Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKO-ŠPIJUNSKA SAGA

Huawei pred optužbom za krađu tehnologije ovaj put – kamere

Huawei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
1/4
04.09.2019.
u 08:20

ŠEF globalnog tržišta Deng Tao unatoč “ratu” pustio je u promet Huawei Cloud u Čileu

Huawei, kineski tehnološki div, neprestano je na udaru Amerikanaca. Osim što je trenutačno u izuzetno nepovoljnom položaju, jer sve vijesti govore u prilog tomu da će predstavljanje najnovije uzdanice, flag-ship smartfona Mate 30 biti bez licence za Googleove aplikacije, vadi se i prljavo rublje.

Sve s ciljem da se prisnaži argumentu da su Kinezi ogrezli u špijunske rabote i krađe poslovnih tajni, te da takvo ponašanje nije od jučer.  Pljušte sudske tužbe protiv Huaweija na američkim sudovima, a Huawei tvrdi: da američka vlada koristi “svaki alat koji mu stoji na raspolaganju - uključujući i sudske i administrativne ovlasti, kao i niz drugih beskrupuloznih sredstava” kako bi poremetila njihovo poslovanje.

Proteklog tjedna The Wall Street Journal izvijestio je da “američki tužitelji istražuju dodatne slučajeve krađe tehnologije - koja bi se mogla proširiti izvan postojećih krivičnih slučajeva.” Među novim navodima, WSJ izvijestio je da je Huawei ukrao tehnologiju kamera za pametne telefone Rui Oliveire, multimedijskog proizvođača iz Portugala - nakon što je Oliveira optužio tvrtku da je ukrala intelektualno vlasništvo u svojim američkim patentima”.

Oliveira je čelnik portugalske tehnološke tvrtke Imaginew, a još 2014. godine na vlastitu inicijativu sastajao se s čelnicima Huaweija u SAD-u kako bi im predstavio novi dizajn kamere za koji je procesu dobivanja patenta.

Foto: Huawei

Ništa se nije dogodilo ni dogovorilo, ali tri godine kasnije Huawei je lansirao vlastiti proizvod za kameru za koji Oliveira tvrdi da je temeljen na njegovu izumu. Oliveira je odmah angažirao odvjetnike da razriješe situaciju, da bi otkrio kako je Huawei učinio isto, te priprema kontra tužbu.

The Wall Street Journal, objavio je da su se FBI i savezni tužitelji sastali s Oliveirom, tražeći detalje o direktorima Huaweija koji su sudjelovali na sastancima tijekom te 2014. Huawei je potvrdio da se sastanak dogodio, na njemu su bili predstavnici američke podružnice Huaweija na poziv s Oliveire. Predstavio im je dizajn, no ustvrdili su, oni ga ne koriste niti su ga iskoristili.

Trenutačno, Huawei je u SAD-u uistinu označen kao državni neprijatelj prve kategorije, i kolateralna je žrtva kinesko-američkih odnosa ako odnose gledamo kroz prizmu te tehnološke kompanije. Jer Kinezi još uvijek u dijelu tehnologije ne zadaju direktne udarce SAD-u, već ostavljaju da se američke kompanije same žale na posljedice koje će ih sustići. Apple to već uvelike radi, dok su drugi sramežljivi oko iskazivanja vlastitih gubitaka trgovinskog rata.

S druge strane svijeta, u Kini, Huawei je jučer predstavio strategiju Inovacije 2.0. i poručio da će se okrenuti bazičnim istraživanjima na sveučilištima, graditi zajedničke laboratorije i investirati snažno u tehnologiju s ciljem da izgrade inteligentan svijet.

Kada se pak, radi o Europi, 19. rujna zakazano je predstavljanje novog smartfona, koji, kako sada stvari stoje, neće imati Googleove aplikacije i zapravo će za europsko tržište biti neupotrebljiv ako se Kinezi funkcionalno ne upogone svoj najavljeni HarmonyOS.

Pogledajte video

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije