Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Stojić: Pravosuđe se jedino godinama nije prilagođavalo

Prognozu rasta BDP-a za 2018. i 2019. u Addiku su zadržali na 3%, zahvaljujući osobnoj potrošnji, rekordnoj sezoni i uvjetima (re)financiranja
01. listopada 2018. u 20:30 5 komentara 203 prikaza
Addiko banka
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je, vjerovali ili ne, u posljednje vrijeme “na radaru” investitora. Od dvije ključne agencije dobili smo pozitivne izglede, što znači da smo nadomak investicijskog rejtinga prvi put nakon pet godina i tržišta su to primijetila. Hrvatska premija na rizik u skladu je s kretanjem tih premija u zemljama u regiji, istaknuo je na konferenciji Macroeconomic Outlook 2019.–2020.

posao, radnici DOBRA VIJEST Rast gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzao na 2,9 posto

Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke, koji je prognoze gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu ostavio na tri posto. Optimizam zasniva na snažnom rastu osobne potrošnje, rekordnoj turističkoj sezoni i solidnoj inozemnoj potražnji te sve povoljnijim uvjetima (re)financiranja koji, ističe, poništavaju negativni utjecaj restrukturiranja Agrokora na investicije.

Usto, gospodarstvo eurozone imalo je bolje performanse od onih koje su prognozirane. Nastavak tih trendova očekuje i dogodine, uz usporavanje eurozone, a dodatni poticaj su najnovije najave smanjenja poreza, iako ističe da smo iscrpili mogućnost povećanja konkurentnosti kroz porezne reforme te sve karte trebamo staviti na konkurentnost privatnih poduzeća kako bi Hrvatska pokazala da je spremna za podršku investitorima, recimo rezanjem parafiskalnih nameta i promjenama u pravosuđu.

Zdravko Marić Drugo tromjesečje 2018. Izvoz rastao brže od uvoza, BDP skočio 2,9% zbog potrošnje

Pravosudni sustav jedino je preostalo područje koje se nije nimalo prilagođavalo svih ovih godina. Iako smo smanjili udio loših kredita, Hrvatska još ima omjer NPL-ova (non performing loans, neprihodujući krediti, nap. a.) među najvišima u EU, čemu pridonosi pravosudni sustav – kritizira analitičar. Potencijalni su rizik za globalne trendove, a onda i za nas, trgovinski ratovi koji trenutačno obuhvaćaju dva posto svjetske trgovine, a ako Kina uzvrati na poteze SAD-a, mogli bismo do kraja godine uloviti i četiri posto izravno, a 12 posto neizravno. Oko prognoze kretanja kamatnih stopa na tržištu, kaže, vlada veliko nesuglasje: neki očekuju jedno podizanje, drugi i do četiri.

– FED ih nastavlja dizati, američko se gospodarstvo oporavlja iznad očekivanja, nikad nisu imali nižu nezaposlenost, bilježe i oporavak inflacije. Financijski uvjeti još su podržavajući, očekuje nas još najmanje godinu i pol povoljnijih uvjeta financiranja iako era jeftinog novca svakako prolazi – kaže Stojić, no ističe da je za Hrvatsku, iako je bitno smanjila cijenu servisiranja duga, još uvijek oko jedan postotni bod veća od prosjeka eurozone, što bi se moglo poboljšati vraćanjem investicijskog rejtinga. Računa i na nastavak monetarne relaksacije HNB-a.

Trgovina BDP u 2019. 2,9 posto Pomanjkanje radnika može ugroziti cijelo gospodarstvo

– Vraćanjem investicijskog rejtinga porastao bi broj investitora, kupaca obveznica, povećala bi se isplativost projekata, a sve je to vjetar u leđa uvođenju eura – konstatira makroekonomist koji bi bi povećao izdvajanja za inovacije i razvoj, a rezao ih za socijalne transfere i zdravstveni sustav.

– Macronova Francuska razmišlja da se trošak doprinosa prebaci s privatnog na javni sektor, što je dosad neviđena ideja – ubacio je “hint” Stojić.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • rojnik:

    Tko je ovaj?Pojma on nema.Pa po priči leftarda i drugih "stručnjaka" Hrvatska je u totalnoj banani.Gori smo i od Bugarske a da Rumunjsku ni ne spominjemo.Kako sad najednom mi napredujemo iz godine u godinu?

  • wwwcro:

    Lustracija komunista koji su ostali sjediti u pravosuđu se mora sprovesti. Nitko u EU ne želi da Hrvatska vodi EU 6 mjeseci, a da joj u pravosuđu sjede komunisti koji su čak i zbog nezamislivih sitnica za vrijeme bivše države ... prikaži još! slali građane u zatvor gdje su bili cijeli život ili su tamo bili mučeni i ubijeni. Komuniste i one koji ih pokušavaju štititi treba osuditi na doživotnu zatvorsku kaznu!

  • antonelić:

    ključna riječ je : "provedba strukturnih reformi" ... a to su : ad 1. povećanje povratne naknade za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu što bi povećalo rast bedepea na 4-5% , ad 2. omogućiti mladeži koja je ... prikaži još!e otišla u irsku jednostavno slanje deviznih doznaka na naše bankovne račune , ad 3. prekvalifikacija profesora zemljopisa , povijesti umjetnosti i sociologije u deficitarna zanimanja tesara , konobara , glodača , dimnjačara i samaraša , ad 4.dozvoliti penzionerima da obrađuju parkove u gradovima ( kao koncesiju ) i da parkove pretvaraju u vrtove sa ekološkim proizvodima ... ima još puno mogućnosti za naš napredak prema blagostanju ...