Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobne greške zbog kojih propadaju poduzetnici

I milijarder Branson je griješio: Što sam naučio iz svojih pet najvećih poslovnih promašaja

Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
27.06.2017.
u 16:20

Britanski biznismen na krivim je poslovnim odlukama izgubio milijune. Kako izbjeći poslovnu katastrofu i na što sve poduzetnici u Hrvatskoj moraju računati u prvoj godini poslovanja, otkrila nam je i Marina Marinović, jedna od prvih žena poduzetnica, koja danas vodi uspješnu tvrtku

Svi padaju. Oni koji se ne boje padati, imaju više šanse da na kraju uspiju, smatra sir Richard Branson, osnivač Virgin grupe, investitor i magnat koji u svom vlasništvu ima preko 400 tvrtki i težak je oko 30 milijardi dolara.Gradeći svoje poslovno carstvo, puno je puta griješio i neke su mu tvrtke i proizvodi bili potpuni promašaj. Branson danas kaže da ponekad nije bio dovoljno originalan, pa se takvi proizvodi i usluge nisu mogli nametnuti na tržištu. Koje su to kobne greške koje bi svi oni koju pokreću vlastiti biznis trebali izbjegavati kako ne bi nakon godinu dana poslovanja stavili ključ u bravu, iz svog iskustva otkriva Marina Marinović, jedna od prvih žena u hrvatskom poslovnom svijetu koja je devedesetih pokrenula tvrtku za organizacije događanja po svim segmentima: od izrade scenografije, najma opreme do upravljanja eventima. I njen je početak bio težak, trebalo je naći klijente i ugovoriti poslove, a danas kaže da joj je najveće priznanje to što je stekla povjerenje klijenata.

- Osim unaprijed dogovorenih poslova i sigurnih klijenata, svi koji kreću u vlastiti biznis trebaju računati na to da imaju dovoljno novca za sve dadžbine u prvoj godini poslovanja. Neki koji otvaraju tvrtke, odmah računaju na razne potpore, no moj je savjet da se na njih ne oslanjaju previše jer bez obzira na pripremljenost, državna je birokracija ponekad nesavladiva prepreka. Vi možete pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, a državna tijela koja daju potporu, ni nekoliko mjeseci nakon zatvaranja natječaja ne donose odluku o tome kome će dati poticaj. Tako se nađete u situaciji da morate poslovati, a novce od poticaja na koje ste računali, nikako dočekati - kaže hrvatska poduzetnica. Mikropoduzetnicima početnicima savjetuje da rade sami koliko god dugo to mogu sami jer za zapošljavanje drugog radnika treba imati dovoljno prihoda i unaprijed dogovorenih poslova. Svi koji otvaraju firmu moraju uvijek imati dovoljno novca na računu tvrtke i za neke neočekivane situacije, koje nisu rijetke u poslovnom svijetu. Marinović kaže da u posljednje dvije godine hrvatski poduzetnici imaju najviše problema s pronalaženjem kvalitetnih radnika no nikad ne treba odustajati.

Davanja su od 1500 do 2500 kuna

- Kad pokrećete vlastiti posao morate biti jako uporni i spremni na to da radite i po 14 sati na dan. No, ja se zbog sve aktualnije teme masovnog iseljavanja Hrvata u zemlje EU, znam našaliti i reći: „ Ako ste spremni raditi po 14 sati na dan, možda je isplativije da na pet godina odete u Njemačku jer ćete tamo vaš rad moći bolje naplatiti. No šalu na stranu, nije sve u Hrvatskoj tako crno, može se uspjeti, ali se ne smije zaboraviti da će vam za to trebati puno truda, vremena kao i početni kapital - kaže Marinović. Malim poduzetnicima, koji se smatraju antitalentima za „papirologiju“ odnosno za sve ono što propisi nalažu da tvrtka treba voditi, savjetuje da obavezno nađu nekoga tko se razumije u osnove računovodstva.

- To će malim poduzetnicima u protivnome oduzimati jako puno vremena. Ako netko prodaje robu ili usluge savjetujem im da nikako ne računaju na poslove s državnim tvrtkama ni lokalnom samoupravom jer je te natječaje teško dobiti- smatra Marinović. Dodaje da kad zaposlite prvog radnika u svojoj firmi, računate na velika davanja na plaće i na to da prvih 40 dana vi kao poslodavac plaćate bolovanje. Ako još nemate zaposlenih, svaki mjesec imat ćete davanja od 1500 do 2500 kuna u što su uključene i pristojbe poput one Turističkoj zajednici ili Hrvatskoj gospodarskoj komori, a trebate plaćati i knjigovođu, kao što morate i banci za održavanje poslovnog računa - zaključuje poduzetnica Marinović.

Paket za fiskalizaciju za 79 kuna

No što je s onim poduzetnicima koji svoje izdane račune naplaćuju u gotovini? Oni su dužni izdati račun uz pomoć elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odgovarajuću opremu. Pretpostavljamo da prijenosno računalo već imate ili ga planirate nabaviti, a Tele2 nudi paket za fiskalizaciju za 79 kuna bez PDV-a na mjesec. Uz paket ćete dobiti i mobilni uređaj te bluetooth printer. Tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju s kojom možete izdati fiskalni račun, arhivirati ga, fiskalizirati naknadno te ispisati dnevni promet.

Bransonovi najveći promašaji

O tome kako se izdvojiti od konkurencije i učiti iz vlastitih pogrešaka,otkriva već spomenuti sir Richard Branson, koji je važne poslovne lekcije naučio upravo iz vlastitih poslovnih padova.

Otkrivamo vam pet njegovih najvećih poslovnih promašaja, koji su ga koštali i nekoliko stotina milijuna dolara.

1. Prvi poslovni neuspjeh Branson je doživio već sa 16 godina, kad je pokrenuo svoj prvi posao - studentski magazin. Branson je 1967. napustio školovanje, ali je želio postati glas svoje generacije pa je osnovao magazin za studente. U kratkom roku taj je magazin postao respektabilan pa su i neka velika imena davala intervjue, no ni to nije bilo dovoljno da magazin postane profitabilan. No Branson nije odustajao. Nije uspio kao izdavač pa se okrenuo glazbi. Lansirao je trgovinu s popustima na glazbena izdanja, koja su se mogle naručiti e-mailom. To je bio početak njegova Virgin Recordsa, tvrtke koja danas vrijedi milijarde.

2. Branson je 1984. osnovao tvrtku Virgin Atlantic Airlines kako bi putnici bili zadovoljniji dok putuju avionima. Tu je Branson vidio veliku priliku, ali je imao malo iskustva, pa je zamalo odustao od širenja poslovanja na aviokompaniju, a obeshrabrila ga je nesreća na njegovu prvom avionu. Naime, Branson je unajmio Boeing 747, no jato je ptica uletjelo u motore i napravilo ogromnu štetu. Kompanija nije mogla dobiti potrebne dozvole bez tehnički ispravnog aviona, a niti je mogla dobiti kredit za popravak aviona bez potrebnih dozvola. No Bransona ni to nije pokolebalo. Djelovao je brzo i rekonstruirao je svoje kompanije. Iz njih je povukao novac za popravak aviona. Dobivši sve dozvole, Bransonova aviokompanija odradila je prvi let od Gatwicka do Newarka.

3. Virgin je 1994. lansirao Virgin Colu. Konkurenti su mu bili Coca Cola i Pepsi, no Bransonova Cola bila je presličnog okusa kao i pića njegovih konkurenata. Nakon nekoliko godina, ta je tvrtka propala i Bransona je naučila da ne možeš uspjeti, ako nisi jedinstven jer se „utopiš“ u konkurenciji.

4. Bransona karakterizira kako poslovna, tako i osobna ambicija. Njegov dugogodišnji san bio je postati prvi čovjek na svijetu kojem je uspjelo preletjeti balonom. No to putovanje nije bilo uspješno. U zraku su ostali bez goriva. Britanski biznismen i njegov kopilot izračunali su da su im šanse za preživljavanje pet posto ako se odmah probaju spustiti. Odlučili su nastaviti let balonom i iskušati sudbinu. Tri im je dana trebalo da se domognu kopna, a to je iskustvo Richarda podsjetilo na to da nikad ne odustaje. Koliko god to otrcano zvučalo, on uvijek govori: „Bori se kako bi preživio“.

5. Virgin grupacija imala je velikog uspjeha u biznisu s avionima i vlakovima, no s automobilima je bila druga priča. Branson je 2000. odlučio pokrenuti liniju Virgin automobila. Cilj mu je bio promijeniti način prodavanja auta, umjesto da kupci dolaze u salone, Branson je uveo online naručivanje. Tržište nije bilo spremno na tu inovaciju i njegova tvrtka je propala, a Branson je shvatio da nije trebalo mijenjati način prodavanja automobila nego gorivo koje ih pokreće. Otad investira u ekološki prihvatljivija goriva, a zaključio je da niti jedna njegova tvrtka neće biti uspješna bez dobrog i jasno postavljenog cilja.

Sadržaj omogućio: Tele2

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Rafael B
Rafael B
12:32 23.07.2018.

Dobro je da su mladim poduzetnicima spomenuti reketi koje moraju očekivati od uhljabana koa HGK, Turistička zahebnica, Šume,...... A stari poduzetnici na to samo bleje......

2X
2Xgeneral
13:45 17.07.2018.

zakaj ne dođe u hrvatsku???

Avatar Rafael B
Rafael B
12:32 23.07.2018.

Dobro je da su mladim poduzetnicima spomenuti reketi koje moraju očekivati od uhljabana koa HGK, Turistička zahebnica, Šume,...... A stari poduzetnici na to samo bleje......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije