Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popustio stisak

Huawei opet može do komponenti iz SAD-a

Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.07.2019.
u 19:47

Huawei je u 2018. na kupnju dijelova iz SAD-a utrošio 11 MLRD. dolara

Za manje od dva tjedna ministarstvo trgovine SAD-a dodijelit će prve dozvole za izvoz američke tehnologije Huaweiju, navodi Reuters pozivajući se na izjave vladinih dužnosnika. Time će popustiti “stisak” koji je Trumpova administracija u svibnju nametnula kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme zbog sumnji da se njegova oprema koristi za špijunažu.

Lobiranje IT sektora

Veliko je to olakšanje i za američke dobavljače. Huawei je prošle godine na kupnju komponenti za svoje proizvode u cijelom svijetu utrošio 70 milijardi dolara. Od toga je 11 milijardi dolara otišlo kompanijama iz SAD-a, poput Intela, Qualcomma i Micron Technologiesa. Podsjetimo, američki zaokret dogodio se nakon lipanjskog susreta dvojice predsjednika, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u sklopu summita G20 nakon čega je Trump izjavio kako će američke kompanije nastaviti prodavati robu Huaweiju. Ali ostao je na trgovinskoj “crnoj listi”, pa za prodaju robe američki dobavljači trebaju isposlovati dozvolu.
Ministar trgovine Wilbur Ross izjavio kako će dozvole biti izdane ako ne postoji prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Analitičari za Reuters tumače kako je Trumpov zaokret u kombinaciji s brzim provođenjem te odluke definitivno rezultat lobiranja tehnološkog sektora, zajedno s kineskim političkim pritiskom. Predstavnici dva proizvođača procesora koji su dobavljači Huaweija otkrili su Reutersu kako će poslati zahtjeve za veći broj dozvola nakon Rossovih komentara.

Polovično rješenje

Međutim, kako se dade iščitati iz izjave Huaweijeva glasnogovornika, Kineze ovo rješenje ne zadovoljava. “Lista restrikcija treba biti ukinuta, a ne da se dodjeljuju privremene dozvole američkim dobavljačima. Huawei je proglašen krivim za nešto što nije počinio i ne predstavlja rizik za računalnu sigurnost bilo koje države, stoga su restrikcije bez temelja”, istaknuo je.
Slično razmišlja i američki tehnološki sektor koji ističe kako još nisu jasni kriteriji za dodjelu dozvola, odnosno koji proizvodi predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Ministarstvo trgovine odgovara kako vrednuje sve primljene zahtjeve i određuje što je u najboljem interesu države.•

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:11 16.07.2019.

Nas su uvjeravali da moramo iz komunizma u demokratsko društvo gdje je slobodan protok ljudi , robe i novca ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije