Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li RH na vrijeme produljiti uvoz plina?

Ina će pregovarati s Gazpromom o plinu

plin
Reuters
11.12.2009.
u 19:00

Ugovor istječe 31. prosinca 2010. godine, a čini se da većina država u regiji već ima produljene ugovore, pa se nametnulo pitanje hoće li Hrvatska zbog trenutačne situacije “izvisiti” u Rusa.

Pošto je Vlada praktički odustala, odnosno na godinu dana odgodila odluku o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine, pregovori o produljenju ugovora s Gazpromom o uvozu plina nisu u njezinoj ovlasti. Taj ugovor istječe 31. prosinca 2010. godine, a čini se da većina država u regiji već ima produljene ugovore, pa se nametnulo pitanje hoće li Hrvatska zbog trenutačne situacije “izvisiti” u Rusa. U Ini su nam odgovorili kako će se s obzirom na vrijeme isteka ugovora pregovori pravodobno nastaviti. U Ministarstvu gospodarstva također su uputili na Inu kad je riječ o ugovoru s Gazpromom, ali su neslužbeno dodali kako je pitanje hoće li Ini biti u interesu i dalje uvoziti plin po višoj cijeni, a prodavati ga po nižoj u RH.

Davor Štern, bivši direktor Ine i energetski stručnjak, kaže pak kako ne bi trebalo biti nikakvih problema u produljenju ugovora s Gazpromom, bez obzira na to što su pregovori o otkupu plina zapeli, odnosno odgođeni.

– Rusima je u interesu da nam prodaju plin. Oni su odgovorni, a Hrvatska je njegov kupac i stalo im je da se ugovor produlji – rekao je Štern.

Koliko zna, nastavio je Štern, Ina ima obvezu uvoza plina do 2013. godine. To što se plinskog biznisa zbog gubitaka htjela riješiti ranije razumljivo je, ali dodao je, očito nije prihvatljivo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije