Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u skladu s ustavom

Sud odlučio: Njemačka daje 190 milijardi eura za spas eurozone

'A range of fanned-out Euro-banknotes (Ten-, twenty-, fifty-, hundred-, two hundred- and five hundred-euro notes) of the European Union lies on a blue background with yellow stars. Photo taken in 2006
'Michael Rosenfeld/DPA/Pixsell'
12.09.2012.
u 10:37

Fond težak 700 milijardi eura razbjesnio je Nijemce jer će oni morati jamčiti sa 190 milijardi eura

Njemački ustavni sud donio je odluku da je europski stabilizacijski mehanizam, odnosno fond spasa Europske unije, u skladu s njemačkim ustavom, javljaju svjetski mediji. Odlučilo je tako osam sudaca ustavnog suda u njemačkom Karlsruheu, što znači da će sada biti otvoren put za spašavanje zemalja eurozone, posebice Grčke.

Naime, fond težak 700 milijardi eura razbjesnio je Nijemce jer će oni morati jamčiti sa 190 milijardi eura. Zbog toga je od ustavnog suda zatraženo da se odbaci taj fond jer je navodno kršio ustav. No suci su odlučili suprotno.

Spindelegger: Dobra i važna odluka za Njemačku i Europu

– Odluka nije iznenađenje. Mi smo uvijek polazili od toga da je stabilizacijski mehanizam Europske unije u skladu s ustavom, kako u Austriji tako i u Njemačkoj. Stoga je to dobra i važna odluka za Njemačku i Europu. To je i konačan signal za početak Fonda spasa eura. Put je sada slobodan kako bi europski stabilizacijski mehanizam mogao biti brzo ostvaren – izjavio je u srijedu austrijski potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger, pozdravivši odluku njemačkog ustavnog suda u Karlsruheu, stoji u izvješću Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije.

Isti izvor navodi da austrijska savezna vlada očekuje da Njemačka sada na unutardržavnoj razini brzo poduzme sve potrebne korake kako bi kao posljednja članica eurozone ratificirala ugovor o prihvaćanju europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

Njemački ustavni sud u srijedu je odlučio da je europski stabilizacijski mehanizam (ESM), odnosno fond spasa EU, u skladu s njemačkim ustavom. Nijemci nisu bili spremni jamčiti za 190 milijardi eura za spas eurozone iz EU fonda ukupno teškog 700 milijardi eura, pa je njemački ustavni sud morao odlučiti o navedenoj jamčevini. U odluci također stoji da je prekoračenje okvira jamstva od 190 milijardi eura moguće isključivo uz suglasnost njemačkog saveznog parlamenta.

Spindelegger je istaknuo kako je austrijski parlament već u sklopu procedure usvajanja ESM-a u odluku uvrstio određena ograničenja s područja prava surađivanja, koja su usklađena s odredbama austrijskog ustava, što znači da neke odluke nije moguće donijeti bez suglasnosti nacionalnog parlamenta.

Austrija će za europski stabilizacijski mehanizam morati odvojiti 19,48 milijardi eura, od čega 2,23 milijardi u gotovini. Parlament je odluku usvojio 4. srpnja o.g. dvotrećinskom većinom glasova vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) te Zelenih iz opozicije. Protiv su bile desničarske, opozicijske stranke, Slobodarska stranka (FPÖ) i Savez za budućnost Austrije (BZÖ).

"Crni dan za Europu"

Čelnik FPÖ-a, ultradesničar Heinz-Christian Strache i čelnik BZÖ-a Josef Bucher ocijenili su zeleno svjetlo njemačkog ustavnog suda fondu ESM „odlukom za žaljenje“ odnosno „crnim danom za Europu“, najavivši otpor prema njenoj implementaciji.

Strache tvrdi da akcija spašavanja posrnulih iz eurozone ne pomaže Austrijancima nego „bankarskim špekulantima“.

>> Hoće li Berlin upumpati 190 mlrd. eura u fond spasa?

Komentara 24

OB
-obrisani-
10:58 12.09.2012.

Sud odlučio: Njemačka daje 190 milijardi eura za spas eurozone -- A od koga će to Nemačka da oduzme tih 190 milijarde€ ako je to od naroda onda je mnogo, po svakom Nemcu ( 80.miliona ) bi to bilo 2375€375€ od kolevke pa do onog starca koji pred samrti

LO
lojtra1
10:59 12.09.2012.

A i tij 190/700 milijardi je doslovno "kap u moru" ako se zbroje dugovi svih EU država koje nisu ili uskoro neće biti u stanju vraćati te njihove potrebe za novcem za razvoj. Jer ako se ne krenu razvijati dug će opet rasti umjesto padati.

HO
Hortator
10:55 12.09.2012.

Gotovi smo svi skupa..... evo ti beskonačng kreditiranja koje samo stvara sve veći dug.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije