Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ BERLINA

Hrvatska uz Španjolsku i Tursku Nijemcima najprivlačnija

\'09.01.2012., Zagreb - Ministar turizma Veljko Ostojic u svom ministarstvu na Prisavlju. Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Žarko Basić/PIXSELL
07.03.2012.
u 15:07

Na burzi turizma u Berlinu hrvatski turizam spominje se u pozitivnom kontekstu, isključivo u društvu s turističkim velesilama

Hrvatska je samo jedna od 180 zemalja koje se predstavljaju na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi, berlinskom ITB-u. Po broju njemačkih gostiju nije ni blizu velesilama sa 14, sedam ili šest milijuna Nijemaca godišnje. Ali na najvećem emitivnom tržištu u svijetu, sa 47 milijuna putnika u inozemstvo samo u prošloj godini, Hrvatska se u poslovnim razgovorima, analizama, specijaliziranim publikacijama... spominje samo u pozitivnom kontekstu, isključivo u društvu najvećih i najtraženijih destinacija za odmor u 2012.

– Egipat još uvijek trpi posljedice nestabilne političke situacije. Zbog stalnih nemira slab je buking i za Grčku. No lanjski dobitnici – Španjolska, Turska, Hrvatska i dalje su u uzlaznoj putanji – kazao je na otvaranju berlinske burze turizma Jurgen Buchy, predsjednik njemačke Udruge putničkih agencija.  "Kriza? Ma kakva kriza!", samo su neke od konstatacija kojima se, inače, opisuje raspoloženje Nijemaca za putovanja u ovoj godini. Trenutačno njemački turoperatori bilježe šest posto više prodanih aranžmana nego u isto vrijeme rekordne lanjske godine, a procjenjuje se da će se do kraja 2012. dva do tri posto više Nijemaca otisnuti na neko putovanje. Hrvatski domaćini, ali i turistički čelnici, ne daju se zavesti optimizmom i kažu kako bi bili zadovoljni da se ponovi lanjska rekordna sezona s oko 150.000 gostiju iz Njemačke više nego u 2010. (ukupno 1,66 milijuna).

Ministar turizma Veljko Ostojić veli da će se trenutačni dvoznamenkasti plusevi rezervacija za hrvatski Jadran topiti kako se sezona bude bližila, ali u konačnici računa na bolji financijski utržak nego lani za tri do pet posto. Inače, Ostojić se u Berlinu snažno fokusirao na privlačenje stranih investitora. Investicije su bile tema i na sastanku s predstavnicima njemačkog parlamenta, a među ostalim je dogovoreno da predstavnici njemačkog odbora za turizam najesen dođu u Hrvatsku.

– Ne možemo čekati da nam investitori sami dođu. Planiramo niz aktivnosti u inozemstvu, a organizirat ćemo i investicijsku konferenciju. U turizmu imamo ACI i još 13 neprivatiziranih tvrtki. Prioritet je, kroz transparentne međunarodne natječaje, i to privatizirati u iduće dvije godine. Svaka velika investicija dobit će na državnoj razini osobu koja će pratiti investiciju i investitoru pomagati u otklanjanju administrativnih prepreka, bilo na državnoj, bilo na lokalnoj razini – najavio je Ostojić pred njemačkim novinarima. Hrvatski ministar pohvalio se i sniženjem PDV- u turizmu od 1. siječnja, što bi cijene u nas trebalo zadržati na ovogodišnjoj razini. Naime, gosti u Njemačkoj pribojavaju se da će i domaćini u Hrvatskoj 2013., što su neke turističke zemlje napravile kad su ušle u EU, osjetnije dići cijene. Sudeći po odnosu njemačkih turista prema novcu i izdacima za putovanja, to bi bio potpuni promašaj. Nijemci se, naime, i pored najava da će ih ove godine na odmor više nego lani te da će u prosjeku na putovanju trošiti 68 eura više, na odmoru ne žele razbacivati novcem. U svim se analizama ističe da prosječni njemački turist  želi znati unaprijed sve eventualne izdatke i da hoće kontrolirano potrošiti svaki svoj euro.

Komentara 10

Avatar germanikus
germanikus
19:16 07.03.2012.

drznedaj Nisam vjerovao da još uvijek postoje ljudi koji vjeruju što piše Bild!Promjeni malo izvor informacija!

CA
CastrumFF
19:38 07.03.2012.

Prihodi od turizma u godini 2011: Hrvatska - 6,24 milijarde EUR Slovenija - 3,20 milijardi EUR ..... Španija - 31 milijardi EUR

DR
drznedaj
15:58 07.03.2012.

Dajte najte, jucer sam citao opet clanak o najboljiom frajerima na plazama, opet ni H od Hrvatske. MOzda svabi i vole Hrvatsku ali reklame nema nikakve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije