Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE

Država dijeli vaučere vrijedne 10.000 kuna. Pogledajte tko ima pravo na njih

Zagreb: Hrvatski zavod za zapošljavanje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
29.03.2022.
u 08:09

Točan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja. Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac ako je korisnik u radnom odnosu.

Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba, a u iduće četiri godine, do 2026., njih 30 tisuća.

Prosječan vaučer iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera.

Koji će se konkretni programi moći odabrati znat će se od 1. travnja kada će njihov popis biti objavljen na stranicama Zavoda.

Ministarstvo rada navodi da je već u suradnji s poslodavcima te da je analizom upisanih standarda zanimanja i njima pripadajućih skupova kompetencija upisanih u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira definiralo popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina.

18.03.2020., Zagreb - Hrvatski zavod za zaposljavanje. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Kao primjere izdvajamo digitalne vještine poput poznavanja programskih jezika, programiranja mobilnih aplikacija na Android platformi, web-dizajna te zelenih vještina kao npr. odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostike i servisiranja hibridnih električnih vozila“, ističu iz Ministarstva.

Iznos vaučera ovisi o složenosti i trajanju programa

Točan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja. Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac ako je korisnik u radnom odnosu.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati najdulje do šest, odnosno do 10 mjeseci, ovisno radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi.

Odobreni vaučer moći će se aktivirati u roku od šest mjeseci od datuma odobrenja i koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih. Takvih je ustanova više od 600 i pružaju oko 11 tisuća programa.

Da bi se program neke ustanove našao na popisu s kojega će ga korisnik vaučera moći odabrati, postoji procedura.

Zainteresirane ustanove moraju prethodno svoj program predložiti HZZ-u i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, pa ako ga oni verificiraju i ocijene prikladnim, može na popis.    

Hrvatska se na model vaučera odlučila kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. dostigla prosjek EU u obrazovanju odraslih. Sada je na 3,5 posto, a prosjek EU je 10,8 posto.

U četiri godine 300 milijuna kuna

Za to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz nezaposlene, priliku za obrazovanje dobit će i zaposlene osobe koje bi mogle ostati bez posla jer nemaju znanja ili vještine koje traži tržište ili pak žele napraviti iskorak u karijeri.

Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje.  Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru, kažu iz Zavoda.

Postoje, međutim, i ograničenja za korištenje vaučera. Na njih ne mogu računati osobe u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, sustavu visokog obrazovanja i znanosti te umirovljenici.

"Sustav je fleksibilan i promovira individualizirani pristup gdje korisnici mogu samostalno odabirati program koji žele pohađati, izvoditelja programa kao i termin pohađanja“, kažu u Zavodu.

Zahtjev za vaučerom putem aplikacije

Objasnili su i način na koji će se podnositi zahtjev za dodjelu vaučera.

Zainteresirana osoba zahtjev će podnosit putem aplikativnog rješenja dostupnog na mrežnoj stranici Zavoda, a zatreba li podršku kod odabira vještine koju želi steći ili dodatno unaprijediti, postoji mogućnost i da se individualno savjetuje sa savjetnicima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Zatreba li joj i tehnička podrška kod podnošenja zahtjeva, moći će dobiti i nju tako što će se javiti u najbliži Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri ili u nadležnu područnu službu ili ured HZZ-a.

Komentara 4

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
10:34 29.03.2022.

"Akreditirane ustanove za obrazovanje odraslih"?Znači ne možeš potrošiti na Barkley ili Harvard, čak ni PMF ili FER ali zato moraš na Algebru ili Mošu? Koje pranje love i nečije bogaćenje na javni račun.

IL
ilustrator
10:30 29.03.2022.

krasno. stvara se nova generacija ovisnika o dotacijama iz proračuna.

ST
stefj
09:17 29.03.2022.

Ma baš, koja magla... Možeš uhljeba naučiti kako držati lopatu, pitanje kakva korist bi bila od toga, ali ga sigurno ne možeš naučiti programirati. I još, ne možeš iz društvenih znanosti nekoga prekvalificirati u STEM područje ili medicinu. Zamislite političara koji se počne baviti matematikom, kako bi to izgledalo... Hm, zapravo, ne treba puno zamišljati, gledamo to u svakodnevnom životu, isto kao što se zeleni bave energetikom ili rodne znanosti medicinom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije