Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište nekretnina

Ulagači se od ureda i šoping-centara okreću hotelima

'26.06.2012., Zagreb - Pogled sa 17. kata hotela Westin. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
06.02.2013.
u 17:42

Uredi se grade brzo i puno, no problem je što za njih nema dovoljno tvrtki. 
Padat će cijene stanova i najma poslovnih prostora

Najsvježija analiza svjetske konzultantske kuće Colliers International daje razloga za umjeren optimizam na tržištu nekretnina. Stanovi će pojeftiniti, a komercijalne nekretnine imat će jeftiniji najam.

542.000 kvadrata dućana

– U ovoj se godini očekuje da će zbog lansiranja nove generacije programa POS i POS plus neprodani stanovi još pojeftiniti, no ne za više od 5 do 10 posto. Zagrebu nedostaju kvalitetni novi stambeni proizvodi za koje postoji i interes krajnjih kupaca i spremnost komercijalnih banaka i investitora – kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatske. Analitičari kuće u izvješću za Hrvatsku ističu da unatoč predviđenom gospodarskom rastu od samo 0,5 posto očekuju znatniji rast izravnih stranih investicija u 2013. pa hvale nove zakone o poticanju investicija i strateškim investicijama. Interes ulagača seli se s gradnje uredskih zgrada i otvaranja trgovačkih centara na hotele i ostale nekretnine vezane uz uslužne djelatnosti.

– Za rast investicija i poticanje gospodarske aktivnosti potrebni su projekti javno-privatnog partnerstva. Odgovornost javnog partnera očitovat će se kroz fokus svih aktera na postizanje željenog rezultata, u čemu se Hrvatska – i kao partner i kao investicijska destinacija – iz godine u godinu pokazuje sve manje učinkovitom – kazala je Likan i dodala da prema istraživanju njezine tvrtke među svjetskim ulagačima 71 posto ih ima ambicija za proširenje u Europu, a tu se otvara prostor i potencijal i za Hrvatsku.

U Zagrebu i dalje rastu novi trgovački centri, a koliko to ima smisla, treba pitati one koji ih grade jer se Zagreb sa 542 tisuće četvornih metara maloprodajnih prostora u trgovačkim mekama ozbiljno približio granici zasićenja. Iduće godine stiže još jedan centar – istina manji – na Vrbanima koji ima namjeru pozicionirati se kao kvartovski šoping-centar, no s obzirom na očekivanje nastavka pada kupovne moći građana, rizičan je svaki novi projekt. Već je lani udio praznih maloprodajnih lokala bio jako visok, a najavljuje se nastavak trenda, što će srušiti cijene najma. One se drže na 25 eura po četvornome metru u zagrebačkim centrima i 75 eura po kvadratu na najprometnijim ulicama u centru Zagreba, ali će u 2013. biti pod velikim pritiskom. Aktivno je tržište ureda. Gradi se puno i brzo. Samo je lani Zagreb dobio gotovo 66.000 četvornih metara novih ureda, a ove godine ih stiže još gotovo 100.000. Problem je što Zagreb nema dovoljno tvrtki za urede koji će prekriti ukupno 880 tisuća kvadrata. Zato se iznajmljuje uglavnom na temelju selidbe, ugovara se najam od 2 do tri godine, a najamnina je sve jeftinija. Za nove prostore sada se plaća oko 15 eura, a u rubnim dijelovima grada ured se može unajmiti i za 9 eura po četvornome metru. Lani je 15 posto ureda bilo prazno, a bit će ih i više.

Jeftine industrijske hale

Aktivni su lani bili Institut IGH i Stipić Grupa s projektom Bundeka koji će u 2013. pustiti na tržište još 14.000 kvadrata uredskih prostora, dok je njihov Ban Centar najatraktivniji projekt u gradu. Puno se očekuje i od poslovnog centra Adris. Nije iskorištena prilika na tržištu industrijskih nekretnina. Ponuda je gotovo manja od potražnje, ali novih projekata i dalje nema. To je posljedica niske stope gospodarskih aktivnosti u industriji, ali i velikog broja starih industrijskih hala koje se iznajmljuju iznimno povoljno.

>> Investicije nisu smjer, već rezultat dobrog rada i konkurentnosti

Komentara 1

DU
Deleted user
15:51 07.02.2013.

je, uredi se grade brzo i jednostavno šteta je što ih više niko ne treba problem je što ni stanove niko ne treba ni bilo što drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije