Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO DOŠLI U KLUB

Hrvatska dobila društvo – rejting smeće i Sloveniji

bratušek
Željko Lukunić/Pixsell
02.05.2013.
u 16:21

Banke kritično: 
Za spas financijskog sektora trebat će ubrizgati do četiri milijarde eura.

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody\'s na razinu \"junk\" (smeće) spustila je kreditni rejting Slovenije zbog problema u bankarskom sektoru. Rejting je spušten za dva stupnja sa Baa2 na Ba1 i to uz negativnu prognozu. Tako je Hrvatska u kreditnom \"košu za smeće\" dobila društvo iz susjedstva. Podsjetimo, Moody\'s je Hrvatsku u smeće gurnuo prije tri mjeseca.

Državni kapitalizam

Prema klasifikaciji Moody\'sa, rejting Ba1 upućuje na špekulativni dužnički papir znatna rizika. Kreditni rejting \"smeće\" u EU, uz Hrvatsku i Sloveniju, imaju još i Mađarska, Irska, Portugal i Cipar, a Grčka je gurnuta na najnižu razinu C koja de facto označava bankrot zemlje.

U priopćenju iz Moody\'sa piše da su ključni razlog za spuštanje rejtinga Slovenije problemi u bankarskom sektoru te velika mogućnost da će država morati financijski pomoći bankama. Moody\'s navodi da tri najveće slovenske banke (NLB, NKBM i Abanka) primaju državnu pomoć još od 2011. godine, a zbog lošeg stanja slovenskog gospodarstva vjeruju da će bankarski sektor još više oslabjeti. Ocjenjuju da će dokapitalizacija banaka stajati od 8 do 11 posto BDP-a (odnosno tri do četiri milijarde eura), a da je zbog promjene vlade (imenovanje premijerke Alenke Bratušek) zastao proces osnivanja \"loše banke\" koja je nužna za stabilizaciju bankarskog sustava. Naime, \"loša banka\" zamišljena je tako da prihvati sve loše plasmane iz banaka čime bi se pomogao ekonomski oporavak.

Drugi razlog za spuštanje kreditnog rejtinga jest slovenski državni dug. Na kraju 2012. godine dosegnuo je 54,1 posto BDP, a prije krize – 2008. godine, bio je samo 22 posto. U agenciji očekuju da će do kraja godine narasti na 60 posto zbog dodatne pomoći bankarskom sektoru. U ovoj godini u Moody\'su očekuju pad slovenskog gospodarstva za dodatnih 2,1 posto.

Treći je razlog za rušenje rejtinga činjenica da se povećava rizik za vlasnike obveznica, što znači da će Slovenija teže dolaziti do financija, a to bi moglo dovesti do traženja strane pomoći.

Slovenija tako postaje sljedeći kandidat koji bi spas mogao potražiti ispod europskog \"kišobrana spasa\".

– Strahujem od organiziranog pritiska financijskog tržišta koji ne bismo mogli izdržati – još je sredinom travnja upozorio Igor Lukšić, predsjednik socijaldemokrata, druge najveće stranke u koalicijskoj vladi.

Hrvatska i Slovenija imaju veoma slične ekonomske modele.

– Ni jedna ni druga država nisu provele strukturne reforme, previše je tu državnog kapitalizma i to se sada ruši kao kula od karata – komentirao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ekonomija se urušava

No situacija u Sloveniji čini se još gorom od one u Hrvatskoj.

– Slovenska ekonomija brže se urušava unatoč devalvaciji nacionalne valute i uspostavi novih monetarnih odnosa kada su prihvatili euro. Time su porasle cijene i troškovi rada, a produktivnost je neusporedivo niža u odnosu na većinu zemalja eurozone – kazao je Novotny. Slovenija je u goroj situaciji od Hrvatske jer je država zadržala nadzor nad financijskim sektorom.

– Njihove banke financirale su političke projekte – Merkur, Istrabenz, Pivovarnu Laško, Petrol..., a sada se ti krediti ne mogu vraćati. Hrvatske su banke u puno boljem stanju i imaju puno više kapitala – kazao je Damir Novotny.

>>Moody\'s kreditni rejting Slovenije srušio na razinu \'smeće\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije