu sa 6162 solarna panela

Ina, uz pomoć partnera Končara, gradi dvije moderne solarne elektrane. Sunčanu elektranu Virje na prostoru Ininih objekata prerade plina Molve, a u Sisku manju sunčanu elektranu na lokaciji Rafinerije Sisak. Kako ističu u Ini, jedan je to od projekata transformacije te lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 18.000 MWh električne energije godišnje, kolika je u Hrvatskoj i prosječna potrošnja oko 5000 kućanstava.

Radovi počeli

Radovi na solarnim elektranama u Sisku i Virju počeli su početkom ove godine i dobro napreduju.

- Na obje je lokacije već isporučena sva ključna oprema (moduli/paneli, konstrukcija, inverteri, trafostanice). Trenutačno se kopaju i betoniraju temelji za nosivu konstrukciju te zabijaju piloti konstrukcije na obje lokacije, a na lokaciji u Virju već je postavljena i većina solarnih panela. U prvom tromjesečju 2023. trebala bi završiti ugradnja konstrukcije zajedno s panelima, pripadajućim kabelima i trafostanicama te priprema za probni rad - kažu u Ini nakon što su radovi u krugu sisačke rafinerije postali vidljivi.

Puštanje u trajni pogon sunčanih elektrana očekuje se u prvoj polovici 2023. U Virju Ina gradi drugu po veličini solarnu elektranu u Hrvatskoj, priključne snage devet megavata (MW), u koju će biti ugrađeno 18.670 solarnih panela, a godišnja očekivana proizvodnja električne energije je 12.225 megavatsati (MWh). Solarna elektrana u Sisku bit će priključne snage 2645 MW, a s ugrađenih 6162 solarna panela, očekuje se godišnja proizvodnja električne energije od 3968 MWh.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Solarna elektrana je jedan od projekata koji će, prema strateškim planovima Ine, od Siska stvoriti Inin industrijski centar za obnovljive izvore energije, dok će se u Rijeci zadržati tradicionalna proizvodnja. No, puno bitniji pogon za to područje bila bi najavljena gradnja biorafinerije te otvaranje novih radnih mjesta. No, o toj investiciji, koja bi stajala oko 300 milijuna eura, još nema jasnih informacija, a izgleda da je projekt danas i korak dalje od ostvarenja nego što je bio prije.

- Rafinerija nafte Rijeka trenutačno se modernizira postrojenjem za obradu teških ostataka te ulaganjima u poboljšanje učinkovitosti. I u Sisku je Ina već napravila prve korake prema našem strateškom planu počevši s gradnjom solarnih panela. Što se tiče najavljenog projekta biorafinerije, okolnosti su se bitno promijenile i nepovoljno utječu na održivost projekta. Troškovi su znatno porasli, a potražnja za bioetanolom, koji je krajnji produkt biorafinerije, dovedena je u pitanje što je posljedica nedavne EU zabrane motora s unutarnjim izgaranjem - napominju u Ini.

Projekt biorafinerije u Sisku jedan je od važnih projekata Vlade u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za čiju je gradnju osigurano milijardu kuna, a ostalo je bilo predviđeno iz Fonda za pravednu tranziciju. Projekt biorafinerije u Sisku nosi i gotovo 15 posto ulaganja predviđenih u Vladinu programu društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, no upitno je što će s njim biti.

Biorafinerija na čekanju

Prema nedavno donesenom zakonu, prodaja automobila na benzin u EU više neće biti dopuštena nakon 2035. godine, pa je, ističu u Ini, lako predvidjeti da više neće biti potražnje za benzinom, kao ni za bioetanolom kao danas, budući da je riječ o komponenti koja se prvenstveno koristi za miješanje s benzinom.

Ipak, u Ini kažu da konačna odluka, pa ni o odustajanju od biorafinerije, još nije donesena, te da Ina ima više projekata koje trenutačno razmatra za realizaciju u Sisku.

Bitno je naglasiti da jedan projekt ne isključuje drugi, ističu u Ini, odakle su nam poslali i podatak prema kojem na lokaciji sisačke rafinerije trenutačno radi 127 radnika, dok ih je nakon zaustavljanja rada rafinerije bilo 450, 2018. godine 800, a prije Domovinskog rata oko 3000.

- Trenutačno se ne planira smanjenje broja zaposlenih tijekom 2023. Planirani opseg konzervacije postrojenja Rafinerije nafte Sisak, koja obuhvaća otvaranje, pražnjenje, čišćenje i inertizaciju postrojenja, bit će završen do kraja 2022. - kažu u Ini.

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
10:36 02.12.2022.

Prekasno. Prekasno barem 3-4 god. u svojem magičnom planu 2030 koji je izrađen 2021. nigdej se ne spominje ulaganj u takvve izvore energije, osim u termo izvore. Hajde da se netko opametio i počeo napokon ulagat u to, jer jer jedini konkurent HEP-u na tom polju može biti INA. Nije dobro kada imamo monopolista, a HEP to je. Tome će i cijena KW biti niža. Ne znam što čeka Čermak. I on je nešto pričao da s polako prebacuju na tu granu. A INA da je slušala neke pametne prijedloge radnika, mogla je na svim svojim pumpnim stanicama imat solarne naponske čelije i kolektore već odavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije