Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Povećavamo uvoz američkog plina, ali cijena mora biti konkurentna

Trgovinski dužnosnici EK i SAD-a sastat će se 20. kolovoza kako bi nastavili ranije dogovoreni rad na povećanju izvoza američkog LNG-a u EU
10. kolovoza 2018. u 12:30 5 komentara 653 prikaza
Donald Trump i Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL

EU daje 638 milijuna eura za izgradnju i rad sedam terminala za ukapljeni plin (LNG) diljem Europe, od čega na projekt LNG terminala na Krku otpada 124 milijuna eura, i sva ta ulaganja mogu pomoći povećanju uvoza američkog ukapljenog plina u Europu, no pod uvjetom da cijena tog američkog plina bude konkurentna i da američke vlasti uklone birokratska ograničenja na izvoz LNG-a iz SAD-a, poručila je jučer Europska komisija.

Donald Trump, Jean-Claude Juncker Smirivanje napetosti Juncker i Trump pokušavaju zaustaviti trgovinski rat

EK je, naime, nakon zajedničke izjave njezina predsjednika Jean-Claude Junckera i američkog Donalda Trumpa, dogovorene na sastanku u Bijeloj kući 25. srpnja, jučer objavila da će se 20. kolovoza sastati trgovinski dužnosnici Komisije i Trumpove administracije kako bi nastavili provedbu te zajedničke izjave kojom je dogovoren rad na povećanju izvoza američkog LNG-a u EU. Objavljeni su jučer i podaci prema kojima je od travnja 2016. do danas u EU iz SAD-a stiglo više od 2,8 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina.

LNG terminal PRED REALIZACIJOM Manjim troškovima do većeg interesa za zakup LNG-a

Udio Europe u ukupnom izvozu američkog LNG-a povećao se s 5 posto u 2016. na 10 posto u 2017., od kada su posljednji Komisijini podaci. No, Komisija sada podsjeća da cijene američkog ukapljenog plina trebaju biti konkurentne na tržištu EU-a (u prijevodu: konkurentne cijeni ruskog plina koji stiže plinovodima) ako se želi ispuniti obećanje iz zajedničke izjave Trump-Juncker o povećanju uvoza američkog plina u EU.

- EU je spremna omogućiti daljnji uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a koji je već sad u porastu. Porast izvoza iz SAD-a, ako se izvozi po konkurentnim cijenama, mogao bi imati sve veću, stratešku ulogu u opskrbi plinom u EU-u, ali i SAD tome mora pridonijeti uklanjanjem birokratskih ograničenja na izvoz ukapljenog prirodnog plina. Obje strane imat će velike koristi od suradnje u području energetike - kaže predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

Mario Matković Hrvatsko plinsko tržište trenutačno 
je u fazi niske profitabilnosti

Trenutačno na LNG terminalima u EU ima slobodnog kapaciteta za 150 milijardi kubičnih metara plina, no ideja je da se postojeći kapaciteti proširuju i da se razvijaju novi, poput terminala na Krku, jer je to strateški važno za diversifikaciju opskrbe plinom, poručuju iz Komisije.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • anticahrv:

    Ameri i zapadno Europske države bi trebali uvoziti Američki plin a stoku rusku bi trebali što dalje otjerati od sebe. Rusi se ponašaju kao srpski četnici.

  • Manstein:

    A kaj je sa onim prepotentnim komentarima da je "stara lisica"(citaj notorni alkoholicar koji predsjeda eu) nadmudrio Trumpa??

  • bottom_line:

    da bi krenule pametne inicijative uvijek se prije mora smračiti i dovesti stvari na rub rata. eu i usa moraju surađivati ako žele opstati.