Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

Hrvatska pošta sljedeće godine otpušta 1171 radnika

Hrvatska pošta
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
18.12.2012.
u 13:03

– Cilj nam je postati šalter države prema građanima. Planiramo uz uvođenje televizije omogućiti ljudima da čak i zahtjeve za osobne iskaznice mogu predati u pošti

Prema najavama 1171 zaposlenik Hrvatske pošte sljedeće će godine završiti na ulici.

Dio je to procesa restrukturiranja Hrvatske pošte koji počinje od prvoga dana siječnja 2013. godine kada ujedno nastupa i liberalizacija tržišta, a proces restrukturiranja, kako je najavljeno, potrajat će do 2018. godine.

Šalter države prema građanima

Već u samome startu najavljene liberalizacije Hrvatska pošta je u nezavidnom položaju jer u liberalizaciju ne ulazi sa stopostotnim udjelom na tržištu već sa svega 66 posto.

Razlog tomu je zakazivanje stvarnog regulatora koji je, kako tvrde iz pošte, dopustio nelegalnu konkurenciju. Upravo zbog nje u posljednjih pet godina Hrvatska pošta izgubila je 700 milijuna kuna. Liberalizacija tržišta Hrvatsku poštu ujedno tjera da se prilagodi novim zahtjevima na tržištu i ponudi potpuno nove usluge.

– Cilj nam je postati šalter države prema građanima. Planiramo uz uvođenje televizije omogućiti ljudima da čak i zahtjeve za osobne iskaznice mogu predati u pošti – rekao je Alen Premužak, predsjednik uprave Hrvatske pošte.

Naglasio je da pošta i u budućnosti mora ostati posrednik i biti središnje mjesto komunikacije države, građana i gospodarstva. Ovu godinu, kako su poručili, HP će završiti s negativnim rezultatom, a zaduženost već sada iznosi 400 milijuna kuna.

Nema prostora za uštede

Prostora bilo gdje drugdje za uštedu, osim na radnicima, kako su poručili, nema jer zaposlenici čine 70 posto troška. – Preostaje nam jedino upravljati na tome dijelu, jer ostali troškovi su više manje fiksni – rekao je Premužak. Osim otkaza, uprava planira i rezanje po kolektivnom ugovoru jer bi, kako oni objašnjavaju, radije rezali dodatke nego postojeće iznose plaća.

Kako su najavili, do 2015. godine u planu je otvoriti sortirni centar koji će biti smješten na ulazu u Veliku Goricu, a u kojem bi imali uštede i na samom održavanju objekta. – Na tome zemljištu gradit ćemo i administrativnu zgradu u koju ćemo se seliti tek onda kada odlučimo što ćemo s ostalim zgradama –  kazao je Premužak .

Podsjetimo, u vlasništvu Hrvatske pošte ukupno su 824 nekretnine. – Nekretnine koje su u centru gradova, kao što je to slučaj sa Jurišićevom i Branimirovom, stavit ćemo u funkciju – poručio je predsjednik uprave. Kako je naglašeno, u sljedećih šest godina Hrvatska pošta investirat će 900 milijuna kuna.

>>Rat za pisma - Hrvatska pošta i CityEx u borbi za tržište

Komentara 28

LI
liliZG
15:36 18.12.2012.

Ove kaj misle otpustiti nek pošalju u našu poštu , tam radi pet žena u jednoj smijeni i uvijek je gužva a one je same naprave, ---.......to nisam doživjela niti u jednoj drugo pošti osi našoj.... dođeš unutra i drugi si na redu , a onda krene čekanje , okreneš se , prošlo je već 25 min, a red je do ulaza, za nepovjerovat.......

OB
-obrisani-
17:27 18.12.2012.

radi će u EU pošti za 2000 €

OB
-obrisani-
21:12 19.12.2012.

priprema pred Prodaju,ahaahhah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije