Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HS Produkt izvozom pregazio Crvenu zastavu

Srpska tvrtka neće moći realizirati već ugovorene poslove od 50 mil. dolara
24. prosinca 2015. u 10:10 6 komentara 8283 prikaza
09.02.2015., Karlovac - Pocela serijska proizvodnja jurisne puske VHS 2 i novog modela pistolja HS Subcompakt mod 2 u tvornici oruzja HS Produkt. Zeljko Pavlin, direktor HS Produkta.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

– Nerado govorim o konkurenciji, svatko se snalazi na tržištu kako zna, no činjenica je da je HS Produkt u 15 godina postao svjetski poznat proizvođač oružja. Zadovoljni smo što smo tu poziciju lidera u proizvodnji oružja do sada održali, što je često i puno teže no popeti se na vrh. No da bismo postali najbolji, čitavo vrijeme ulažemo u nove tehnologije, nove proizvode koji su vrhunske kvalitete kazao nam je Željko Pavlin, direktor karlovačke tvrtke HS Produkt, u svijetu poznate po proizvodnji čak 150 vrsta pištolja, jurišne puške i bacača. Time je komentirao i podatak koji su objavili srpski mediji da tamošnja tvornica oružja Zastava iz Kragujevca zbog neulaganja gubi bitku s tržištem.

Zastava na pola koplja

Naime, direktor Zastave Milojko Brzaković tamošnjim se medijima požalio kako država obećana sredstva za modernizaciju tehnologije još nije uplatila tvornici pa imaju zastarjelu tehnologiju kojom ne mogu konkurirati nikome, najmanje HS Produktu koji pištolje proizvodi od polimera, a oni od metala, te mjesečno proizvedu čak 20 puta više pištolja od Zastava oružja. Brzaković je kazao i da je upitna realizacija izvoznih poslova vrijednih 50 milijuna dolara jer im nedostaju i radnici, posebno stručnjaci.

– Mi smo privatna tvrtka, za razliku od tvornice Zastava u Kragujevcu. To nam omogućava da brže i lakše donosimo važne odluke kako bismo bili konkurentni na tržištu, i to odluke koje se tiču ulaganja i zapošljavanja. Već sada predviđamo, imamo planove, ideje, projekte i razvijamo proizvode koje će tržište trebati u idućim godinama. Uz to pratimo razvoj moderne tehnologije, posebno tehnološka dostignuća u proizvodnji metala i polimera kako bismo bili u svjetskom vrhu i po tehnologiji kojom proizvodimo oružje. Do sada smo u tim predviđanjima bili uspješni jer na vrijeme tržištu nudimo nove, moderne i kvalitetne proizvode. Surađujemo sa stranim tvrtkama, fakultetima i institutima. Već sada razvijamo proizvode koje će tržište trebati u idućih pet godina dodao je Pavlin.

Puška za Francuze

Baš to nedostaje tvrtki u Kragujevcu koja je sama uložila više od milijun eura, što nije bilo dovoljno jer su zbog zastarjele tehnologije, pišu srpski mediji, izgubili posao vrijedan 15 milijuna dolara. Naime, kupci iz Egipta, nakon što su uočili pogrešku, odustali su od čitave narudžbe pištolja CZ 99.

Zahvaljujući ulaganju u nove tehnologije i širenju asortimana, HS Produkt, s druge strane, nositelj je svih važnijih svjetskih natječaja. U ovom trenutku u igri su i za isporuku najmodernije jurišne puške francuskoj vladi.

Javljamo se na svaki natječaj u svijetu i unutar NATO-a, gdje se traže visoki tehnološki standardi, jer na te zahtjeve možemo odgovoriti objasnio je Željko Pavlin, direktor HS Produkta. 

>> BBC: Yugo - posljednji stvarno užasan auto 

>> Hrvatska vojna industrija u krizi zabilježila rast i udvostručila izvoz

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • nojemalo:

    čim država nema udila u firmi firma cvate,nema je ko pokrast

  • tragurion1954:

    Ma koga više briga za nekakvu Crvenu zastavu! Daj mi vijesti iz Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, sad smo srećom u toj uniji, ne u onoj bivšoj. A za ove istočno od raja, koga to još zanima?!

  • BANZO:

    Sad mi je još više krivo što nisu dozvolili da branitelji kupe udjele dionica (ljevaonice Ozalj), ali nema veze i ovako mi je toplo oko srca,puno sreće u budućnosti.