Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Povećavamo uvoz američkog plina, ali cijena mora biti konkurentna

Trgovinski dužnosnici EK i SAD-a sastat će se 20. kolovoza kako bi nastavili ranije dogovoreni rad na povećanju izvoza američkog LNG-a u EU
10. kolovoza 2018. u 12:30 5 komentara 611 prikaza
Donald Trump i Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL

EU daje 638 milijuna eura za izgradnju i rad sedam terminala za ukapljeni plin (LNG) diljem Europe, od čega na projekt LNG terminala na Krku otpada 124 milijuna eura, i sva ta ulaganja mogu pomoći povećanju uvoza američkog ukapljenog plina u Europu, no pod uvjetom da cijena tog američkog plina bude konkurentna i da američke vlasti uklone birokratska ograničenja na izvoz LNG-a iz SAD-a, poručila je jučer Europska komisija.

Donald Trump, Jean-Claude Juncker Smirivanje napetosti Juncker i Trump pokušavaju zaustaviti trgovinski rat

EK je, naime, nakon zajedničke izjave njezina predsjednika Jean-Claude Junckera i američkog Donalda Trumpa, dogovorene na sastanku u Bijeloj kući 25. srpnja, jučer objavila da će se 20. kolovoza sastati trgovinski dužnosnici Komisije i Trumpove administracije kako bi nastavili provedbu te zajedničke izjave kojom je dogovoren rad na povećanju izvoza američkog LNG-a u EU. Objavljeni su jučer i podaci prema kojima je od travnja 2016. do danas u EU iz SAD-a stiglo više od 2,8 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina.

LNG terminal PRED REALIZACIJOM Manjim troškovima do većeg interesa za zakup LNG-a

Udio Europe u ukupnom izvozu američkog LNG-a povećao se s 5 posto u 2016. na 10 posto u 2017., od kada su posljednji Komisijini podaci. No, Komisija sada podsjeća da cijene američkog ukapljenog plina trebaju biti konkurentne na tržištu EU-a (u prijevodu: konkurentne cijeni ruskog plina koji stiže plinovodima) ako se želi ispuniti obećanje iz zajedničke izjave Trump-Juncker o povećanju uvoza američkog plina u EU.

- EU je spremna omogućiti daljnji uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a koji je već sad u porastu. Porast izvoza iz SAD-a, ako se izvozi po konkurentnim cijenama, mogao bi imati sve veću, stratešku ulogu u opskrbi plinom u EU-u, ali i SAD tome mora pridonijeti uklanjanjem birokratskih ograničenja na izvoz ukapljenog prirodnog plina. Obje strane imat će velike koristi od suradnje u području energetike - kaže predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

Mario Matković Hrvatsko plinsko tržište trenutačno 
je u fazi niske profitabilnosti

Trenutačno na LNG terminalima u EU ima slobodnog kapaciteta za 150 milijardi kubičnih metara plina, no ideja je da se postojeći kapaciteti proširuju i da se razvijaju novi, poput terminala na Krku, jer je to strateški važno za diversifikaciju opskrbe plinom, poručuju iz Komisije.

Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • anticahrv:

    Ameri i zapadno Europske države bi trebali uvoziti Američki plin a stoku rusku bi trebali što dalje otjerati od sebe. Rusi se ponašaju kao srpski četnici.

  • bottom_line:

    da bi krenule pametne inicijative uvijek se prije mora smračiti i dovesti stvari na rub rata. eu i usa moraju surađivati ako žele opstati.

  • Manstein:

    A kaj je sa onim prepotentnim komentarima da je "stara lisica"(citaj notorni alkoholicar koji predsjeda eu) nadmudrio Trumpa??