Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećanje proračuna

Hrvatskoj za 650 radnih mjesta u EU 536 milijuna eura

posao
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
10.07.2012.
u 10:47

Za razdoblje od 2014. do 2020. godine manje je novca predviđeno za poljoprivredu, više će biti za razvoj, inovacije, vanjsku pomoć

Zbog dolaska Hrvatske Europska će unija povećati svoj proračun od 2014. do 2020. za dodatnih osam milijardi eura. Samo za administrativnu podršku – stavku koja se u proračunu EU smanjuje – Hrvatskoj će biti dodijeljeno 536 milijuna eura jer se očekuje otvaranje više od 650 radnih mjesta kako bi se zadovoljilo potrebe institucija, ali i geografsku zastupljenost.

Tako stoji u dokumentu – izmijenjenom i finalnom prijedlogu višegodišnjeg proračuna što ga je predložila Europska komisija koji je obilježila kriza i – Hrvatska.

Novčana injekcija

Proračun se sa sadašnjih 976 milijardi treba povećati na 1,03 bilijuna eura, što nominalno iznosi porast od 4,8% te je iznad očekivane inflacije od 2%. No treba reći i staviti u kontekst da europski sedmogodišnji proračun čini samo 1,05% BNP na razini Unije, a proračuni članica iznose i do 40% njihova BNP-a. Kad govore o potrebama iz Hrvatske, navode kako će institucije najviše trebati prevoditelja i pravnika, stručnjaka za opremu i tehniku, specijaliste za komunikacije i IT.

Hrvatska će od 2014. potpuno sudjelovati u Fondu za azil i migracije. Te će godine dobiti i posebna “schengenska” financijska sredstva. Štoviše, Hrvatska će primiti i privremenu novčanu injekciju da bi popravila proračunsku poziciju za 2014.

Kako se računaju iznosi

Osim unaprijed dogovorenih i alociranih iznosa, sve ostale financijske omotnice morat će se prilagođavati – iznosi se računaju tako da budu proporcionalni s udjelom Hrvatske u BDP-u te u proporciji sa stanovništvom zemalja EU 27, što će rezultirati većim iznosom svih omotnica koje nisu alocirane za 0,62 posto, stoji u prijedlogu.

1. Kohezijska politika 348 mlrd. eura,
 35,7% proračuna
 – Konvergencija (izjednačavanje razlika u razvijenosti): 81.5%
 – Kompetitivnost: 16%
 – Suradnja: 2,5%
; Razlika u odnosu na prijašnje razdoblje: 12 mlrd. eura

Blagom smanjenju novca za kohezijsku politiku djelomično je razlog ima činjenicu da su neke regije dosegle cilj konvergencije (izjednačavanje u razvoju između regija) te izašle iz programa.

Uvodi se kategorija tranzicijskih regija, onih u kojima BDP iznosi između 75 i 95 posto prosjeka EU. Proračun Europskog socijalnog fonda uvećan je za 10 posto, na 84 milijarde.

Kohezijska politika za cilj ima rezultate – tranzicijske i kompetitivne regije morat će dio novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj usmjeriti na povećanje energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije te inovacije.

2. Infrastruktura i povezivanje 40 mlrd. eura, 
3,9% proračuna 
– Transport: 22 mlrd. eura – 
Energija: 9 mlrd. eura
 – Informacijska i telekomunikacijska tehnologija: 9 mlrd.
; Razlika
: Transport: +14
 – Energija: +8 mlrd. eura

Nova jedinica ustroja nosit će naziv "Povezujući Europu". Iz nje će se financirati unaprijed odabrani dijelovi transeuropske mreže (posebno one prekogranične), i to u državama koje imaju nedostatak sredstava za takve projekte. Preporučuje se korištenje euroobveznica.

3. Poljoprivreda i ruralni razvoj 372 mlrd. eura, 
36,3% proračuna
 – Prvi stup: 27,5%
 – Ruralni razvoj: 8,8%;
 Razlika: -50 mlrd. eura

Proračun CAP-a (Zajedničke poljoprivredne politike) znatno je smanjen, što se posebno zahvaća prvi stup – izravne potpore. Pokušava ga se “ozeleniti”, i to tako što će 30 posto izravnih davanja biti uvjetovano “ozelenjavanjem”, dok će se drugi stup usmjeriti prema inovacijama, okolišu i klimatskim promjenama

4. Istraživanje i razvoj – inovacije 80 mlrd. eura, 
7,.8% proračuna – 
Razlika +21 mlrd. eura

Povećanje sredstava trebalo bi olakšati i što bolje iskoristiti investicije u tom polju te doseći cilj postavljen u Strategiji 2020 koji iznosi 3 posto BDP-a EU.

5. Ribarstvo i pomorstvo 6,7 mlrd. eura,
 0,7% proračuna – 
Procjene: Međunarodni ugovori: +/-2.1 mlrd. eura
 – EMFF (Europski fond za pomorstvo i ribarstvo): +/- 4,6 mrld. eura

Još se ne zna kako će se novac rasporediti između ribarstva i pomorstva.

6. Okoliš i klimatske promjene 3,2 mlrd. eura, 
0,3% proračuna 
– Razlika +1,1 mlrd. eura

Komisija predlaže da cijeli niz politika postanu “zelene”, ali iz drugih budžeta, primjerice CAP-a

7. Vanjska pomoć 70 mlrd. eura, 
6,8% proračuna 
– Susjedstvo: 16,1 mlrd. eura
 – DCI: 20,6 mlrd. eura
; Razlika: +14 mlrd. eura

Ubrizgavanje novca u Instrument razvoja i suradnje trebalo bi osigurati da se do 2015. u EU za pomoć izdvaja 0,7 posto budžeta. Donacije stagniraju otkako je kriza te samo neke skandinavske zemlje ispunjavaju kriterije.

Komentara 30

OB
-obrisani-
11:59 10.07.2012.

Vi sanjate o EU med i mlijeko Grci sanjaju NOCNU MORU

OB
-obrisani-
10:56 10.07.2012.

Ja bih rado posao u EU, gdje se mogu prijavti? Engleski puno bolje pričam/razumijem nego gđa "jes, tenk ju veri mač".

OB
-obrisani-
10:55 10.07.2012.

EU, ma dajte nemojte biti smijesni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije