Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovoda

U ruskom ministarstvu gospodarstva ističu da će dio presude kojim su usvojeni ruski prigovori pomoći poboljšati pristup ruskog plina europskom tržištu i osigurati ravnopravan tretman operatera plinovoda
13. kolovoza 2018. u 12:31 0 komentara 477 prikaza
plinovod
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovoda, utvrdio je panel Svjetske trgovinske organizacije (WTO), prihvativši time dio ruskih prigovora na propise Europske unije o tržištu plina.

Rusija je pokrenula spor pred WTO-om 2014. godine, tvrdeći da europski propisi u sklopu "Trećeg energetskog paketa" i energetska politika EU-a u cjelini nepošteno ograničavaju i diskriminiraju ruskog proizvođača plina Gazprom.

EU je usvojio paket reformi 2009. godine kako bi pospješio integraciju europskog energetskog tržišta i paralelno potaknuo jačanje konkurencije.

Počela je gradnja Sjevernim tokom 2 Putin će obgrliti EU

Prema ruskoj je tužbi EU zahtjevom o odvajanju sustava prijenosa plina od proizvodnje i opskrbe prekršio propise WTO-a, de facto onemogućujući Gazpromu vlasništvo nad plinovodima kojima je isporučivao plin na europko tržište,

Ujedno je Bruxelles osigurao povlašteni položaj dobavljačima ukapljenog prirodnog plina (LNG) i proizvođačima-operaterima plinovoda koji nisu obuhvaćeni definicijom "prijenosa" plina, izuzimajući ih od obveze odvajanja poslovanja, tvrdila je Moskva.

plinovod
1 / 4
Počela su prva bušenja za opsežni energetsko-geostrateški projekt kojim bi plin iz Rusije dobio novi krak dobave za Europu

Panel arbitara WTO-a odbacio je te točke tužbe ali je prihvatio ruski prigovor na izuzeće njemačkog cjevovoda OPAL-a, odobreno pod uvjetom da Gazpromove pošiljke ne premaše 50 posto plina koji se isporučuje tim plinovodom, pokazuje presuda objavljena u petak.

Donald Trump i Jean-Claude Juncker Europska komisija o LNG: Povećavamo uvoz američkog plina, ali cijena mora biti konkurentna

Gazprom može prekoračiti taj limit samo ako godišnje konkurentskim dobavljačima na češkom tržištu proda tri milijarde prostornih metara plina po fiksnoj cijeni.

Panel WTO-a prihvatio je također prigovor Rusije prema kojoj su Hrvatska, Mađarska i Litva zauzele diskriminatoran stav prema Rusiji zahtjevom o procjeni sigurnosti opskrbe koji moraju ispuniti samo inozemni operateri cjevovoda.

U Bruxellesu su presudu WTO-a ocijenili važnim pozitivnim ishodom koji utvrđuje temeljne elemente Trećeg energetskog paketa,

"Komisija će sada detaljno analizirati presudu, posebno dio spornih pitanja u kojima usklađenost energetske politike EU-a s propisima WTO-a još nije priznata", navodi se u priopćenju EK.

Plin Više cijene od 1. travnja Mislav Šimatović Trošimo više ruskog jer imamo manje domaćeg plina

U ruskom ministarstvu gospodarstva ističu da će dio presude kojim su usvojeni ruski prigovori pomoći poboljšati pristup ruskog plina europskom tržištu i osigurati ravnopravan tretman operatera plinovoda.

"To je pozitivan presedan koji omogućuje promjenu propisa koji su kreirali prepreke za ruske dobavljače na tržištu EU-a, kako u zakonima EU-a tako i u zakonima pojedinih zemalja-članica", naglašavaju u ruskom ministarstvu.

plinovod MNOGI SE PROTIVE EU će ukinuti ograničenja za Gazpromovu uporabu plinovoda Sjeverni tok?

Iz Gazproma su priopćili da su od samog početka tvrdili da europska energetska politika mora uzeti u obzir interese dobavljača plina, pa su zadovoljni točkama presude kojima su usvojeni ruski prigovori.

Rok za žalbe na presudu iznosi 60 dana.

VIDEO Što građani kažu o nacionalnom stadionu koji bi se trebao izgraditi u Blatu

[video: 26245 / ]
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.