Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
guverner vujčić

Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala više koristi nego troškova

'26.01.2009., Zagreb - Boris Vujcic, viceguverner, zamjenik guvernera HNB. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'
12.09.2012.
u 20:10

Govoreći o ukidanju naknada na prenošenje kredita iz jedne banke u onu s povoljnijim kamatama, Vujčić kaže da je to samo još jedna stvar u zaštiti potrošača

Ovaj dan je dobar danas, no sutra su već novi izazovi pred Europom i ovaj dan je bio više rizik da u slučaju negativne odluke njemačkog Ustavnog suda dođe do vrlo velike i brze krize, komentirao je u HTV-ovom Dnevniku guverner HNB-a Boris Vujčić njemačko 'da' za spas eurozone. Naglasio je da se na ovaj način kupuje vrijeme Europi da riješi stvari koje je još potrebno riješiti, a to je uvjet da se nastavi stabilizacija u eurozoni. 

Za Hrvatsku bi bilo loše da eurozona ne opstane

– Nadam se da će eurozona opstati jer bi za nas bilo jako loše ako se to ne dogodi. Kaže da bi to pogodilo sve naše glavne trgovačke partnere i pogodilo financijski sustav u Europi do te mjere da bi se on mogao zamrznuti u jednom trenutku i dogodila bi se slična situacija kao s Lehman Brothersom u SAD-u – kaže Vujčić.

Ističe da nije eurofil nego ekonomist koji važe troškove i koristi za Hrvatsku.

– Za Hrvatsku je ulazak u eurozonu nešto što nosi više koristi nego troškova i sama činjenica da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja i kao posljedica visoke eurizacije imamo i valutnu klauzulu. Najbezbolniji, najjeftiniji, najelegantiniji način uklanjanja tečajnog rizika koji proizlazi iz valutne klauzule je preuzimanje eura – objasnio je guverner.

Dodaje da je držanje tečaja kune osnova finacijske stabilnosti.

– Ja bi se više bojao da mi nećemo na vrijeme ući u eurozonu, ne moramo ni žuriti, jer prvo moramo ući u EU pa početi pregovore o ulasku u tečajni mehanizam. Od nas će se sa strane tražiti da ispunimo mnoštvo uvjeta koji neće biti lako za ispuniti – upozorio je.

Na pitanje hoće li HNB pojačati mjere nadzora nad bankama, kazao je da njegove kolege guverneri priznaju da "smo mi imali dobru regulaciju banaka i puno strožu nego što su oni imali, što se odražava duplo većom adekvatnošću kapitala od onih u Europi". 

Nove mjere zaštite potrošača

– Ono što se sada radi u Europi je prebacivanje nadzora na ECB, možda se otvori mogućnost i za zemlje izvan EU, ali ne znamo pod kojim uvjetima –  kaže Vujčić.

>>Vujčić: Digne li vam banka kamatu, preselite se u jeftiniju bez penala

Govoreći o ukidanju naknada na prenošenje kredita iz jedna banke u onu s povoljnijim kamatama, Vujčić kaže da je to samo još jedna stvar u zaštiti potrošača, no, ističe, ona ne rješava sve probleme. 

– Siguran sam da bi bili puno sretniji da vas banka ne uvjetuje izlaskom iz kredita s tim posebnim naknadama. Mi te naknade uklanjamo i povećamo mobilnost te konkurenciju banaka i time potrošač dobiva bolju uslugu, smatra Vujčić, dodajući da potrošač zbog veće konkurencije na tržištu dobiva bolju uslugu.

Govoreći o drugim naknadama Vujčić kaže da će ići prema transparentnijim uvjetima kada potrošači sklapaju ugovore s bankama i što se tiče nekih usluga koje se naplaćuju kroz naknade gdje će banke morati obrazložiti svaku promjenu općih uvjeta poslovanja.

Ključne riječi

Komentara 30

JA
Jamac
21:15 12.09.2012.

Eto kako Vuk stiti kunu !! On bi rado i Yugo dinar !!

TH
than
21:18 12.09.2012.

Hrvatska mozda, ali nasi bajni uvoznici i preprodavaci svega i svacega sigurno ne. Udar na hranu, kao u Italiji sto je bilo, se ne bi mogao dogoditi, jer smo i ovako skuplji i od jedne Njemacke.

JA
Jamac
21:13 12.09.2012.

U EU da, a u Euro zonu nikada !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije