Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijsko izvješće

HT u prvom tromjesečju sa 149 milijuna kuna neto dobiti, 22% manje nego lani

Zagreb:  Nova zgrada HT-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
30.04.2020.
u 13:33

Smanjeni prihod rezultat je manje realizacije prihoda iz područja fiksnih telekomunikacija za 5,7 posto, mobilnih telekomunikacija za 3,5 posto te ostalih prihoda za 92,2 posto, što je djelomično nadoknađeno rastom prihoda iz sistemskih rješenja, za 26,6 posto

Hrvatski Telekom (HT) u prva je tri ovogodišnja mjeseca poslovao s neto dobiti nakon manjinskih udjela od 149 milijuna kuna, što je za 41 milijun ili gotovo 22 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje u četvrtak objavljeno konsoldirano financijsko izvješće te kompanije.

Konsolidirani neto prihod u tom je razdoblju bio 1,74 milijardi kuna odnosno za 2,2 posto manji nego u prvom tromjesečju 2019.

Smanjeni prihod rezultat je manje realizacije prihoda iz područja fiksnih telekomunikacija za 5,7 posto, mobilnih telekomunikacija za 3,5 posto te ostalih prihoda za 92,2 posto, što je djelomično nadoknađeno rastom prihoda iz sistemskih rješenja, za 26,6 posto, navodi se u priopćenju.

U prvom tromjesečju EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova smanjena je za 53 milijuna kuna ili 7,9 posto, na 620 milijuna kuna, i to zbog rezultata HT Grupe u Hrvatskoj, manjeg za 55 milijuna kuna tj. 8,8 posto, dok je Crnogorski Telekom zabilježio porast za 2 milijuna kuna tj. 4,3 posto.

Ukupna kapitalna ulaganja u tom su razdoblju iznosila 413 milijuna kuna, što je 7 posto više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Nakon stabilnog tromjesečja, u HT-u predviđaju određene izazove vezane uz pandemiju Covida-19 zbog suspenzije usluga za poduzeća koja su prestala s radom, smanjenja uplata prepaid bonova zbog manje mobilnosti korisnika, kašnjenja s plaćanjima i otpisa za poduzeća koja su se našla u problemima te pada prihoda od posjetitelja kao posljedice bitno smanjenog broja turističkih dolazaka. To, kako napominju, zahtijeva odgovornu optimizaciju troškova kako bi se održao neizmijenjeni plan kapitalnih ulaganja te osigurao održivi rast u budućnosti.

Neovisno na dobro poslovanje u prvom tromjesečju 2020. godine, s obzirom na trenutnu veliku razinu nesigurnosti i volatilnosti, nije moguće s pouzdanom točnošću predvidjeti financijske izglede, te stoga stavljamo naše projekcije za 2020. godinu u razmatranje, ističu iz HT-a.

U komentaru poslovnih rezultata za prvo tromjesečje predsjednik Uprave HT-a Konstantinos Nempis istaknuo je da je prvo tromjesečje 2020. godine bilo sve samo ne uobičajeno, međutim HT se uspješno prilagodio novoj stvarnosti.

"U iznimno zahtjevnom poslovnom okruženju ostvarili smo dobre financijske rezultate, u svega nekoliko dana uspješno smo reorganizirati svaki aspekt našeg poslovanja, uspostavili smo operativni model koji nam je omogućio ne samo da zadržimo visoku razinu učinkovitosti, produktivnosti i kvalitete usluge, nego da ostvarimo i rast digitalnih kanala te s najkvalitetnijom mrežom na hrvatskom tržištu ponudimo i najbolje korisničko iskustvo. Pritom smo dali značajan doprinos gospodarstvu, ispunili smo naše obećanje pružanja povezanosti te smo našim korisnicima i društvu pružili stabilnost, pouzdanost i vrijednost, i to u današnje vrijeme kada je to od presudnog značaja", naveo je Nempis.

Napomenuo je i da će se gospodarska situacija bez presedana s kojom su se suočili u prvom tromjesečju, kao i izazovni gospodarski izgledi za ostatak godine neminovno imati utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i na godišnje rezultate te će zahtijevati određene prilagodbe na strani troškova i planiranih ulaganja.  

Komentara 1

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:44 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije