Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska je bolja za ulaganje od Slovenije

Prihvatljiviji smo jer se u našoj zemlji nudi 170 posto više poticaja nego u susjednoj državi
06. veljače 2013. u 19:55 6 komentara 6 prikaza
'20.07.2011., Sibenik - Parcela na cestici u vlasnistvu Republike Hrvatske, dio Gospodarske zone Podi, od grada Sibenika udaljena oko 8 km, povrsine oko 1,000.000 m2, na kojoj ce biti izgradjena kazni
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatska je bolja lokacija za ulaganje nego Slovenija, pokazalo je istraživanje Sense Consultinga nakon što je ta tvrtka za poslovno savjetovanje na zahtjev jedne kompanije u dvije države razmotrila lokacije koje bi bile najpovoljnije za investiranje. Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska prihvatljivija zbog 170 posto više poticaja nego što ih ima Slovenija i činjenice da poduzetničke zone čine optimalne lokacije za investicije. Iako Sense ne navodi ime kompanije za koju se lokacija tražila, riječ je o Atlantic grupi koja već dulje vrijeme razmatra lokaciju za investiranje, a u planu je bila gradnja tvornice u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj. Atlantic će graditi tvornicu za proizvodnju energetskih pločica za prehranu, vrijednu 10 milijuna eura, a zaposlila bi oko 200 radnika.

Slično i s olakšicama

Nakon završene analize, Sense je preporučio dvije lokacije unutar dviju poduzetničkih zona u Hrvatskoj, a najizglednije je, iako se ne navodi u analizi, da će to biti u Slavoniji. Navodno se Atlantic odlučio za tu lokaciju. Sense je prvo razmotrio poticaje koje nude dvije zemlje. Pokazalo se da se u Hrvatskoj nudi poticaja više nego u Sloveniji, čak 170 posto.

Naime, prema novom Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, investiranjem na prostoru hrvatskih županija s registriranom stopom nezaposlenosti većom od 20 posto može se ostvariti i do 50 posto veći iznos nepovratnih poticajnih sredstava u odnosu na županije gdje je registrirana stopa nezaposlenosti u rasponu od 10 do 20 posto.

Slična je situacija i s poticajnim mjerama i olakšicama, poput, primjerice, oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa i naknade, porezima i prirezima, kamatama na kredite i olakšicama na područjima od posebne državne skrbi, a koje također mogu znatno varirati ovisno o lokaciji, ali i o spremnosti lokalnih institucija na suradnju s investitorom. Nakon poticaja Sense je analizirao poduzetničke zone. Pri tome je u obzir uzeta cijena zemljišta, a prednost je imala ona manja od 100 kuna po četvornom metru, zatim prometna povezanost, dostupnost adekvatne radne snage, infrastrukturna opremljenost, dosadašnje iskustvo institucije koja upravlja zonom te ukupni poticaji i olakšice koje se mogu ostvariti ulaganjem na toj lokaciji.

Različiti iznosi

Kako kažu u Sense Consultingu, tvrtke vrlo rijetko stavljaju naglasak na sve aspekte odabira lokacije investicije i najčešće se zaboravlja na mogućnost ostvarivanja poticaja te institucionalni okvir za poticanje investicija, odnosno spremnost lokalne, regionalne i nacionalne razine na suradnju s investitorom. A iznosi poticaja razlikuju se unutar države, ali i regije.

>> Ulagači se od ureda i šoping-centara okreću hotelima

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • -obrisani-:

  Ma da jesmo ,zato nas zaobilaze strani investori isto kao i Sloveniju...

 • Avatar Joja
  Joja:

  E hoceju se i usrecit oni koji ce ulagat u HR i SLO

 • Avatar m_m
  m_m:

  Pa to! Sad mogu mirno na spavanje.